Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Οσο τα παιδιά είναι μικρά, η διαφορά του φύλου δεν προκαλεί αίσθηση. Αναπτύσσονται παράλληλα, συναναστρέφονται ελεύθερα, παίζουν μαζί, χωρίς να δημιουργεί κάτι ιδιαίτερο η διαφορά τους.
Καθώς όμως μεγαλώνουν, όταν προχωρήσουν στην προεφηβική και μάλιστα στην εφηβική ηλικία, τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά.
Αναπτύσσεται απότομα το σώμα, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος, φανερώνονται έντονα τα χαρακτηριστικά του φύλου, το αγόρι γίνεται άνδρας, το κορίτσι γίνεται γυναίκα, ανακαλύπτουν κάτι διαφορετικό στον εαυτό τους και στον άλλο. Η διαφορά αυτή επηρεάζει όλο τον ψυχοσωματικό οργανισμό, φανερώνει νέες, άγνωστες μέχρι τότε δυνάμεις στο σώμα και στην ψυχή, συγκινεί και αναστατώνει τον όλο άνθρωπο, που ανοίγει τα μάτια του με έκπληξη, με αγωνία και χαρά σε μιά νέα πραγματικότητα, που την αισθάνεται ιδιαίτερα ελκυστική: το πρόσωπο του άλλου φύλου. Και επειδή η κατάσταση αυτή του είναι καινούργια και άγνωστη, δεν γνωρίζει πως να τη διαχειρισθεί. Εδώ προκύπτει η ανάγκη της σχετικής αγωγής, που αφενός θα προφυλάξει τα παιδιά μας από λάθη, τα οποία μπορεί να τα πληρώνουν σ’ όλη τους τη ζωή, αφετέρου θα τα βοηθήσει να κτίσουν σωστά το οικοδόμημα της μελλοντικής τους ευτυχίας.
Δυστυχώς οι δημόσιοι φορείς της αγωγής δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας στο θέμα αυτό. Η επιπολαιότητα, η προχειρότητα και το κοσμικό φρόνημα με το οποίο το αντιμετωπίζουν, δεν βοηθούν τα παιδιά. Μάλλον τα εξωθούν στο αμαρτωλό και ανήθικο, που χωρίς αμφιβολία τα οδηγεί στη δυστυχία, στον ψυχικό όλεθρο και την καταστροφή.
Στό σύγχρονο σχολείο διδάσκονται από πολύ νωρίς, ακόμη από τις τάξεις του Δημοτικού, σχετικά μαθήματα. Ποιό είναι όμως το περιεχόμενό τους; Ποιός το έχει καταρτίσει και με ποιά κριτήρια; Ποιός διδάσκει το μάθημα; Ποιά τα προσόντα και το ήθος του και σε ποιά ατμόσφαιρα παρουσιάζει το θέμα του;
Δέν θα επιμείνουμε στο τι γίνεται σήμερα στα σχολεία μας ή ποιά αγωγή σχετικά με το θέμα δίνει ο άλλος μεγάλος δάσκαλος, η Τηλεόραση, και ο ακόμη μεγαλύτερος και πολύ πιό επικίνδυνος, το Διαδίκτυο. Όλοι, λίγο ή πολύ, τα γνωρίζουμε αυτά.
Αυτό που κυρίως θα προσπαθήσουμε είναι να πούμε επιγραμματικά το τι πρέπει να κάνουμε εμείς, το οποίο μάλιστα είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε πρίν οι άλλοι παράγοντες αναλάβουν ενεργό ρόλο και καταστρέψουν τα παιδιά μας.
Τό πρώτο ασφαλώς που πρέπει να τονίσουμε είναι να μην εφησυχάζουμε και επομένως αμελούμε. Τα παιδιά μπορούν με πολλούς τρόπους να ασχοληθούν με το θέμα και να έχουν κάποια ενημέρωση από φίλους, συμμαθητές και μεγαλύτερους ακόμη, που όμως δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους. Μην αφήσουμε επομένως τη σχετική αγωγή σε άλλα χέρια. Μην καθυστερήσουμε. Γιατί μπορεί να μας πούν κάποτε τα παιδιά μας με δίκαιο παράπονο: «Αργήσατε. Σας πρόλαβαν άλλοι, που ούτε την αγάπη τη δική σας είχαν ούτε την απαραίτητη γνώση. Και εγώ τώρα σας κατηγορώ, γιατί κλαίω για λάθη πού, αν μου είχατε μιλήσει νωρίτερα, δεν θα είχαν γίνει».
