Ἡ ἐλευθερία στὴν ἀγωγὴ τῶν παιδιῶν


Ανάγνωση σε 4.3 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Όλοι έχουμε τη διάθεση να ­βλέπουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν ­πάντα το καλό. Αυτό όμως ­πρέπει να το ­κάνουν ελεύθερα. Δεν υπάρχει ­ανα­γκαστική καλοσύνη, δεν αξίζει η υποχρεω­τική αρετή. Το να ­οδηγήσουμε τα παιδιά σε μιά ανώτερη ελευθερία, με την οποία θα επιλέγουν ­πάντα ­αυτοπροαίρετα το αγαθό, είναι ­δύσκολο, είναι «τέχνη τε­χνών και επιστήμη ­επιστημών». Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως να φερθούμε στο κάθε παιδί, στην κάθε περίσταση, στην κάθε ηλικία. Πότε θα παραβλέψουμε ένα λάθος, πότε θα το αντιμετωπίσουμε με επιείκεια, πότε θα γίνουμε αυστηροί.

Συνήθως είμαστε αυστηροί, διότι αισθανόμαστε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Δεν είναι όμως μικρότερη η υποχρέωσή μας να υπερασπισθούμε την ελευθερία τους. Μάλλον, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, αν δεν υπερασπισθούμε την ελευθερία τους.

Βέβαια, όταν τα παιδιά είναι μικρά, εί­μα­στε αναγκασμένοι να περιορίζουμε την ε­­­­­­λευθερία τους, κάποτε και με έντονη αυ­στηρότητα. Ποτέ όμως με θυμούς, άμετρες φωνές, ξύλο ανεξέλεγκτο. Πάντοτε με αγάπη και συνετή φροντίδα.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να συζητούμε μαζί τους, για να τα βοηθούμε να καταλαβαίνουν το σωστό και να το επιλέγουν με δική τους απόφαση. Οπωσδήποτε η φροντίδα μας για τα παιδιά επιβάλλει κάποτε ­περιορισμούς και απαγορεύσεις. ­Πάντοτε όμως πρέπει να δίνονται εξηγήσεις με ­νηφαλιότητα και ψυχραιμία. «Ανάγκασον ­εισελθείν», ακούμε στην παραβολή του ­Μεγάλου Δεί­­πνου (Λουκ. ιδ΄ 23). Όμως, ­«ανάγκασον αυτούς διά της πειθούς των επιχει­ρημάτων», σημειώνουν οι ιεροί ­ερμηνευτές.

Όταν πιά τα παιδιά μεγαλώσουν αρ­κετά και δεν αντέχουν τους ­περιορισμούς και θέλουν να βγαίνουν έξω και να ζούν όπως νομίζουν, είμαστε αναγκασμένοι να τα α­­φήσουμε· δεν μπορούμε να δε­σμεύ­σου­με την ελευθερία τους, να νιώσουν το σπίτι φυλακή. Στις πιθανές εκ­τροπές τους, η α­­ν­τί­δρασή μας θα είναι η συμβου­λή με πόνο πολύ και αγάπη, το σιωπηλό παράδειγμα και προπάντων η θερ­μή προσευχή.

Δέν μπορείς να επιβάλλεις υποχρεωτι­κά το καλό. Το να πράττει κανείς με τη θέλησή του μόνο το καλό είναι η αληθινή ελευθερία. Δεν μπορείς όμως να επιβάλλεις ανελεύθερα την ελευθερία.

Στήν πολύ γνωστή και ­διδακτικότατη πα­­ραβολή του Ασώτου (βλ. Λουκ. ιε΄ 11-32), αν ο πατέρας α­­παγόρευε στον απαιτητικό και αυθάδη νεότερο υιό να φύγει από το σπίτι, δεν θα το πετύχαινε. Φάνηκε καθαρά ότι ο νεότερος υιός ήταν αποφασισμένος για όλα. Θα μάλωνε με τον πατέρα και θα έφευγε, με λίγα πράγματα και με πολλά παράπονα. Και στην περίπτωση αυτή είναι ζήτημα αν θα ξαναγύριζε. Αν πάλι υποχωρούσε και δεν έφευγε, θα παρέμενε στο σπίτι προσωρινά. Πόσο μπορεί να μένει κάποιος με τη βία στο καλό;

Ο πατέρας της περίφημης Παραβολής προτίμησε από την ελεύθερη άσκηση της εξουσίας του τον σταυρό της ταπεινώσεως και της αναμονής. Σεβάστηκε την ελευθερία του παιδιού του και δέσμευσε τη δική του ελευθερία στον πόνο, πρώτα για το παιδί του, γιατί ήξερε που θα καταλήξει, και μετά για τον εαυτό του. Και άρχισε η γεμάτη αγάπη και πόνο αναμονή. Έτσι κέρδισε τον υιό. Πόσο ελεύθε­ρος είναι τελικά ο πρώην άσωτος και κατόπιν μετανοημένος υιός, αυτός που αισθανόταν πρίν αφόρητη τη ζωή κοντά στον πατέρα! Πόσο διαφορετική η μετά την επιστροφή παραμονή του στο σπίτι, από την παραμονή του πρίν την αποστασία! Ο άσωτος σώθηκε μετά την επανάσταση και την ασωτία του!

