Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος (21 Ιανουαρίου)


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Μια από τις μεγαλύτερες μορφές των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας είναι ο Άγιος Ευγένιος, του οποίου η τιμή ως «μεγαλάθλου» αγίου και μάρτυρος επιβλήθηκε στην Τραπεζούντα αμέσως μετά τον μαρτυρικό θάνατό του, το έτος 292μ.Χ., και επί της εποχής της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Κομνηνού Αλεξίου του Α΄ (1204-1222) ορίστηκε επίσημα ως ο πολιούχος-προστάτης όλου του Κράτους του. 

Ο Άγιος Ευγένιος, ήταν βλαστός ευλαβών γονέων, γενναίως χριστιανός, που με την ζωή και το παράδειγμά του δίδασκε τον αληθινό Τριαδικό Θεό, σε μια εποχή που βασίλευαν οι γνωστοί φοβεροί διώκτες αυτοκράτορες των χριστιανών Διοκλητιανός και Μαξιμιανός (286-305μ.Χ.) οι οποίοι καλούσαν με επιστολές, αλλά και διορίζοντας στις επαρχίες τους σκληρούς διοικητές, όλους τους πολίτες της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να προσκυνούν τα είδωλα, διαφορετικά τους περίμεναν φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικός θάνατος! 

Στην περιοχή της Τραπεζούντας, στάλθηκε ως εκπρόσωπος τους ο Λυσίας, ο οποίος επιδίωξε με μίσος να καταστρέψει τους χριστιανούς της περιοχής του. Έμαθε, λοιπόν, ότι διδάσκαλοι των χριστιανών ήταν τρεις νέοι: ο Ευγένιος, ο Ουαλεριανός και ο Κανίδιος που παρακινούσαν τους πιστούς να καταφρονούν τα Βασιλικά προστάγματα και να πιστεύουν στον Εσταυρωμένο Χριστό. Αυτούς προσπάθησε και κατάφερε να τους ανακαλύψει και να τους συλλάβει, μαζί με τον μαθητή τους τον Ακύλα. 

Εκείνη, όμως, με τόλμη ομολόγησαν μπροστά στον Λυσία την Πίστη τους στον Χριστό και στην διδασκαλία του Ευαγγελίου Του και αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τους ψεύτικους θεούς. Αυτό ήταν αρκετό στον Λυσία για να δώσει διαταγή να ακολουθήσουν τα φρικτά βασανιστήρια, κτυπώντας τους με αγκαθωτά ραβδιά και ξεσκίζοντας τις πληγές τους με σιδερένια εργαλεία, καίγοντάς τους με αναμμένες λαμπάδες και τρίβοντας τις πληγές τους με αλάτι! 

Οι ηρωικοί μάρτυρες υπέμειναν όλα αυτά με καρτερία και προσευχή, δοξάζοντας τον Θεό που τους αξίωνε να μαρτυρήσουν! Στον αγώνα τους αυτό όμως ήλθε η Χάρης του Θεού που τους θεράπευσε τις πληγές και τρομοκράτησε μ’ αυτήν την Θεϊκή ενέργεια τον Λυσία, που διέταξε να τους ρίξουν στην φυλακή. 

Εκεί οι στρατιώτες του Χριστού άγρυπνοι, νύκτα και ημέρα, δόξαζαν με ύμνους τον Θεό και στερέωναν στην Πίστη όσους αγωνίζονταν για τον Χριστό. Μαθαίνοντας ο Λυσίας αυτά, απελπισμένος διατάζει να τους ρίξουν σε μεγάλο καμίνι, με σκοπό να μην απομείνει τίποτα από τα σώματά τους. 

Ο Άγιος Ευγένιος ενθάρρυνε τους υπόλοιπους μάρτυρες και κήρυττε με παρρησία την δύναμη της Πίστης στον Αληθινό Τριαδικό Θεό, και έτσι προσευχόμενοι ρίχτηκαν στο καμίνι, όπου κι εκεί γεύθηκαν την προστασία των αγγέλων που τους υποδέχτηκαν στην μέση της φωτιάς! Και αφού έκαναν, με του Θεού την δύναμη, τις φλόγες να μην καίνε, άρχισαν κι αυτοί να ψάλλουν για δύο μέρες μέσα στο καμίνι, μαζί με τους αγίους, υμνώντας την παντοδυναμία του Κυρίου. 

