Η Αγία Μελάνη η Ρωμαία (31 Δεκεμβρίου)


Ανάγνωση σε 10.2 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Η καταγωγή της
Η μακαρία Μελάνη γεννήθηκε στη Ρώμη το 383 μ.Χ. από γονείς πλουσίους με αξιώματα στη Σύγκλητο και στη Βουλή. Ο πλούτος, τα αξιώματα και η ένδοξη καταγωγή τους, όμως, δεν τους εμποδίσανε να είναι άνθρωποι ενάρετοι και πολύ ευσεβείς. Την ευτυχία της ζωής τους την συμπλήρωνε η κόρη τους. Όταν έφτασε η κόρη, τους σε ηλικία νόμιμη και οι γονείς επιθυμούσαν να την παντρέψουν, τους παρεκάλεσε να μη της αναφέρουν ποτέ υπόθεση γάμου. Αυτοί όμως ήθελαν να αποκτήσουν απόγονο για να κληρονομήσει τα πλούτη τους.


Γι αυτό, καίτοι δεν ήθελε, την παντρέψανε, όταν ήταν στο δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας της. Ο γαμβρός ήταν δέκα επτά ετών και καταγόταν από γένος Υπάτων. Ονομαζόταν δε Απελλιανός.

Η παράκλησις της Οσίας προς τον άνδρα της

Η εξαιρετική αυτή κόρη η Μελανία και μετά τον γάμο της είχε όλον τον νου της στην παρθενία και επιθυμούσε να φέρει και τον άνδρα της στη γνώμη της. Τον παρακάλεσε, λοιπόν με θερμότατα δάκρυα να διαφυλάξει την παρθενία της. Ο άνδρας της όμως της είπε ότι θέλει πρώτα να αποκτήσουν έναν κληρονόμο και μετά θα σεβαστεί την επιθυμία της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμφώνησε και η Μελάνη. Στο χρόνο γέννησε ένα κοριτσάκι. Κατόπιν όμως η Μελάνη περνούσε τις ημέρες της ντυμένη ευτελέστατα και πένθιμα. Δεν ήθελε να βάλει ωραία φορέματα, και αγωνιζόταν να πείσει τον άνδρα της να εκπληρώσει εκείνο που της υποσχέθηκε. Αλλά αυτός δε ήθελε έως ότου αποκτήσουν δεύτερο τέκνο.

Δοκιμασίες που στηρίζουν το ανδρόγυνο

Σκέφθηκε λοιπόν, να φύγει κρυφά από τους δικούς της και συμβουλεύτηκε γι' αυτό ενάρετους πνευματικούς πατέρες, οι οποίοι όμως την συμβούλευσαν να κάμει υπομονή ένα ακόμη χρόνο, και κατόπιν να γίνει το θέλημα του Κυρίου. Όταν πλησίασε ο καιρός να γεννήσει το δεύτερο παιδί της, καθώς προσευχόταν όλη τη νύκτα παραμονή της γιορτής του Ιερομάρτυρος Αγίου Λαυρεντίου, της ήλθαν οι πόνοι της γέννας. Αυτή όμως δεν έπαυε την προσευχή. Γονυπετής, όσο μπορούσε, προσεύχονταν, έως ότου την έσφιξαν οι πόνοι περισσότερο, και γέννησε αρσενικό παιδί. Το παιδάκι αυτό μετά την ταλαιπωρία του τοκετού, μόλις βαπτίστηκε έφυγε προς Κύριο.

Η μητέρα έμεινε μετά τον τοκετό σε φοβερή κατάσταση και κινδύνευε από τους πόνους να πεθάνει. Όταν ήλθε ο άνδρας της και την είδε σ’ αυτή την κατάσταση, την συμπόνεσε και αμέσως έτρεξε στον Επίσκοπο παρακαλώντας τον με δάκρυα να προσευχηθεί να σωθεί η Μελάνη από αυτόν τον κίνδυνο. Τότε η Μελάνη βρήκε ευκαιρία για να επιτύχει το σκοπό της. Του είπε αν αγαπά τη ζωή της να κάμει όρκο στον Κύριο, να φυλάξουν σωφροσύνη εις το εξής. Εκείνος από αγάπη αμέσως έταξε στον Θεό, να την φυλάξει αληθέστατα.

Τότε η Μελάνη από την χαρά της ξέχασε την ασθένεια της και με τη δύναμη του Θεού, σηκώθηκε το ταχύτερο. Άρχισε πάλιν να περνά τη ζωή της σαν καλόγρια, χωρίς καμιά επιμέλεια του σώματος. Μόνο την ψυχή της στόλιζε.

