Πόσο αθώο είναι το δαιμονικό Halloween;


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Με αφορμή μια χάρτινη κολοκύθα με το Happy Halloween, που έφτιαξε η κόρη μου στο σχολείο, γράφω αυτό το άρθρο.

Για τους περισσότερους το Halloween, που συσχετίζεται με τις απόκριες, είναι ένα διασκεδαστικό βράδυ που μεταμφιέζεσαι κατά κανόνα σαν τέρας και τρως πολλές καραμέλες. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτή η γιορτή που γιορτάζεται κυρίως στον Αγγλοσαξονικό κόσμο;

Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας παγανιστικής κέλτικης γιορτής Samhain, του Θεού του Κάτω Κόσμου. Με την πάροδο των αιώνων πήρε χριστιανικό χρώμα, όταν η Καθολική Εκκλησία τη συνέδεσε με την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallow Eve). Πολλές μάλιστα πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν τη μέρα ως μία από τις ελάχιστες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία βρίσκεται στο ζενίθ. (Wikipedia)

Σύμφωνα με τις New York Daily News, L. A. Times, Baltimore Sun την ημέρα αυτή γίνονται τελετές, όπου βασανίζονται ζώα και κατά προτίμηση μαύρες γάτες… Για αυτό και πολλά καταφύγια και καταστήματα ζώων στην Αμερική αρνούνται να δώσουν μαύρες γάτες κατά τις προηγούμενες βδομάδες μέχρι το Halloween!

Τι έχει άραγε να προσφέρει στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας μια τέτοια γιορτή; Όταν μάλιστα έχουμε πλήθος εθνικών και θρησκευτικών εορτών στην Παράδοσή μας, γιατί να τις προσπερνούμε αναζητώντας και αναδεικνύοντας τέτοιου είδους γιορτές;

Και στην αυθόρμητη παιδική ερώτηση της κόρης μου και ενδεχομένως και άλλων παιδιών, αν είναι κακό να περνάμε καλά, θα απαντούσα: «Όχι, αλλά είναι ωραίο να περνάμε όμορφα με υγιές τρόπο και όχι με το να ντυνόμαστε τέρατα και να τρομάζουμε ο ένας τον άλλο…»

Δαλάκα Κανελλία- Ιωάννα, Φιλόλογος.

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!