Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών (Α΄-Μέρος)


Ανάγνωση σε 3.8 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Οσο τα παιδιά είναι μικρά, η διαφορά του φύλου δεν προκαλεί αίσθηση. Αναπτύσσονται παράλληλα, συν­α­ναστρέφονται ελεύθερα, παίζουν μαζί, χωρίς να δημιουργεί κάτι ιδιαίτερο η διαφορά τους.

Καθώς όμως μεγαλώνουν, όταν προχωρήσουν στην προεφηβική και ­μάλιστα στην εφηβική ηλικία, τότε τα ­πράγματα αλλάζουν ριζικά. 

Αναπτύσσεται ­απότο­μα το σώμα, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος, φανερώνονται έντονα τα χαρακτηριστικά του φύλου, το αγόρι γίνεται άνδρας, το κορίτσι γίνεται γυναίκα, ανακαλύπτουν κάτι διαφορετικό στον εαυτό τους και στον άλλο. Η διαφορά αυτή επηρεάζει όλο τον ψυχοσωματικό οργανισμό, φανερώνει νέες, άγνωστες μέχρι τότε δυνάμεις στο σώμα και στην ψυχή, συγκινεί και αναστατώνει τον όλο άνθρωπο, που ανοίγει τα μάτια του με έκπληξη, με αγωνία και χαρά σε μιά νέα πρα­γματικότητα, που την αισθάνεται ιδιαίτε­ρα ελκυστική: το πρόσωπο του άλλου φύλου. Και επειδή η κατάσταση αυτή του είναι καινούργια και άγνωστη, δεν γνωρίζει πως να τη διαχειρισθεί. Εδώ προκύπτει η ανάγκη της σχετικής αγωγής, που αφενός θα προφυλάξει τα παιδιά μας από λάθη, τα οποία μπορεί να τα πληρώνουν σ’ όλη τους τη ζωή, αφετέρου θα τα βοηθήσει να κτίσουν σωστά το οικοδόμημα της μελλοντικής τους ευτυχίας. 

Δυστυχώς οι δημόσιοι φορείς της αγω­γής δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας στο θέμα αυτό. Η επιπολαιότητα, η προχειρότητα και το κοσμικό φρόνημα με το οποίο το αντιμετωπίζουν, δεν βοηθούν τα παιδιά. Μάλλον τα εξωθούν στο αμαρτωλό και ανήθικο, που χωρίς αμφιβολία τα οδηγεί στη δυστυχία, στον ψυχικό όλεθρο και την καταστροφή.

Στό σύγχρονο σχολείο διδάσκονται α­­­­πό πολύ νωρίς, ακόμη από τις τάξεις του Δη­­μοτικού, σχετικά μαθήματα. Ποιό είναι όμως το περιεχόμενό τους; Ποιός το έχει καταρτίσει και με ποιά κριτήρια; Ποιός διδάσκει το μάθημα; Ποιά τα προσόντα και το ήθος του και σε ποιά ­ατμόσφαιρα παρουσιάζει το θέμα του;

Δέν θα επιμείνουμε στο τι γίνεται σήμερα στα σχολεία μας ή ποιά αγωγή σχετικά με το θέμα δίνει ο άλλος μεγάλος δάσκαλος, η Τηλεόραση, και ο ακόμη μεγαλύτερος και πολύ πιό επικίνδυνος, το Διαδίκτυο. Όλοι, λίγο ή πολύ, τα γνωρίζουμε αυτά.

Αυτό που κυρίως θα προσπαθήσουμε είναι να πούμε επιγραμματικά το τι ­πρέπει να κάνουμε εμείς, το οποίο ­μάλιστα είναι επιτακτική ανάγκη να το ­κάνουμε πρίν οι άλλοι παράγοντες αναλάβουν ενεργό ρόλο και καταστρέψουν τα παιδιά μας.