Άς μη μας νικήσουν κάποιοι δισταγμοί, που μπορεί να είναι δικαιολογημένοι σ’ ένα βαθμό: Πως θα μιλήσουμε στα παιδιά; Τι άραγε γνωρίζουν; Πόσο θα καταλάβουν; Οπωσδήποτε χρειάζεται γνώση και απαιτείται ο κατάλληλος τρόπος. Δεν είναι εύκολο. Δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά μαζί. Δεν ευαισθητοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν απασχολούνται με τους ίδιους προβληματισμούς. Το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο κόσμο και γι’ αυτό με ιδιαίτερο τρόπο θα ανακαλύψει σωστά το άλλο φύλο και τον ρόλο του στη ζωή του.
Θά βοηθήσουμε πολύ τα παιδιά να δεχθούν την ορθή αγωγή επί του θέματος, αν θεμελιώνουμε την προσπάθειά μας στον αιώνιο λόγο του Θεού. Να μιλήσουμε για τη δημιουργία του ανθρώπου, όπως περιγράφεται στους πρώτους στίχους της Γενέσεως. Να πούμε ότι ο Θεός, όταν έπλασε τον άνθρωπο, «άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς» (α΄ 27). Να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό. Ποιός ο σκοπός της δημιουργίας των δύο φύλων; Ποιός ο ρόλος καθενός; Πως τα όρισε ο αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός;
Μέσα στις σελίδες της Αγίας Γραφής αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και δίνονται λύσεις θεόπνευστες, που ικανοποιούν βαθιά την ψυχή του και την ασφαλίζουν από κάθε κίνδυνο μικρών ή μεγάλων εκτροπών.
Η Αγία Γραφή μας παρουσιάζει τη ζωή των πρωτοπλάστων ανθρώπων, του πρώτου άνδρα και της πρώτης γυναίκας που έζησαν πάνω στη γή. Μας μιλάει και για το πως οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, όταν έπεσαν στην αμαρτία. Μας εξηγεί επίσης και πως ο άνθρωπος μπορεί, με τη βοήθεια της Χάριτος του Χριστού, να αναμορφωθεί στο αρχαίο του κάλλος, να ανέβει σε ύψος πνευματικό, ώστε να μπορεί να βλέπει με μάτια καθαρά τον οποιονδήποτε συνάνθρωπό του, να τον σέβεται και αγαπά αληθινά, να συνεργάζεται μαζί του και να συμβιώνει αρμονικά. Διότι ο λόγος του Θεού αποκαλύπτει το μεγαλείο του κάθε ανθρώπου και μας βοηθεί να τον αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό ως εικόνα του Θεού, ως ύπαρξη που φέρει μέσα της αθάνατη ψυχή και έχει ύψιστο και αιώνιο προορισμό, επομένως ως σύντροφο πολύτιμο, συναθλητή και συνοδοιπόρο στο δρόμο της ζωής και όχι ως αντίπαλο, ως αντικείμενο εκμεταλλεύσεως ή μέσο ηδονής.
Άν σε τέτοια βάση τοποθετήσουμε το θέμα της σχέσεως των δύο φύλων, η επικοινωνία μας με τα παιδιά για το θέμα αυτό θα γίνει με κάθε σοβαρότητα και ιεροπρέπεια. Δεν θα παρασυρθούμε από το πνεύμα του κόσμου, που κατεβάζει τις σχετικές συζητήσεις σε κατώτατο επίπεδο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν με επιπόλαιο τρόπο, συχνά με ελαφρά διάθεση ή και ανεπίτρεπτη χυδαιότητα.
Θά επανέλθουμε όμως στο επόμενο άρθρο, για να συμπληρώσουμε μερικά ακόμη αναγκαία στοιχεία, πολύ βοηθητικά στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής των παιδιών μας. Συνεχίζεται...
Πηγή: osotir.org
Δείτε επίσης το νέο μας blog "Ορθοδοξία και παιδί" αποκλειστικά αφιερωμένο στα παιδιά και τους γονείς εδώ!