Τότε έπαθαν και άλλο δυστύχημα. Το μονάκριβο και αγαπημένο κοριτσάκι τους πέθανε. Αμέσως και οι δύο συμφώνησαν να σηκώσουν τον γλυκύν και ελαφρότατο ζυγό του Κυρίου. Πόθησαν να απαρνηθούν τον κόσμο και να πάνε σε Μοναστήρι.

Ακολουθούν τον μοναχικό βίο

Έφυγαν, λοιπόν, αμέσως από την πόλη, όταν ο μεν Απελιανός ήταν είκοσι τεσσάρων ετών, η δε Μελάνη είκοσι. Επήγαν σε τόπον ησυχαστικό και ατάραχο. Επειδή δε ήσαν πλούσιοι, με χρήματα πολλά και εισοδήματα, δεν έπαυαν κάθε ημέρα να φιλοξενούν ξένους, να τρέφουν πεινασμένους, να ελευθερώνουν φυλακισμένους, πληρώνοντας τα χρέη τους, και γενικώς όσους είχαν λύπη ή συμφορά, τους βοηθούσαν και τους παρηγορούσαν με τέτοια γενναιοδωρία, ώστε να μη τους λείπει τίποτε, αυτοί δε για τον εαυτό τους δεν ξοδεύανε σχεδόν τίποτε.

Η κατά Θεό διανομή της μεγάλης περιουσίας

Είχαν δε πλούτο αμέτρητο οι μακάριοι, τόσο που δεν μπορούσε να τους συναγωνιστεί χάνεις εκτός από τον βασιλέα. Το εισόδημα τους κατ’ έτος ήταν δώδεκα μιριάδες λίτρες χρυσού. Και όλα τα διαμοίραζαν στους πτωχούς οι τρισμακάριοι. Έδιδαν, λοιπόν οι μακάριοι κάθε ώρα στους έχοντες ανάγκη, από όλα τα χρειώδη και άφθονα. Δεν έμεινε σχεδόν χώρα και έθνος, που να μην λάβει ευεργεσία απ’ αυτούς. Η ελεημοσύνη τους έτρεχε σαν ποτάμι. Έδωκαν χρήματα σε Μοναχούς και Μοναχές και έκτισαν Μοναστήρια. Όλα τα πολύτιμα ενδύματα και τα ασημικά των τα αφιέρωσαν στις Εκκλησίες και τα έκαμαν ιερά σκεύη και άμφια.

Αφού έδωσαν όλα όσα είχαν στην Ιταλία, επήγαν στη Σικελία. Ήθελαν να δώσουν και έχει όλα τα υπάρχοντα τους. Επίσης ήθελαν να προσκυνήσουν τον πνευματικό τους πατέρα, τον αγιότατο Παυλίνο, τον άξιον αρχιερέα. Μετά έφυγα από την Σικελία και με καράβι πήγαν εκεί όπου ήταν το Θέλημα του Κυρίου. Πήγαν στην Καρχηδόνα. Εκεί είχαν πολλά χωράφια και χρήματα. Αλλά μεν αφιέρωσαν σε Εκκλησίες και Μοναστήρια και άλλα στους πτωχούς. Η χώρα αυτή ήταν θαυμάσια. Σ’ αυτήν έμενε ένας εγγράμματος και πολύ ενάρετος πνευματικός πατήρ, ονομαζόμενος Αλύπιος. Στο Μοναστήρι του έμειναν και οι μακάριοι μελετώντας τα ιερά γράμματα. Στο Μοναστήρι αυτό χάρισαν πολλά χρυσά νομίσματα και άλλα εισοδήματα. Στα σύνορα δε της Μονής αυτής έκτισαν άλλα δύο Μοναστήρια, τα οποία προίκισαν με χρήματα και εισοδήματα, για να μπορούν να συντηρούνται. Στο μεν ένα κατοίκησαν ογδόντα άνδρες, εις δε το άλλο εκατόν τριάντα γυναίκες.

Σ’ αυτή τη γυναικεία Μονή έμεινε και η μακαρία Μελάνη, αλλά δεν θέλησε να γίνει Ηγουμένη, καθώς έπρεπε σαν ευγενέστερη απ’ όλες, πλουσιότερη, εγγράμματος και έξυπνη, που ήταν. Εις τις αδελφές που την παρακαλούσαν με δάκρυα ως ευεργέτιδα και δέσποινα να τις ποιμάνει απαντούσαν, ότι δεν θέλει να έχει φροντίδα και μέριμνα.