Τό πρώτο ασφαλώς που πρέπει να τονίσουμε είναι να μην εφησυχάζουμε και επομένως αμελούμε. Τα παιδιά ­μπορούν με πολλούς τρόπους να ασχοληθούν με το θέμα και να έχουν κάποια ενημέρωση από φίλους, συμμαθητές και μεγαλύτερους ακόμη, που όμως δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους. Μην αφήσουμε επομένως τη σχετική αγωγή σε άλλα χέρια. Μην καθυστερήσουμε. Γιατί μπορεί να μας πούν κάποτε τα παιδιά μας με δίκαιο παράπονο: «Αργήσατε. Σας πρόλαβαν άλλοι, που ούτε την αγάπη τη δική σας είχαν ούτε την απαραίτητη γνώση. Και εγώ τώρα σας κατηγορώ, γιατί κλαίω για λάθη πού, αν μου είχατε μιλήσει νωρίτερα, δεν θα είχαν γίνει».

Άς μη μας νικήσουν κάποιοι δισταγμοί, που μπορεί να είναι δικαιολογημένοι σ’ ένα βαθμό: Πως θα μιλήσουμε στα παιδιά; Τι άραγε γνωρίζουν; Πόσο θα καταλάβουν; Οπωσδήποτε χρειάζεται γνώση και απαιτείται ο κατάλληλος τρόπος. Δεν είναι εύκολο. Δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά μαζί. Δεν ευαισθητοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν απασχολούνται με τους ίδιους προβληματισμούς. Το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο κόσμο και γι’ αυτό με ιδιαίτερο τρόπο θα ανακαλύψει σωστά το άλλο φύλο και τον ρόλο του στη ζωή του.

Θά βοηθήσουμε πολύ τα παιδιά να δεχθούν την ορθή αγωγή επί του θέματος, αν θεμελιώνουμε την προσπάθειά μας στον αιώνιο λόγο του Θεού. Να μιλήσουμε για τη δημιουργία του ανθρώπου, όπως περιγράφεται στους πρώτους στίχους της Γενέσεως. Να πούμε ότι ο Θεός, όταν έπλασε τον άνθρωπο, «άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς» (α΄ 27). Να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό. Ποιός ο σκοπός της δημιουργίας των δύο φύλων; Ποιός ο ρόλος καθενός; Πως τα όρισε ο αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός;

Μέσα στις σελίδες της Αγίας Γραφής αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και δίνονται λύσεις θεόπνευστες, που ικανοποιούν βαθιά την ψυχή του και την ασφαλίζουν από κάθε κίνδυνο μικρών ή μεγάλων εκτροπών.

Η Αγία Γραφή μας παρουσιάζει τη ζωή των πρωτοπλάστων ανθρώπων, του πρώ­του άνδρα και της πρώτης ­γυναίκας που έζησαν πάνω στη γή. Μας μιλάει και για το πως οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, όταν έπεσαν στην αμαρτία. Μας εξηγεί επίσης και πως ο άνθρωπος μπορεί, με τη βοήθεια της Χάριτος του Χριστού, να αναμορφωθεί στο αρχαίο του κάλλος, να ανέβει σε ύψος πνευματικό, ώστε να μπορεί να βλέπει με μάτια καθαρά τον οποιονδήποτε συνάνθρωπό του, να τον σέβεται και αγαπά αληθινά, να συνεργάζεται μαζί του και να συμβιώνει αρμονικά. Διότι ο λόγος του Θεού αποκαλύπτει το μεγαλείο του κάθε ανθρώπου και μας βοηθεί να τον αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό ως εικόνα του Θεού, ως ύπαρξη που φέρει μέσα της αθάνατη ψυχή και έχει ύψιστο και αιώνιο προορισμό, επομένως ως σύντροφο πολύτιμο, συναθλητή και συνοδοιπόρο στο δρόμο της ζωής και όχι ως αντίπαλο, ως αντικείμενο εκμεταλλεύσεως ή μέσο ηδονής.

Άν σε τέτοια βάση τοποθετήσουμε το θέμα της σχέσεως των δύο φύλων, η επικοινωνία μας με τα παιδιά για το θέμα αυ­τό θα γίνει με κάθε σοβαρότητα και ιεροπρέπεια. Δεν θα παρασυρθούμε από το πνεύμα του κόσμου, που κατεβάζει τις σχετικές συζητήσεις σε κατώτατο επίπεδο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν με επιπόλαιο τρόπο, συχνά με ελαφρά διάθεση ή και ανεπίτρεπτη χυδαιότητα.