Την τρίτη ημέρα ο Λυσίας έστειλε τους στρατιώτες του να συλλέξουν τα απομεινάρια των «καμένων» διδασκάλων των χριστιανών, αλλά βρέθηκαν όλοι τους σε μεγάλη έκπληξη, βλέποντας απείρακτους τους αγίους, και έντρομοι απ’ το παράδοξο θαύμα ομολόγησαν την Πίστη τους στο Χριστό και μαζί μ’ αυτούς Τον υμνολογούσαν! 

Το περιστατικό αυτό μαθεύτηκε στον ηγεμόνα που τυφλωμένος από την οργή του, δίνει εντολή να αποκεφαλίσουν τους τρεις, ενώ τον Ευγένιο να τον κλείσουν στην φυλακή, καρφώνοντάς τον όρθιο σε ξύλο. 

Ποτάμι αίμα έτρεχε από τις πληγές του και ταυτόχρονα πιο έντονη η προσευχή του ανέβαινε στον ουρανό, ζητώντας να τον λυτρώσει από τα δεσμά του, για να ντροπιαστεί ο πλανεμένος και αμετανόητος τύραννος… 

Και έγινε το θαύμα: η σκοτεινή φυλακή άστραψε από ένα δυνατό φως και άγγελος κατέβηκε από τους ουρανούς, έβγαλε τα καρφιά από τα χέρια και τα πόδια του και θεράπευσε τις σωματικές πληγές. Αυτό το γεγονός έκανε και τους υπόλοιπους φυλακισμένους να πιστέψουν στο Χριστό και προσκύνησαν τον τροπαιοφόρο Ευγένιο. 

Μα ο Λυσίας σαν τα άκουσε αυτά, αντί να μετανιώσει, διέταξε στους στρατιώτες του να τον χτυπήσουν ανελέητα με τα σπαθιά τους και να του κόψουν τις σάρκες του! Χαρά και ευφροσύνη ένιωθε ο αθλοφόρος Ευγένιος και περισσότερο μίσος ο Λυσίας που βλέποντας ότι τίποτα πια δεν μπορεί να επηρεάσει την Πίστη του αγίου, πρόσταξε τελικά να τον αποκεφαλίσουν και να ρίξουν το σώμα του τροφή στα θηρία! 

Την ώρα της εκτέλεσης κατά την 21ην Ιανουαρίου, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό να λέει: Ευγένιε, οι πύλες της άνω Ιερουσαλήμ είναι ανοικτές! Πέρασε τροπαιοφόρε κι ένδοξε νικητή της πλάνης, στεφανίτη τ’ ουρανού! Και μ’ αυτή την ουράνια πρόσκληση, έσκυψε το κεφάλι του, δέχτηκε το χτύπημα του ξίφους και εισήλθε στην αιώνια δόξα και χαρά. 

Το τίμιο σώμα του το πέταξαν, σύμφωνα με την διαταγή του ηγεμόνα, για να το φάνε τ’ άγρια ζώα. Κάποιοι, όμως, ευσεβείς χριστιανοί το έλαβαν, και το έθαψαν κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του, από όπου χρόνια αργότερα έγινε η εκταφή των ιερών λειψάνων του, τα οποία οι χριστιανοί τα τιμούσαν και λάμβαναν την ευλογία του αγίου στην ζωή και τα έργα τους. 

Οι κάτοικοι της Τραπεζούντας έκτισαν λαμπρό ναό προς τιμή του και φύλαγαν με σεβασμό τα λείψανά του από τα οποία βίωναν αναρίθμητα θαύματα. 

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή, οι κάτοικοι της Τραπεζούντας αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν σε πολλά μέρη της μητέρας Ελλάδας. Κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί ήρθαν και στο όρος Παγγαίο όπου στους πρόποδές του έκτισαν τα νέα σπιτικά τους, τον μεγαλόπρεπο ναό στο προστάτη και συμπολίτη τους Άγιο Ευγένιο, μεταφέροντας πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια από την αλησμόνητη πατρίδα τους και βέβαια ένα μικρό τεμάχιο από το χαριτόβρυτο και ιαματικό λείψανο του μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρου Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, το οποίο αποτελεί πηγή αγιασμού και ευλογίας όλων των ευλαβών προσκυνητών του Αγίου και του ωραίου ιερού ναού του, στο γραφικό Χορτοκόπι Καβάλας. 

Πρωτ. Θεοχάρη Καλπάκογλου 


Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!