Η ασκητική ζωή της

Έτσι λοιπόν το ευλογημένο αυτό ανδρόγυνο μοίρασε όλον τον πλούτο τους στους Ναούς και τα Μοναστήρια χάριν του Κυρίου, και έμειναν εκεί χωρίς περιουσία, για να απολαύσουν τα αγαθά του ουρανού. Νήστευε δε η Αγία από όλα τα απολαυστικά φαγητά και μόνον, όταν έδυε ο ήλιος έτρωγε μια φορά την ημέρα τροφή λίγη. Παρ’ όλη όμως την νηστεία, δεν σχόλαζε από το εργόχειρο. Έγραφε σχεδόν όλη την ημέρα, έγραφε πάντοτε την Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά βιβλία. Ήταν άριστη καλλιγράφος και ταχυγράφος σπουδαία, που δεν μπορούσε να την συναγωνιστεί κανείς. Άμα κουραζόταν το χέρι της, τότε διάβαζε τα ιερά συγγράμματα, ή άκουε ομιλίες αγίων ανδρών και κατόπιν προσευχόταν. Την νύκτα μόνον δύο ώρες κοιμόταν κατά γης σε ένα τρίχινο σάκκο. Την υπόλοιπη νύχτα αγρυπνούσε, διότι, έλεγε, πάντοτε να αγρυπνούμε, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου δεν γνωριζόμενο ποιάν ώρα ο Άγγελος έρχεται. Έπειτα ασχολείτο με την διδασκαλία. Δίδασκε τις παρθένες η Οσία, να μάχονται κατά του ύπνου όσον μπορούσαν.

Η Οσία γνώριζε και την Ελληνική γλώσσα τόσο καλά, ώστε την μιλούσε, όπως την ιταλική της πατρίδας της. Όταν μιλούσε την γλώσσα μας, νόμιζαν όσοι την άκουαν ότι είναι Ελληνίδα. Τότε για μεγαλύτερη άσκηση κατασκεύασε μια ξύλινη κιβωτό στενή τόσο, ώστε μετά δυσκολίας να μπορεί να γυρίσει δεξιά και αριστερά και χαμηλή τόσο ώστε, δεν μπορούσε να σταθεί όρθια. Σ’ αυτήν ασφαλίστηκε σαν σε τάφο, και μόνον μια μικρή θυρίδα άφησε, από την οποία μιλούσε λίγα λόγια. Η μητέρα της ήταν πάντοτε μαζί με την Αγία και την παρακολουθούσε παντού. Ήταν συνεργάτης της και έλαβε πολλή ωφέλεια από αυτήν. Και η ίδια η μητέρα της την καλούσε μακαρία και δόξαζε τον Θεό, που την αξίωσε να γεννήσει ένα τέτοιο κορίτσι, που είχε όλες τις αρετές θησαυρισμένες σ’ αυτήν. Μεγάλη της αρετή ήταν και η ταπείνωση. Παρ ότι ήταν καθαρή και άμωμη, δεν νόμιζε τον εαυτόν της για τίποτε, αλλά ήταν πάντοτε λυπημένη και ταπεινή στη σκέψη από όλους τους αμαρτωλούς περισσότερο.

Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και Αίγυπτο

Έμεινε η Οσία επτά έτη σ’ αυτό το Μοναστήρι, οπότε σκέφθηκε να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τους Αγίους τόπους. Εκεί η Αγία αρρώστησε. Με την δύναμη όμως του Θεού, σηκώθηκε και άρχισε το προσκύνημα των Άγιων τόπων. Προσκύνησε παντού, συνομίλησε με ευσεβείς ανθρώπους, έδωσε και πήρε πολλή ωφέλεια.

Καλλιγραφούσε δε εκεί και κέρδιζε τα προς το ζην. Το βράδυ κλεινόταν στο Πανάγιο Τάφο και προσευχόταν ως την ώρα του Όρθρου. Τότε ερχόταν οι Μοναχοί και διάβαζαν την Ακολουθία και ύστερα αναπαυόταν. Επειδή δε είχε ολίγη περιουσία στην Ρώμη, έστειλε έμπιστο άνθρωπο, να την πωλήσει και να της στείλει τα χρήματα. Έτσι και έγινε. Όταν έλαβε τα χρήματα, άλλα μεν έδωσε στους φτωχούς, άλλα δε έδωσε στην μητέρα της. Της έκτισε και ένα κελί στο όρος των Ελαιών για να μείνει εκεί, επειδή ήταν γερόντισσα πια και δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Αφού λοιπόν η Αγία επισκέφθηκε όλους τους ασκητές της Νιτρίας και εσύναξε από τον καθένα το άνθος της αρετής του, σαν επιμελής μέλισσα, επέστρεψε με την συνοδεία της στα Ιεροσόλυμα. Έχει βρήκε το κελί, που είχε χτίσει και εγκαταστάθηκε μόνη της. Εκεί όρισε στον εαυτόν της να μη δει κανένα, ούτε άλλος να την δει, εκτός μόνο μια φορά την εβδομάδα, οι τρεις δικοί της, η μητέρα της, ο πρώην άνδρας της και τώρα συνασκητής της στους αγώνες της και στους πόνους της, και η αδελφή της. Αυτήν την δίδαξε και συμβούλευσε τόσον, ώστε την έπεισε να καταφρονήσει όλα τα βιοτικά και να την ακολουθήσει στην άσκηση όσο μπορούσε. Αυτόν τον κουραστικό και στερημένο βίο έζησε η Αγία. Δεκατέσσαρα έτη και μετά απέθανε η μητέρα της. Τότε βγήκε από το κελί της και έθαψε την μητέρα της, όπως έπρεπε. Εκείνο το έτος έκαμνε άλλο κελί σκοτεινό και έμεινε εκεί κλαίουσα και νηστεύοντας και αγωνιζόμενη κατά του δαίμονα.