Θά επανέλθουμε όμως στο επόμενο άρθρο, για να συμπληρώσουμε μερικά α­­­κόμη αναγκαία στοιχεία, πολύ βοηθητικά στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής των παιδιών μας. Συνεχίζεται...

Πηγή: osotir.org

Δείτε επίσης το νέο μας blog "Ορθοδοξία και παιδί" αποκλειστικά αφιερωμένο στα παιδιά και τους γονείς εδώ! 

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος απ' όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας


                       Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος από όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας, σκόπελος περισσότερο επικίνδυνος και φοβερότερος από τις Σειρήνες, τα γνωστά τέρατα που έπλασαν με τη φαντασία τους οι αρχαίοι μυθοπλάστες ποιητές.
                       Γιατί τον σκόπελο αυτό κατόρθωσαν να τον προσπεράσουν αβλαβείς πολλοί από κείνους που διέπλευσαν το νησί των Σειρήνων· η κενοδοξία όμως είναι για μένα τόσο επικίνδυνη, ώστε ακόμη και τώρα, που καμιά ανάγκη δεν με οδηγεί πρός αυτό το βάραθρο, να μη μπορώ να είμαι αθώος απ᾿ αυτό το κακό.
                       Ο πόθος της τιμής και της δόξας, αυτή πρό παντός η κακία περισσότερο από όλες καταστρέφει και απογυμνώνει την ανθρώπινη ψυχή.

                     Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος(Περί Ιερωσύνης, λόγος Γ', 9, ΕΠΕ 28, σελ. 134- 136 – PG 48, 646).πηγή

                    Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/blog-post.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Ο Εθνομάρτυς μητροπολίτης Αγχιάλου Ευγένιος, λίγο πριν τη θανάτωσή του από τους Τούρκους, 10 Απριλίου 1821, έλεγε στους δημίους του


                     «Ω! δήμιοι, τι στοχάζεσθε; μικρά δι᾿ ημάς είναι ταύτα τα κολαστήρια. Κόψατέ μας τα μέλη, συντρίψατέ μας τα οστά, καύσατέ μας τας σάρκας, επινοήσατε παν είδος ανηκούστου τιμωρίας. Όλα θέλομεν τα υποφέρει μετά χαράς. Δία μίαν δράκα αίματος κυκλοφορούντος εις τας φλέβας μας, δία μίαν λεπτήν αέρος αναπνοήν, δεν πωλούμεν την ευσέβειαν εις την μανίαν της ασεβείας. Αρχιερείς είμεθα της Εκκλησίας των μαρτύρων. Ποιμένες λαού, διά τον οποίον ωρκίσθημεν και να αποθάνωμεν. Μαθηταί του Χριστού, όστις απέθανεν επί του σταυρού. Μάθετε εξ ημών ποίαν δύναμιν έχει η πίστις των Χριστιανών. Μάθετε ποίον είναι το έθνος, το οποίον θέλετε να τρομάξητε διά των βασάνων σας. Μάθετε ότι οι Έλληνες γνωρίζουσι να προτιμώσι να αποθνήσκουν μυριάκις, παρά να προδώσωσι τους αδελφούς και την πατροπαράδοτον αυτών πίστιν».

                    Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/10-1821.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Οι Νεομάρτυρες, ως πρότυπα αντιστάσεως, προετοίμασαν την Επανασταση του 1821.


                    Οι Νεομάρτυρες ήταν φορείς δύο παραδόσεων: της Ορθοδόξου Χριστιανικής θρησκείας και της παραδόσεως της Ελληνικής.
                    Ήταν οι θεμελειωτές της αντιστάσεως του Ορθοδόξου Γένους των Ελλήνων απέναντι στον μουσουλμάνο Τούρκο κατακτητή και καταπιεστή.Ήταν οι αντιστασιακοί της σκλαβιάς και από τους βασικότερους συντελεστές της απελευθερώσεως του Δούλου Γένους.
                    Μέ τη μαρτυρική θυσία της ζωής τους ανέκοψαν το κύμα του εξισλαμισμού, τόνωσαν το φρόνημα των δύστυχων ραγιάδων, χρησίμευσαν ως δυνατά πρότυπα δράσης για το λαό και τους εθνικούς αγωνιστές, και προετοίμασαν όσον λίγοι την Επανάσταση του ’21 και την Εθνική μας Ανάσταση.
                    Οι Νεομάρτυρες αποτελούν τα καινούργια θύματα στον βωμό της Πίστεως, και την καινούργια προσφορά της Εκκλησίας στο ιδανικό της Ελευθερίας, θρησκευτικής και εθνικής.
                    Φ.Μ.
                    https://tasthyras.wordpress.com/2025/03/26/οι-νεομάρτυρες-ως-πρότυπα-αντιστάσε/#more-112495


