Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
«θέατρον εγενήθημεν τώ κόσμω» (Α΄ Κορ. 4,9)
Γίναμε θέατρο στον κόσμο, ακούσαμε, αγαπητοί αδελφοί, στον σημερινό Απόστολο της Θείας Λειτουργίας. Η φράση αυτή από την πρώτη πρός Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου έχει την ίδια σημασία που έχει και σήμερα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Έχει, όπως αντιλαμβάνεσθε, όχι καλή έννοια, αν και σχετίζεται με τη ζωή των αγίων του Χριστού Αποστόλων. Εδώ από βαθειά ταπεινοφροσύνη κινούμενος ο άγιος Παύλος συναριθμεί στα δεινά και στις θλίψεις του όλους τους Αποστόλους και εξ ονόματός των εκθέτει χωρίς να ντρέπεται τη μαρτυρική ζωή των.
«Γίναμε θέατρο…» οι Απόστολοι, γράφει ο Απόστολος. Γίναμε το κέντρο των συζητήσεων και της περιέργειας του κόσμου. Και αυτό συνέβη όχι κάνοντας το κακό, δημιουργώντας θόρυβο γύρω μας για πράγματα μικρά και ασήμαντα, αλλά θέλοντας ως απεσταλμένοι από τον Χριστό να «μαθητεύσουμε», να διδάξουμε όλα τα έθνη να πιστεύσουν στον αληθινό Θεό και να συμμορφώσουν οι πάντες τα ήθη τους με πρότυπο και οδηγό το ιερό Ευαγγέλιο. Επειδή όμως στο έργο και την αποστολή μας αυτή αντέδρασαν με λύσσα και πρωτοφανή κακία και οι ηγέτες των λαών, πολιτικοί και θρησκευτικοί, και όσοι είχαν συμφέρον να μείνη ο λαός στην παλιά θρησκεία του ψεύδους και στα παλιά και διεφθαρμένα ήθη, γι’ αυτό και γίναμε «θέατρο του κόσμου», ώστε οι περισσότεροι να μιλούν για μας σαν να είμασταν οι χειρότεροι επαναστάτες και να μας περιγελούν και μας διαπομπεύουν.
Παρατηρώντας με τη σκέψη μας αυτό το φαινόμενο θυμόμαστε εκείνο τον κάπως παράξενο προφητικό λόγο του Κυρίου μας: «Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν» (Ματθ.10,34). Τέτοια αναστάτωση στους κόλπους της κοινωνίας θα προκαλούσε το κήρυγμά Του! Ακριβώς αυτό το ρήμα εχρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι των Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη, όταν φώναζαν και ωρύονταν μπροστά στους άρχοντές των εναντίον των αγίων Αποστόλων: «οι την οικουμένην αναστατώσαντες ούτοι και ενθάδε πάρεισιν» (Πράξ.17,6). Δηλαδή, πάρετε τα μέτρα σας, διότι αυτοί που έχουν αναστατώσει την οικουμένη ήλθαν και εδώ…! Και με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς το μίσος εναντίον των Αποστόλων επεκτάθηκε και στους απλούς πιστούς χριστιανούς. Και εκείνοι, όπως οι διδάσκαλοί τους, έγιναν θέατρο του κόσμου. Γι αυτό ο Απόστολος παρηγορώντας αυτούς τους ηρωικούς χριστιανούς τους γράφει τα εξής πατρικά λόγια: «…πολλήν άθλησιν υπεμείνατε παθημάτων, τούτο μέν ονειδισμοίς τε και θλίψεσι θεατριζόμενοι…» (Εβρ.10,32-33).
Τί σημαίνουν όμως όλα αυτά, αγαπητοί, για την κοινωνία μας; Ότι όσοι θα αναλάβουν να διορθώσουν όσα ασχημίζουν το πρόσωπό της αναγκαστικά θα βρεθούν στο κέντρο του κόσμου, θα γίνουν σύμφωνα με την έκφραση του σημερινού Αποστόλου «θέατρο του κόσμου…». Το ζητούμενο όμως εδώ είναι τι θα προσφέρουν στον κόσμο με αυτό το θέατρο. Διότι άλλοτε ανεβάζουν οι άνθρωποι ένα θέατρο, που πραγματικά ψυχαγωγεί, δηλαδή εκπαιδεύει, μορφώνει τη ψυχή, την φέρει σε επαφή με ό,τι υψηλό και ωραίο και ευγενές μπορεί να στολίση την ψυχή του ανθρώπου και τον άνθρωπο να τον μεταβάλη σε αληθινό άνθρωπο, άξιο της αποστολής του. Αυτούς τους ωραίους και υψηλούς στόχους είχαν οι πρόγονοί μας πρό Χριστού, όταν ανέβαζαν στη θεατρική σκηνή τις υπέροχες τραγωδίες των, οι οποίες αιώνες τώρα διδάσκουν και ψυχαγωγούν από σκηνής τους πολιτισμένους ανθρώπους.
Αλλά παράλληλα με το καλό και παιδαγωγικό θέατρο υπάρχει και το αντίθετο θέατρο. Εκείνο που προσφέρει χειρίστης ποιότητας θέαμα και άκουσμα και που καταβαραθρώνει τη ψυχή στα σκοτεινά βάθη των παθών και των ανθρώπινων αδυναμιών. Όσοι, λοιπόν, θα θελήσουν να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και να δώσουν νέα, δροσερή και ζωογόνο πνοή στα ήθη της, εξάπαντος θα γίνουν θέατρο του κόσμου. Τι όμως θέατρο; Σαν τους αγίους Αποστόλους, οι οποίοι με το υψηλό πνεύμα τους, την άριστη πολιτεία τους, τα αγγελικά ήθη τους, την θαυμαστή αυτοθυσία και αυταπάρνησή τους σε πολλά σημεία επηρέασαν θετικά την κοινωνία;
Δυστυχώς οι κατά καιρούς πρωτοπόροι και σκαπανείς στους αγώνες για να καλυτερεύση η κοινωνία μας δεν έπαιξαν καλό θέατρο. Έγιναν θέατρο, το κέντρο του κόσμου με τις διακηρύξεις και τις μεγαλοστομίες και τα μανιφέστα τους, αλλά μηδαμινά ή κάποτε ολέθρια υπήρξαν τα αποτελέσματα της επανάστασής των. Διότι δεν είχαν ούτε το υψηλό και θεϊκό κήρυγμα των Αποστόλων να διακηρύξουν στον κόσμο, ούτε το ήθος, την ανιδιοτέλεια ή την αυταπάρνησή των. Ένα μέρος της κοινωνίας μας, μικρό πάντοτε, θα σηκώνεται από την ραστώνη και την ησυχία του και θα έχει την διάθεση και την ορμή να αλλάξη τον κόσμο, να τον καθαρίση από κάθε τι βρώμικο και σάπιο. Οι άνθρωποι αυτοί αφού θα απελευθερωθούν από την εσωστρέφειά τους και θα θελήσουν να κάνουν κάτι περισσότερο από τους άλλους, ασφαλώς θα αποτελέσουν αυτό που τόσο απλά είπε για τους Αποστόλους σήμερα ο άγιος Παύλος. Θα αποτελέσουν το θέατρο του κόσμου… Μακάρι όμως με βαθύτατη συναίσθηση να επιτελέσουν ό,τι ωραίο συνέλαβαν με το μυαλό και την καρδιά τους και προπάντων να κινηθούν στις αθάνατες γραμμές που κινήθηκαν οι Άγιοι Απόστολοι. Αμήν
†Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