Τακτοποιείται στο κοινόβιο

Η φήμη της Αγίας άρχισε να γίνεται γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Σιγά - σιγά άρχισαν να έρχονται, όχι μόνον κορίτσια, αλλά και γυναίκες αμαρτωλές πρώτα, και να γίνονται μοναχές. Ενενήκοντα έγιναν και η μετάνοιά τους και η αλλαγή τους ήταν καταπληκτική και θαυμάσια. Έκτισε προς χάριν τους κελιά και έγινε κοινόβιο τέλειο. Όρισε δε γι αυτές ηγουμένη άλλην να τις διδάσκει και να τις διευθύνει, ενώ αυτή υπηρετούσε σαν δούλη. Προ παντός φρόντιζε να τις βοηθάει περισσότερο στα πνευματικά και ψυχικά. Τις δίδασκε πολλές φορές με λόγια ωφέλιμα στην ψυχή.

Κάποτε έκτισε Εκκλησία, για να ακούνε τον λόγο του Θεού και να τελείτε η Θεία λειτουργία. Κατά τον καιρόν αυτόν ο κατά σάρκα μεν πρώην σύζυγός της, κατά πνεύμα δε αδελφός της ο Απελλιανός, άφησε τα πρόσκαιρα και έφυγε για τα ουράνια. Η δε Οσία αγωνιζόταν ακόμη περισσότερο. Έμεινε στο ιερόν τέσσερα έτη και αγωνιζόταν με νηστείες και προσευχές όσο μπορούσε. Είχε τον πόθο να χτίσει Μοναστήρι ανδρών, αλλά δεν είχε χρήματα, επειδή όλα τα έδωσε σε ελεημοσύνες. Και όμως ο Θεός φώτισε ένα άρχοντα και της χάρισε πολλά χρήματα και με την δύναμη του Θεού κτίσθηκε το Μοναστήρι και γέμισε από Μοναχούς, όπως επιθυμούσε. Έκανε και κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον κανόνιζε τη ζωή στο Μοναστήρι.

Πήρε κάποτε η Μελάνη γράμμα από το θείο της Βουλοσιανό που είχε γίνει έπαρχος στην Ρώμη. Της έγραφε ο ειδωλολάτρης εκείνος άρχοντας ότι πήγαινε στη βασίλισσα Ευδοκία στη Κωνσταντινούπολη Με την ευκαιρία αυτή της έγραφε, ήθελε να την δει και να συνομιλήσουν. Η Οσία ποθούσε μεν αυτή να υπάγει για να τον γυρίσει στην ευσέβεια, επειδή ήταν ειδωλολάτρης, αλλά πάλιν δίσταζε. Φοβόταν μήπως δεν ήταν θέλημα Θεού, να αφήσει την ησυχία τώρα στο τέλος της και να υπάγει στα Ανάκτορα. Τελικά όμως πήγε.

Τόσον δε τον συμβούλευε και τον δίδαξε τον Βουλοσιανό η Οσία, ώστε τον έπεισε με τα σοφά λόγια της, να αρνηθεί την ασέβεια. Αυτή μια γυναίκα αδύνατη, μπροστά σε τόσους μεγάλους διδασκάλους σοφούς και άρχοντες με επιβάλλον κατόρθωσε να επιτυχή την μεταστροφή στην πίστη του θείου της. Μόνον η μακαρία Μελάνη με την χάριν του Κυρίου, τον έφερε σε τέτοια μετάνοια, ώστε έκλαιε πικρά συλλογιζόμενος σε τι άγνοια βρισκόταν πριν. Όταν λοιπόν τον κατήχησε αρκετά και τον στερέωσε στην Ορθόδοξη πίστη, έφυγαν μαζί και επήγαν στον Άγιο Πρόκλο, που ήταν τότε αρχιερέας και τον βάπτισε. Ύστερα από ολίγες ημέρες, μετανοημένος εξ όλης καρδίας ο θειος της Μελάνης Βουλοσιανός, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Ο Δεσπότης Χριστός, σαν πολυέλεος, τον συναρίθμησε με τους εργάτες της ενδεκάτης ώρας. Πρώτον, λοιπόν, καλόν, που έκανε η Αγία στην Κωνσταντινούπολη ήταν τούτο. Να επιστρέψει στην Θεογνωσία με ευκολία τον Θείον της.