                    Πηγή: https://hristospanagia3.blogspot.com/2025/04/1821.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Σε αφήνει να πέφτεις..
                      Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής Πρόσεχε να μην κατακρίνεις. Διότι από αυτό παραχωρεί ο Θεός και φεύγει η Χάρη και σε αφήνει ο Κύριος να πέφτεις, να ταπεινώνεσαι, να βλέπεις τα δικά σου σφάλματα. Αλλ’ όταν υποχωρεί η Χάρη για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος, τότε γίνονται όλα σαρκικά και πέφτει η ψυχή. Συ όμως, τότε μη χάνεις την προθυμία σου, άλλα φώναζε διαρκώς την ευχή με βία, με το ζόρι, με πόνο πολύ. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Και πάλι και πολλές φορές, το ίδιο συνεχώς. Και σαν να ατενίζεις νοερά τον Χριστό να του λέγεις: «…Δόξα σοι, δόξα σοι, ο Θεός μου». Και υπομένοντας, πάλι θα έλθει η Χάρη, πάλι η χαρά. Όμως και πάλι ο πειρασμός και η λύπη, η ταραχή και τα νεύρα. Αλλά και πάλιν αγώνας, νίκη, ευχαριστία. Και αυτό γίνεται μέχρις ότου σιγά-σιγά καθαρίζεσαι από τα πάθη και γίνεσαι πνευματικός.

                    Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_01.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Όταν λείπει ο Χριστός…


                    Όταν λείπει ο Χριστός από την ψυχή μας, αντί Αγάπης, Χαράς Ειρήνης, Πίστεως, Πραότητος, Εγκράτειας, Αγαθοσύνης, είμαστε γεμάτοι με Συναίσθημα, Θλίψη, Ταραχή, Απιστία, Ακράτεια στις επιθυμίες, Κακία.
                    Όταν λείπει ο Χριστός από το σώμα μας, αντί Θείου Έρωτος και μανίας, είμαστε γεμάτοι από ακόρεστες σαρκικές επιθυμίες.
                    Αντί Ναός Αγίου Πνεύματος, το σώμα μας γίνεται ναός του πειρασμού, όπου λατρεύεται η σαρκική ακολασία!
                    Όταν λείπει ο Χριστός από τη διάνοιά μας, αντί να αναμένουμε και να ζούμε σαν παιδιά την πληροφορία του Αγίου Πνεύματος, απομονωμένοι από τον Θεό, μαρτυρούμε και βασανιζόμαστε από σκέψεις, λογισμούς και φαντασιώσεις.
                    Όταν λείπει ο Χριστός από την ισχύ, δηλαδή την δύναμη και την ορμή μας, τότε ορμάμε προς την φιλονικία, την φιληδονία και φιλαργυρία και γινόμαστε αιχμάλωτοι των κακών επιθυμιών και παθών μας.
                    Όταν λείπει ο Χριστός, όλα τα πάθη μας κυριεύουν, γινόμαστε δούλοι της αμαρτίας και ο πειρασμός με εξουσία κυβερνά τη ζωή μας.
                    Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει ο πόθος της Προσευχής, που δεν άφηνε τον ψαλμωδό να κοιμηθεί, αλλά να λέει, «εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί»! (Άσμ. 5,2)
                    Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει η Ζωή, η Αλήθεια, η αίσθηση της Βασιλείας των Ουρανών.
                    Είμαστε προσκολλημένοι εξουσιαστικά στη Γη, στην καθημερινότητα με τις απολαύσεις της.
                    Η σημαντικότερη μέρα στη ζωή μας είναι αυτή που θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε, ότι όλη η θλίψη, ταραχή, απομόνωση, ο εγωκεντρισμός που νιώθουμε, οφείλεται στο ότι μας ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!
                    Τότε ανοίγει μπροστά μας, εφ’ όσον είμαστε Βαπτισμένοι και Χρισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ο ατελείωτος, εν όσω ζούμε, δρόμος της Μετανοίας, που μας οδηγεί στην Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

