Η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού σε εικόνες


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
Το αιθέριο, το πνευματικό, αναμειγνύεται με το γήινο, το χειροπιαστό, το συγκεκριμένο. Πνεύμα και ύλη δημιουργούν ιερές Μορφές: Η αυτοκρατορία, η εκκλησία, ο άγιος, ο ιππότης, ο  γάμος, η  τέχνη. Το ανώτερο κυριαρχεί επί του κατώτερου: ο έλεγχος των δυνάμεων του ασυνειδήτου, η συγκράτηση των παθών.


Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Το αιθέριο κα το πνευματικό αποσύρονται από τον κόσμο. Η ιερότητα αντικαθίσταται από την πρακτικότητα. Η λογική τετραγωνίζει τον κόσμο. Οι Μορφές γίνονται βαριές, στεγνές, καθαρή ύλη.



Η ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Ο λογικός, στέρεος, τετραγωνισμένος κόσμος αποδομείται, ”εξαερώνεται” από την απελευθέρωση των διονυσιακών δυνάμεων του ασυνειδήτου. Οι Μορφές παραμορφώνονται: τα φύλα χάνουν την ταυτότητα τους, ο σεξουαλικός παραβατισμός εκδηλώνεται ανεμπόδιστα, τα κράτη χάνουν το  Κέντρο και την μορφή τους, οι φυλές αναμιγνύονται. Ο καλύτερος εικονικός ορισμός της μετανεωτερικότητας βρίσκεται στα γραμματόσημα που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για να νομιμοποιήσει και να προπαγανδίσει τα ομοφυλοφιλικά ήθη. Αυτά τα γραμματόσημα δεν αποτελούν τον καλύτερο εικονικό ορισμό της μετανεωτερικότητας μόνον λόγω των ομοφυλοφιλικών παραστάσεων που φέρουν, αλλά και εξαιτίας της παραμόρφωσης των Μορφών, που τα κάνει να  αποκτούν μία σχεδόν ονειρική- ασυνείδητη διάσταση. Κοιτάξτε για παράδειγμα το τελευταίο γραμματόσημο  στο οποίο απεικονίζεται μία γυναίκα με φτερά πεταλούδας.

                        

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΟΧΗ
Ένα μεγάλο ερωτηματικό! Μία ομογενοποιημένη μάζα χωρίς ταυτότητα, ένας άφυλος, μιγαδικός, άπατρις κόσμος ή μία γενική κατάρρευση του συνολικού οικοδομήματος; Ίσως ο πόλεμος, η σταύρωση και μετά η Ανάσταση; Ποιος ξέρει;...

Γράφει  ο  Ιωάννης  Αυξεντίου