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι χειρισμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν π.χ. τα παιδιά προχωρήσουν στο Λύκειο ή στις πανεπιστημιακές τους σπουδές, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Διαφορετικά τα παιδιά αντιδρούν με ακραίους τρόπους. Μπορεί να βγαίνουν τη νύχτα, να φέρονται ά­­πρεπα χωρίς πραγματικά να το θέλουν, αλλά μόνο από αντίδραση. Να διαμαρτύρονται ότι οι γονείς είναι πολύ πιεστικοί και όλο παρατηρήσεις: «πού πήγες; Με ποιόν πή­­­γες; Γιατί άργησες; Γιατί δεν έφαγες; Τι έ­­­φαγες; Πότε θα φάς;». Και φθάνουν να λένε: «περάσαμε πολύ καλά, γιατί έλειπαν οι γονείς απ’ το σπίτι». ή, «περάσαμε πολύ καλά, γιατί ήμασταν μα­κριά απ’ το σπίτι».

Διαμαρτύρονται οι γονείς: «Όλα τους τα έχουμε. Τίποτε δεν στερήθηκαν». Και απορούν: «Γιατί δεν τους χωρά το σπίτι και διαρκώς φεύγουν έξω;». Ίσως διότι τίποτε δεν στερήθηκαν εκτός από την ελευθερία τους. [...]

Τά παιδιά θέλουν να κινηθούν ελεύθε­ρα και ελεύθερα να αποδεχθούν αυτά που τους λέμε, θέλουν να έχουν χαρούμε­νους, στοργικούς γονείς, γεμάτους α­γά­­πη και ενδιαφέρον, με λόγια καλά και εν­­­θαρρυντικά στο στόμα· όχι αυστηρούς επιτηρητές και αστυνόμους, που επιβάλλουν την τάξη με κάθε τρόπο, συχνά και με ύ­­­βρεις: «είσαι άχρηστος», «δέν πρόκειται ποτέ να κάνεις προκοπή», «μ’ έχεις απογοητεύσει» κ.λπ.

Η αγωγή που δίνουμε στα παιδιά μας, σ’ όποια ηλικία και αν βρίσκονται, πρέπει να έχει δύο βασικά στοιχεία:

Τό πρώτο είναι να σέβεται την ελευθερία τους. Να πονούμε, ακόμη και όταν δικαιολογημένα περιορίζουμε την ελευθερία των μικρών παιδιών, όταν π.χ. κλείνουμε ένα μικρό μας μέσα στο «παρκάκι», τότε που η ασφάλειά του απαιτεί τη δέσμευση της ελευθερίας του. Πως σηκώνει τα χεράκια του και ζητεί να το βγάλουμε έξω, έστω και αν εκεί μέσα έχει όλα τα καλά! Σα ν’ αναζητεί την ελευθερία του! Από τη μικρή τους ηλικία τα παιδιά θέλουν να ­αισθάνον­ται ελεύθερα και αντιδρούν, ανάλογα με την ηλικία, όταν αισθάνονται πιεσμένα.

Τό δεύτερο είναι να αποβλέπει η α­­γω­γή μας στη δημιουργία αληθινά ­ε­­­­λε­ύ­θε­ρων ανθρώπων. Η ησυχία μας, όταν τα παιδιά μας είναι κοντά μας με τη βία, εί­­ναι πολύ χειρότερη από την ­ανησυχία μας, όταν τα παιδιά μας, ­κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας τους, είναι ­μακριά μας. Στην πρώτη περίπτωση αργά ή ­γρή­­­γορα θα μας φύγουν· δεν μπορούν μιά ζωή να ζούν πιεσμένα. Και όσο πιό πιεσμένα ζούν, τόσο πιό μακριά θα φύγουν. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να ­συνετισθούν από τις ταλαιπωρίες της ζωής «εις χώραν μακράν», να εκτιμή­σουν τότε την αξία του σπιτιού και να ε­­πιστρέψουν μετανοημένα.

Πηγή: osotir.org

Προτεινόμενη περαιτέρω μελέτη: Πώς να γίνουμε τώρα γονείς; , Η απιστία των παιδιών οφείλεται στους γονείς; , Πως μιλάμε στα παιδιά για τον Χριστό;Τι κάνουμε όταν βρίζουν τα παιδιά; , Τί κάνουμε όταν αμαρτάνει το παιδί; , Ποιά η θέση των παιδιών στην Εκκλησία; , Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του; , Τι σημαίνει αγαπώ το παιδί μου; , Ποιές οι επιπτώσεις των διαφημίσεων στα παιδιά;Πώς να μιλάμε στα παιδιά μας για τους δαίμονες, την κόλαση και το θάνατο;Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την καταλληλότητα των παιχνιδιών υπολογιστή για τα παιδιά; , Πώς να φερόμαστε σε δύσκολα παιδιά;

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Όταν κάποιος πλανηθεί...