                    Του Ανδρέα Χριστοφόρουπηγή

                    Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2021/02/blog-post_13.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Αλήθεια τι περιμένεις; Προσεύχου.Εξομολογήσου.Μετανόησε


                    Άνθρωπε, απέφευγε την αμαρτία, όπως αποφεύγεις το στόμα του φιδιού. Η αμαρτία κυριαρχεί στον νου και εξουσιάζει την ψυχή μας.

                    Ο διάβολος είναι κακός δανειστής. Μας κάνει, να ξεχνάμε τις αμαρτίες μας, για να μη τις εξομολογούμεθα. Και μας πείθει, να τρέχωμε σε νέες αμαρτίες, γιατί τάχα δεν βλάπτουν. Με αυτές (τις αμαρτίες) μας δένει γερά. Με αυτές μας πουλάει και μας αγοράζει. Με αυτές μας κολακεύει και μας υποδουλώνει.

                    Όταν ελεγχόμαστε από την συνείδηση μας, νιώθομε αηδία. Τότε η μοναδική μας παρηγοριά είναι η ελπίδα της μετανοίας μας. Αλλά ενώ πάντοτε λέμε πως θα μετανοήσουμε, ουδέποτε μετανοούμε.
                    Ξεγελιόμαστε από τον ολέθριο λογισμό, που μας λέει: «Έχεις καιρό».

                    Είμαστε ένοχοι, αδελφοί. Από την μια πιστεύουμε και ομολογούμε Χριστό, και από την άλλη δεν κάνομε αυτά που μας προστάζει.

                    Αν, λοιπόν, συναισθάνεσαι ότι έχεις μέσα σου τραύματα λογισμών και πράξεων, γιατί αμελείς για τα κρυφά τραύματά σου; Είναι πολλοί, που από ντροπή και αμέλεια κάνουν τα κρυφά πάθη τους αθεράπευτα. Στο τέλος θα το μετανιώσουν, γιατί δεν τα είπαν!

                    Πλησίασε, αδελφέ. Πέταξε από πάνω σου το βάρος των αμαρτιών σου. Βάλε τα δάκρυά σου πάνω στην σαπισμένη πληγή σου. Γιατί φοβάσαι τον Γιατρό; Για σένα σαρκώθηκε. Για σένα έγινε άνθρωπος. Για να σε γιατρέψει από τα τραύματά σου. Δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε άσπλαχνος. Δείξε Του το τραύμα σου, προσφέροντας τα δάκρυα και τους στεναγμούς σου.

                    Τι ωφελήθηκες τόσον καιρό κάνοντας την αμαρτία; Μέχρι πότε θα εναντιώνεσαι στον Δημιουργό σου και στα προστάγματα Του;

                    Έπεσες; Μην απελπιστείς. Σήκω. Έχε θάρρος. Πρόσπεσε στον Βασιλέα της δόξης Χριστό. Και εξομολογήσου τις αμαρτίες σου. Γιατί είναι Οικτίρμων και Πολυεύσπλαχνος.

                    Είναι πολύ εύκολο να συναντήσεις τον Ουράνιο Βασιλέα. Δεν θα σε εμποδίσουν ούτε στρατιώτες. Ούτε υπηρέτες. Ούτε φύλακες. Ούτε δώρα χρειάζονται για να πάρης άδεια να Τον συναντήσεις.

                    Αν το θελήσεις, αμέσως βρίσκεσαι μπροστά Του. Γιατί είναι αμνησίκακος. Φιλάνθρωπος. Ο Θεός των μετανοούντων: Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Η ελπίδα των απελπισμένων. Η βοήθεια των
                    αβοήθητων. Η οδός της ζωής.

                    Προσεύχου. Εξομολογήσου. Μετανόησε.