Μάχεται κατά των αιρετικών

Δεύτερον καλόν ήταν η νίκη της κατά αιρετικών. Διότι τότε δυστυχώς ήταν φυτρωμένη στο καλό σιτάρι η αίρεσης του δυσσεβούς Νεστορίου. Δυστυχώς σ’ αυτήν είχε παρασυρθεί πλήθος αμέτρητο. Η Αγία έκαμε τέτοιο διάλογο με τους αιρετικούς, ώστε τους νίκησε με την σοφία των λόγων της. Διέλυσε τα σοφίσματά τους ή μάλλον τα φλυαρήματά τους, όπως διαλύεται ο ιστός που υφαίνει η αράχνη. Όθεν ο πονηρός διάβολος μη υποφέρων τέτοια αισχύνη, μετεμορφώθη σε άνθρωπο και εμφανίστηκε στην Μελανία και την φοβέρισε, ότι θα της κάμει όσα κακά μπορέσει. Παρουσιάσθηκε, λοιπόν, στον Βασιλέα και στους άλλους άρχοντες του παλατιού και έλεγε όσα ψέματα μπορούσε για την Αγία, ώστε να μην την έχουν καθόλου σε υπόληψη. Έπειτα της προκάλεσε φοβερή ασθένεια. Η Αγία όμως επικαλέσθηκε το όνομα του Χριστού και εξαφανίστηκε ο πειρασμός. Το θαύμα αυτό πολύ ωφέλησε, όσους το είδαν και θαύμασαν την αγιότητα της Αγίας. Τρίτον καλόν ήταν που συμβούλευσε την βασίλισσα Ευδοκία να υπάγει στα Ιεροσόλυμα, να κάμει διάφορες πράξεις, που θα ωφελούσαν την ψυχή της. Ευτυχώς η βασίλισσα την άκουσε, διότι την σεβόταν σαν πνευματική της μητέρα.

Επιστροφή στο Μοναστήρι της. Οι τελευταίες ήμερες

Αφού επέτυχε όλα αυτά η μακαρία Μελάνη, επέστρεψε στο μοναστήρι της. Αργότερα από αγάπη επήγε στα Ιεροσόλυμα και παρευρέθηκε στα εγκαίνια του ναού, που έκτισε η Αγία. Έπειτα η μεν Ευδοκία προσκύνησε τους Αγίους τόπους, διαμοίρασε αμέτρητη ελεημοσύνη και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη η δε Αγία προεγνώρισε από το Άγιο Πνεύμα, ότι ήλθε το τέλος της ζωής της σ’ αυτόν τον κόσμο.

Επήγε, λοιπόν, και αποχαιρέτησε όλους τους σεβάσμιους τόπους. Έπειτα, όταν ήλθε η εορτή των Χριστουγέννων μπήκε η Αγία στο Άγιο Σπήλαιο και λέγει στην αδελφή της, η οποία την ακολουθούσε, ότι ήλθε η ώρα να υπάγει εκεί που ποθεί. Όταν της είπε αυτά εδεήθη στον Κύριο με πολλή κατάνυξη και Τον παρεκάλεσε να δεχτεί την ψυχή της. Έπειτα της ήλθε ολίγος πυρετός και οι αδελφές όλες μαζεύτηκαν γύρω της, κλαίγοντας για τον αποχωρισμό. Αυτή τις παρηγορούσε και τις συμβούλευε πως να πορεύονται στη ζωή τους.

Έπειτα έκαμνε ευχή για όλες, όπως και αυτές έκαναν προσευχή για εκείνην και αφού τις αποχαιρέτησε όλες, παρέδωσε την αγία ψυχή της στον Κύριο. Ήταν η τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Τότε ο Πατριάρχης και όλος ο κλήρος και ο λαός μαζεύτηκαν και ενταφίασαν το άγιο λείψανό της.

Απολυτίκιον των Αγίων Ανυσίας και Μελάνης (Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε)

Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τώ Λόγω νενύμφευσαι, ώ Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τώ κόσμω. αρετών λαμπηδόνας. Και νύν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.

