γ. Εφραίμ Βατοπαιδινός: Οι πατέρες του Αγίου Όρους ανησυχούν για την κατάσταση στην πατρίδα μας


Αναγνώσεις: |
Ακούστε το άρθρο!


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Σε δήλωση που θα πρέπει να προβληματίσει για τα τεκτενόμενα στη χώρα προχώρησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος σε ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «οι πατέρες του Αγίου Όρους ανησυχούν για την κατάσταση στην πατρίδα μας».

Η ομιλία έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο, και είχε ως θέμα “Ενός δε έστι χρεία”. Διοργανωτές τις εκδήλωσεις ήταν η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, μαζί με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κέρκυρας και τη Σύναξη Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.
  
Η πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κέρκυρας κυρία Ελισάβετ Κογεβίνα απηύθυνε τον αρχικό χαιρετισμό ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο βασικό ομιλήτης της εκδήλωσης, Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αφού πρώτα ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση, επεσήμανε ότι και οι πατέρες του Αγίου Όρους ανησυχούν για την κατάσταση στην πατρίδα μας, πλην όμως ελπίζουν στο Θεό.

Συγκεκριμένα τόνισε:
"Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο προερχόμενος από τη Δύση, αλλοιώνει τους ανθρώπους και απολυτοποιεί την ενασχόληση της ζωής τους με τα υλικά πράγματα, περιορίζοντάς τους έτσι στις καθημερινές μέριμνες.

Με αυτό τον τρόπο όμως λησμονούν τον πνευματικό τους σκοπό, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ένωσή τους με το Χριστό. Ο κατ’ εικόνα Θεού πλασμένος άνθρωπος, πορεύεται μέσω της Μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας, στο καθ’ομοίωσιν.

Μόνη μέριμνα του βαπτισμένου στο όνομα της Αγίας Τριάδος Χριστιανού είναι η κάθαρση της καρδιάς του από τα πάθη, με τη σώζουσα Θεία Χάρη.

Με την κάθαρση της καρδιάς και την τήρηση των Θείων εντολών, καθαρίζεται και ο νους. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Ο Κύριός μας, μάς καλεί να τον μιμηθούμε. Η εν Χριστώ ζωή δεν είναι εύκολη. Είναι σταυρός και μαρτύριο συνειδήσεως. Η παρηγοριά όμως του Παρακλήτου, ενδυναμώνει τον πιστό".

Επιπλέον ο Γέροντας Εφραίμ σημείωσε ότι "δυστυχώς σήμερα βλέπουμε τους ανθρώπους να διακατέχονται από μελαγχολία, κατάθλιψη και ακεφιά, διότι εγκατέλειψαν τις παραδόσεις. Ανησυχούμε για την κατάσταση στην πατρίδα μας.

Η Παράδοση είναι η τέχνη της σωτηρίας. Μέσα σε αυτήν βλέπουμε τους Αγίους της Πίστεώς μας και καλούμαστε να τους μιμηθούμε. Χρειάζεται να μάθουμε να προσευχόμαστε και να μετανοούμε, μέσω της ταπείνωσης.

Η ταπείνωση δεν είναι κόμπλεξ κατωτερότητας. Τουναντίον, ο ταπεινός άνθρωπος, συνειδητοποιώντας την μηδαμινοτητά του έναντι του Θεού, κατανύγεται παραιτούμενος από το ίδιον θέλημα και βιώνει από αυτήν κιόλας τη ζωή την αιωνιότητα"

Κλείνοντας ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στη δύναμη της πίστης τονίζοντας ότι ο πιστός Χριστιανός δεν απελπίζεται, διότι έχει τη βεβαιότητα του Αναστάντος εκ νεκρών Κυρίου, ότι το Σώμα Του, η Εκκλησία “πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής”. Έτσι και η πατρίδα μας θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, με πίστη όμως ακράδαντη στο Χριστό. [...]

της Χριστίνας Φλάσκου


Μοιράσου τις εντυπώσεις σου!