                    Ο Κύριος δέχεται τα δάκρυα και τους στεναγμούς, εκείνου που μετανοεί ειλικρινά. Να λοιπόν, έχει ανοιχθή η θύρα της μετανοίας. Φρόντισε, τρέξε, πριν κλείσει. Ο Θεός δεν σου δίνει καιρό, για να αμελείς. Ούτε η θύρα της μετανοίας καθώς σε βλέπει ράθυμο, ανέχεται την δική σου καταφρόνηση. Ο καιρός της μετανοίας είναι λίγος.

                    Τι περιμένεις, λοιπόν;

                    Αγίου Εφραίμ του Σύρου




                    Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2019/11/blog-post_98.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Η επιστολή του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη στον παπα-Δημήτρη Γκαγκαστάθη


                     “Εν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ παπα-Δημήτριε,

                    Χριστός Ανέστη!

                    … Οι Άγιοι δεν παρακαλούσαν τον Θεόν να τους αφαιρέση τα βάσανα και τας θλίψεις, αλλά να τους δίδη υπομονήν να τα υπομένουν αγογγύστως.






                    Αι θλίψεις αδελφέ μου και τα βάσανα είναι τα μέσα, τα αυτοκίνητα που θα μας πάνε στον Παράδεισον.

                    Σε αυτόν τον κόσμον, άλλο μη περιμένης.

                    Η χαρά και η αγαλλίασις επιφυλάσσεται για την άλλην ζωήν.

                    Ο Χριστός δεν λέγει στο Ευαγγέλιον «εν τω κόσμω θλίψιν έξεται; Πολλαί αι θλίψεις των δικαίων; Στενή και τεθλιμένη η οδός;».

                    Κάθε μέρα τα διαβάζουμε αυτά.

                     Αν δεν υπήρχαν οι τύραννοι ούτε και μάρτυρας θα είχαμεν.

                    Η θλίψις γεννά την χαράν.

                    Θάρρος, λοιπόν, και μην απελπίζεσαι εύκολα.

                    Καλά, πολύ καλά κάνεις και προσεύχεσαι συχνά και ζητάς βοήθεια από τον Θεόν.

                    Πάντα έτσι να κάνης.

                    Καλόν όμως θεωρώ να σου πω, πως πρέπει και να λες την ευχήν, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Μεγάλη παρηγοριά θα βρης.

                    Να κρατάς στο χέρι σου το αριστερό κομποσκοίνι και να λες αυτήν την ευχήν.

                    Παπάς είσαι και να την λες, και κανείς δεν θα σε παρεξηγήση.

                    Μάλλον και τους ενορίτας σου να πης να την λένε και αυτοί.

                    Και θα δης πόση χαρά, συν τω χρόνω, θα σου φέρη.

                    Να την λες παντού, όπου και να βρίσκεσαι, ό,τι δουλειά και να κάνης, να μην την αφήσης ποτέ.

                    Πότε με την γλώσσα σου εκφώνως και πότε με το νου σου μυστικά (χωρίς να σε ακούη κανείς).

                    … Μου γράφεις, ότι ο κόσμος πήρε κατήφορο.

                    Άφησε τον κόσμο και κοίταξε τον παπα-Δημήτρη. Έσχατοι και κακοί καιροί.

                    Ο Θεός να μας σκεπάζη.

                    Μετά της εν Χριστώ αγάπης

                    Εφραίμ ιερομόναχος του παπα-Νικηφόρου”

                    aktines.blogspot.com



                    Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2025/03/blog-post_89.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Μέσα σωτηρίας


                    Η υγεία και η αρρώστια είναι και τα δύο μέσα σωτηρίας, όταν τα εκμεταλλευόμαστε με το πνεύμα της πίστεως στον Θεό που μας αγαπά και προνοεί για εμάς. 
                    Τα ίδια όμως είναι και μέσα καταστροφής, όταν τα αντιμετωπίζουμε με λανθασμένη νοοτροπία. 
                    Συμφιλιωθείτε λοιπόν με τη δοκιμασία σας. Υπομείνετέ την με υποταγή στον Κύριο, πιστεύοντας ότι έτσι θα ευεργετηθείτε και εσείς και οι οικείοι σας.

                    Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστοςπηγή

                    Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2022/03/blog-post_07.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Πως γίνεται να μεγαλώσω τα παιδιά μου Χριστιανικά;
                    Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
                    Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Αν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου...
                    Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
                    Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

                    Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…

                    Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!