Πηγή: xristianos.gr

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Έχε τον φόβον του Θεού…

          Μη φοβού τίποτε, ει μη τον Θεόν. Έχε τον φόβον του Θεού ωσάν λυχνάρι και αυτός θα σου φωτίζη τον δρόμον, πως ακριβώς να περιπατής, διότι χωρίς φόβον Θεού, συνείδησιν καθαράν δεν δυνάμεθα να δημιουργήσωμεν, ούτε εξαγόρευσιν ειλικρινή δυνάμεθα να κάνωμεν, ούτε σοφίαν πνευματικήν ποτέ θα αποκτήσωμεν, διότι αρχή σοφίας και τέλος σοφίας φόβος Κυρίου.

          Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας πηγή

          Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2016/05/blog-post_74.html
          Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
          Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
          Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Γιατί;
          «Τίς γάρ έγνω νούν Κυρίου ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο;» (Ρωμ. ια’ 34)
          Ποιός γνώρισε την σκέψη και τις βουλές του Κυρίου; Ή ποιός έγινε σύμβουλός Του; Είναι κάποιες φορές στη ζωή μας που τα λόγια σταματούν και αρχίζει να μιλά η καρδιά…
          Η ιστορία κάθε ανθρώπου, κάθε έθνους, έχει διάφορες φάσεις, ευχάριστες, ωραίες, αλλά και δυσάρεστες, άσχημες, τρομερές. Αναπολώντας τες, ενδεχομένως να θέλαμε κάποιες να μην υπήρχαν, κι αν μπορούσαμε θα τίς τροποποιούσαμε. Όμως δεν είναι στο χέρι μας.
          Μέσα στην ορθόδοξη πίστη μας, ζούμε ως πραγματικότητα πως όλα τα γεγονότα τής ζωής μας, ακόμα και τα πιό απρόσμενα και δυσάρεστα, συμβάλλουν στην πνευματική μας ωριμότητα και τελείωση. Όλα συμβαίνουν για να μας οδηγήσουν στον Θεό. Δέν μπορούμε να εξηγήσουμε με τη δική μας, στενή λογική και μικρή ορατότητα τα δεινά και τα φοβερά αυτής της ζωής (θανάτους νέων ανθρώπων, φυσικές καταστροφές), διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σχέδιο του Θεού για τή σωτηρία του κάθε παιδιού Του, για το οποίο σταυρώθηκε και με τη θυσία Του, του εξασφάλισε τη σωτηρία. Λέχθηκε πως η ζωή μας μοιάζει με κέντημα που οι ανακατεμένες κλωστές του από κάτω ετοιμάζουν το ωραίο σχέδιο από πάνω.
          Τώρα, δηλαδή στην παρούσα ζωή, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα διάφορα συμβαίνοντα, που μοιάζουν πιό πολύ με «ανακατεμένες κλωστές», χωρίς λογική και εξήγηση. Στο τέλος, όμως, θα φανεί πως «τίποτα δεν είναι τυχαίο» πως όλα έχουν έναν και μοναδικό σκοπό, τη σωτηρία μας και την εξασφάλιση της αιώνιας ζωής. Αλήθεια, δεν είμαστε πεταμένοι σ’ ένα αχανές σύμπαν, μόνοι κι αβοήθητοι. Έχουμε έναν Θεό – Πατέρα, που νοιάζεται για μάς, που μας αγαπά και μας φροντίζει, όχι κατευθύνοντας τη ζωή μας, αλλά συμπορευόμενος μαζί μας. Η εμπειρία αυτή γίνεται προσωπική μέσα στην Εκκλησία μας, στο σημείο που βιώσαμε την παρουσία Του, που νιώσαμε την αγάπη Του, που είδαμε την αθόρυβη επέμβασή Του.
          Τί να πείς για τη σιωπή Του στην κραυγή του ανθρώπου; Πώς να εξηγήσεις τις σκανδαλώδεις ευεργεσίες Του σε κάποιους και τη φαινομενική αδιαφορία Του σε άλλους; «Τίς έγνω νούν Κυρίου;». Ποιός μπορεί να γίνει σύμβουλος ή δικηγόρος Του;
          Έτσι, κοιτάζοντας το πρίν της ζωής μας (μεγάλο ή μικρό) ή και το τώρα, με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μπορούμε να βεβαιώσουμε τις στιγμές της ζωντανής παρουσίας Του, όπως και τις σκληρές στιγμές της σιωπής Του. Μπορούμε να διακρίνουμε την ομορφιά της επίσκεψης της Χάριτος του Θεού, όπως και τη δυσκολία της απουσίας της. Όλα αυτά μπορεί και να μας επηρεάσουν θετικά, να μας βοηθήσουν να αρχίσουμε μία νέα ζωή παραδομένοι στην αγάπη και στην πρόνοια του Θεού Πατέρα, μέ αγώνα να αλλάζουμε ζωή. Αυτό, δηλαδή, που η Εκκλησία ονομάζει μετάνοια, δυναμική πορεία πρός τα εμπρός, πρός την αιώνια μέρα, που όλα ανακαινίζονται κι ομορφαίνουν, μέσα στο φώς του Χριστού.

          Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_304.html
          Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
          Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
          Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Το Μέγα Γεροντικόν: «Τί να κάνω με τη γλώσσα μου, που δεν μπορώ να τη συγκρατήσω;»





          45. Ο αββάς Ιωσήφ λέει στον αββά Νισθερώο:

          «Τί να κάνω με τη γλώσσα μου, που δεν μπορώ νά τή συγκρατήσω;»

          Τού λέει ο Γέροντας:

          «Βρίσκεις ανάπαυση, αν μιλήσεις;»

          «Όχι», του απαντά.

          Τότε λέει ο Γέροντας: «Αφού δεν έχεις ανάπαυση, γιατί μιλάς; Καλύτερα να σιωπάς καί, αν γίνεται συζήτηση, προτιμότερο πολλά να ακούς παρά να λές».

          ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β´

          Γιά το ότι πρέπει να επιδιώκουμε τήν «ησυχία» με κάθε δυνατό τρόπο

          Το Μέγα Γεροντικόν

          (αποσπάσματα)

          users.uoa.gr 


          Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_56.html
          Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
          Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
          Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Ανθολόγιο σωτήριων συμβουλών Αγ. Πορφυρίου
          1. Κάνε το σταυρό σου και περιφρόνησε το διάβολο. Άφησέ τον αυτόν, μου έλεγε ο π. Πορφύριος για το διάβολο. Μην του δίνεις σημασία. Όσο του δίνεις σημασία, τόσο περισσότερο σε πλησιάζει. Αν θέλεις να τον διώξεις, να τον απομακρύνεις από κοντά σου, πάψε να του δίνεις σημασία. Περιφρόνησέ τον.
          Μόνο η περιφρόνηση του αξίζει. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να την εισπράττει, θα αρχίσει και θα υποχωρεί. Μέχρι που, τελικά, θα τραπεί σε φυγή. Η περιφρόνηση αποτελεί το δεύτερο όπλο, μετά τον Τίμιο Σταυρό, κατά του διαβόλου! Και τον μεν Τίμιο Σταυρό τον φοβάται και, κυριολεκτικά, τον τρέμει και τρέπεται σε άτακτη φυγή. Την δε περιφρόνηση δεν την αντέχει. Γιατί είναι υπερόπτης και σκάει από το κακό του! Εξάλλου, αυτή η υπεροψία ήταν αιτία να εκπέσει και να γίνει αυτό που έγινε. Εισέπραξε την τιμωρία του…
          2. Άλλο το κόμπλεξ, άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία. Μου έλεγε ο Γέροντας μια μέρα: « Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητος για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητος για την αμαρτωλότητά του. Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση· άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια. Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία. Του απάντησα: Παραδέχομαι, ότι μερικοί χριστιανοί, από σφάλματα δικά τους ή των άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια. Και οι μέν θρησκευτικές ενοχές, κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζούν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει».
          3. Να φυλαχθείς από το άγχος. Ανάπηρη κοπέλα, ζήτησε την ευλογία του Γέροντα και τις συμβουλές του, για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, ζώντας πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Γέροντας την ευλόγησε και της είπε μεταξύ άλλων: « Προ πάντων να φυλαχθείς από το άγχος. Το άγχος είναι ασθένεια της ψυχής και δεν εξαρτάται από υλικές ελλείψεις. Μπορεί ένας υγιής άνθρωπος να έχει πολλά εκατομμύρια στην Τράπεζα και να ζεί μέσα στο άγχος. Το άγχος καταπολεμείται με την εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού και τον καλόν αγώνα».
