Είναι δυνατόν ο Πούτιν να εμπιστεύεται τον Ερντογάν;


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Όσοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα ότι η Τουρκιά με την Ρωσία τα έχουν βρει και κτίζουν μια καινούργια συμμαχία που ανατρέπει όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής μετά το αποτυχών πραξικόπημα που οι Τούρκοι το έχουν αποδώσει σε αμερικανικό δάχτυλο, μάλλον βιάστηκαν πολύ.

Σε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο στην ρωσική εφημερίδα Pravda με τον ενδεικτικό τίτλο : «Россия не доверять Эрдогану», δηλαδή «Η Ρωσία να μην εμπιστευτεί τον Ερντογάν», ο γνωστός Ρώσος Τουρκολόγος, Mikhail Meyer, η γνώμη του οποίου λαμβάνεται σοβαρά στο Κρεμλίνο, αναλύει τα νέα δεδομένα που πρόεκυψαν για τις τουρκορωσικές σχέσεις και υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστεύεται ένα ηγέτη που από την μια στιγμή στη άλλη μπορεί να κάνει στροφή 180 μοιρών και ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Τουρκολόγο η διεθνή διπλωματία ξεκινά από την βασική αρχή να μην εμπιστεύεσαι κανένα. Ειδικά στην περίπτωση του Ερντογάν, βλέπουμε μια εντυπωσιακή στροφή των επιλογών του στην εξωτερική πολιτική αλλά παραμένουν πολλά και σημαντικά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών, όπως η στάση της Τουρκίας στο συριακό. Η συμπεριφορά αυτή του Ερντογάν, σύμφωνα με τον Mikhail Meyer, χαρακτηρίζεται σαν οπορτουνιστική και δεν μπορεί να την εμπιστεύεται κάποιος σοβαρός πολιτικός.

Βέβαια ο Meyer παραδέχεται ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, όπως ο Southstream και η κατασκευή των ατομικών κέντρων ενεργείας στην Τουρκία, αλλά δεν παύει η Τουρκία να εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να μετέχει σε ασκήσεις της συμμαχίας στην Μαύρη Θάλασσα που στρέφονται κατά της Ρωσίας. Πέραν τούτου υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα των ισλαμιστών και εδώ δεν έχει ξεκαθαριστεί η στάση του Ερντογάν ο οποίος σημειωτέον φιλοδόξει να ηγηθεί επιθετικά όλου του ισλαμικού κόσμου.

Για όλα αυτά ο Ρώσος Τουρκολόγος, Mikhail Meyer, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί η Ρωσία να εμπιστευτεί τον Ερντογάν παρά του ότι έχει δρομολογηθεί μια σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δυο χωρών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Πηγή: nikosxeiladakis.gr , agiotokos-kappadokia.gr