          4. Να μην κατακρίνουμε, διότι ο Θεός θα επιτρέψει να πέσουμε κι εμείς στις ίδιες αμαρτίες. Μου έλεγε: « Έτσι, μια νοικοκυρά σ’ ένα χωριό, την ώρα που άναβε φωτιά στο φούρνο της για να ψήσει ψωμί, ευχήθηκε να μπορούσε να σουβλίσει και να κάψει ζωντανή στο φούρνο της μια κοπέλα απο γειτονικό χωριό, που έμεινε έγκυος με κάποιο άγνωστο. Σε λίγα χρόνια, όταν ο άνδρας της ξενιτεύτηκε, έμεινε κι εκείνη έγκυος με κάποιο συγχωριανό της». Και κατέληξε: « Γι’ αυτό ο Θεός μας συμβουλεύει να μην καταρώμεθα κανένα, ούτε τον εχθρό μας, και να ευλογούμε όλους, ακόμη και τους εχθρούς μας».
          5. Να μην καταδικάζουμε το κακό, αλλά να το διορθώνουμε. «Ο σκοπός μας δεν είναι να καταδικάζουμε το κακό, αλλά να το διορθώνουμε. Με την καταδίκη ο άνθρωπος μπορεί να χαθεί· με την κατανόηση και τη βοήθεια θα σωθεί. Τον αμαρτωλό πρέπει να τον αντικρίζουμε με αγάπη και με σεβασμό στην ελευθερία του. Όταν ένα οικογενειακό μας πρόσωπο ρίχνει ένα βάζο από το τραπέζι και το σπάει συνήθως οργιζόμαστε. Αν εκείνη τη στιγμή, την κρίσιμη, με μια κίνηση ψυχικής ανύψωσής μας, δείξουμε κατανόηση και δικαιολογήσουμε τη ζημιά, κερδίσαμε τη ψυχή μας και τη ψυχή του αδελφού μας. Κι αυτή είναι όλη η πνευματική ζωή μας: μια κίνηση ανύψωσής μας, μέσα στις δοκιμασίες των θλίψεων, από την αγανάκτηση του εγωισμού στην κατανόηση της αγάπης».
          6. Δεν είναι όλοι παλιάνθρωποι, που κάνουν εγκλήματα. « Δεν είναι, βρέ, όλοι φονιάδες, ούτε όλοι παλιάνθρωποι που κάνουν εγκλήματα, αλλ’ είναι ατείχιστοι, δεν αγωνίζονται, δεν εξομολογούνται, δεν μεταλαμβάνουν, δεν προσεύχονται, δεν προσπαθούν. Κι είναι καλές ψυχές, αλλά μένουν έτσι, ξέφραγα αμπέλια, όπως λέει η λαϊκή έκφραση. Και τους πιάνει και τους σηκώνει το κακό. Και τους βάνει να κάνουνε φόνο και να κάνουν τόσα και μετά, μετά από λίγο μετανοιώνουνε, στενοχωριούνται, υποφέρουνε, νιώθουν σαν να’ ναι στην κόλαση».
          7. Με την κατάκριση σπρώχνουμε τον αδελφό μας πιο χαμηλά. «Όταν ο αδελφός μας σφάλλει, εμείς πρέπει να βαστάξουμε τον πειρασμό του. Η αληθινή αγάπη μας εμπνέει να κάνουμε θυσίες χάριν του πλησίον. Όπως ο Χριστός, όταν τον σταύρωναν, παρακαλούσε τον ουράνιο Πατέρα του να συγχωρήσει τους σταυρωτές του, διότι δεν ήξεραν τι κάνουν. Χωρίς θυσία, με την κατάκριση μας, σπρώχνουμε τον αδελφό μας που αμάρτησε, να πέσει πιο χαμηλά, ενώ με τη σιωπηλή θυσία της αγάπης μας και τη μυστική προσευχή μας για εκείνον, ξυπνάμε τη συνείδησή του, που σηκώνεται και τον κατηγορεί κι έτσι μετανοεί και διορθώνεται».
          8. Ψυχολογικές δυσκολίες. «Όταν σου κάνει κλοιό ο σατανάς και σε πιέζει, μη μένεις ακίνητος, όπως μερικοί που μελαγχολούν και σκέπτονται επί ώρες, σαν να τους απασχολούν πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν συμβαίνει τίποτε απ’ αυτά απλώς τους έχει καθηλώσει ο σατανάς. Να έχεις ετοιμότητα αντιδράσεως, να αντιστέκεσαι, να αποκρούεις την πολιορκία του σατανά, όπως ένας άνθρωπος που τον πιάνουν κάποιοι κακοποιοί και τον καθηλώνουν και τότε εκείνος κάνει μια απότομη κίνηση και τινάζοντας τα χέρια του, τους πετά από δω κι από κει, ξεφεύγει το σφίξιμό τους και στρέφεται πρός την άλλη κατεύθυνση, πρός τον Χριστό, που τον ελευθερώνει».
          Πηγή: Γέροντος Πορφυρίου Ιερομονάχου, «Ανθολόγιο Συμβουλών». Εκδ.: Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι Αττική (agioritikovima.gr) (Φωτογ.: orthodoxoigerontes.blogspot.gr)
        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Πώς να πείσω το παιδί να έρθει στην εκκλησία;
          Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
          Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
        • Συνέχεια Άρθρου ▼
          Έχεις άγχος;
          Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
          Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

          Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…

          Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!