                  « Όταν κάποιος πλανεθεί, επειδή έχει πιστέψει απόλυτα στο λογισμό του, για να συνέλθει, δεν υπάρχει καμιά αυτόματη και θαυματουργική λύση. Για να θεραπευτεί πρέπει να κάνει τα εξής:
                  Πρώτο, το οποίο είναι η βάση και το κυριότερο, να συναισθανθεί πραγματικά την ελεεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
                  Αφού πρώτα συναισθανθεί, το δεύτερο είναι να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και να μην ακούει ποτέ πια το δικό του λογισμό, αλλά τις υποδείξεις του πνευματικού του πατέρα.
                  Τρίτο, αφού συναισθάνθηκε την άθλια κατάστασή του, να ζητά συνεχώς δια της ευχής το έλεος του Θεού, για να τον ελεήσει ο Χριστός και να επανέλθει η χάρη Του.
                  Εγώ, άλλον θαυματουργικό τρόπο δε γνώρισα και ο καθένας μόνο με την ταπείνωση μπορεί να συνέλθει και να σωθεί. Μόνον η ταπείνωση σώζει».

                  Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2014/02/blog-post_7.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος απ' όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας


                     Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος από όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας, σκόπελος περισσότερο επικίνδυνος και φοβερότερος από τις Σειρήνες, τα γνωστά τέρατα που έπλασαν με τη φαντασία τους οι αρχαίοι μυθοπλάστες ποιητές.
                     Γιατί τον σκόπελο αυτό κατόρθωσαν να τον προσπεράσουν αβλαβείς πολλοί από κείνους που διέπλευσαν το νησί των Σειρήνων· η κενοδοξία όμως είναι για μένα τόσο επικίνδυνη, ώστε ακόμη και τώρα, που καμιά ανάγκη δεν με οδηγεί πρός αυτό το βάραθρο, να μη μπορώ να είμαι αθώος απ᾿ αυτό το κακό.
                     Ο πόθος της τιμής και της δόξας, αυτή πρό παντός η κακία περισσότερο από όλες καταστρέφει και απογυμνώνει την ανθρώπινη ψυχή.

                   Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος(Περί Ιερωσύνης, λόγος Γ', 9, ΕΠΕ 28, σελ. 134- 136 – PG 48, 646).πηγή

                  Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/blog-post.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Ο Εθνομάρτυς μητροπολίτης Αγχιάλου Ευγένιος, λίγο πριν τη θανάτωσή του από τους Τούρκους, 10 Απριλίου 1821, έλεγε στους δημίους του


                   «Ω! δήμιοι, τι στοχάζεσθε; μικρά δι᾿ ημάς είναι ταύτα τα κολαστήρια. Κόψατέ μας τα μέλη, συντρίψατέ μας τα οστά, καύσατέ μας τας σάρκας, επινοήσατε παν είδος ανηκούστου τιμωρίας. Όλα θέλομεν τα υποφέρει μετά χαράς. Δία μίαν δράκα αίματος κυκλοφορούντος εις τας φλέβας μας, δία μίαν λεπτήν αέρος αναπνοήν, δεν πωλούμεν την ευσέβειαν εις την μανίαν της ασεβείας. Αρχιερείς είμεθα της Εκκλησίας των μαρτύρων. Ποιμένες λαού, διά τον οποίον ωρκίσθημεν και να αποθάνωμεν. Μαθηταί του Χριστού, όστις απέθανεν επί του σταυρού. Μάθετε εξ ημών ποίαν δύναμιν έχει η πίστις των Χριστιανών. Μάθετε ποίον είναι το έθνος, το οποίον θέλετε να τρομάξητε διά των βασάνων σας. Μάθετε ότι οι Έλληνες γνωρίζουσι να προτιμώσι να αποθνήσκουν μυριάκις, παρά να προδώσωσι τους αδελφούς και την πατροπαράδοτον αυτών πίστιν».

                  Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/10-1821.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Σε αφήνει να πέφτεις..
                    Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής Πρόσεχε να μην κατακρίνεις. Διότι από αυτό παραχωρεί ο Θεός και φεύγει η Χάρη και σε αφήνει ο Κύριος να πέφτεις, να ταπεινώνεσαι, να βλέπεις τα δικά σου σφάλματα. Αλλ’ όταν υποχωρεί η Χάρη για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος, τότε γίνονται όλα σαρκικά και πέφτει η ψυχή. Συ όμως, τότε μη χάνεις την προθυμία σου, άλλα φώναζε διαρκώς την ευχή με βία, με το ζόρι, με πόνο πολύ. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Και πάλι και πολλές φορές, το ίδιο συνεχώς. Και σαν να ατενίζεις νοερά τον Χριστό να του λέγεις: «…Δόξα σοι, δόξα σοι, ο Θεός μου». Και υπομένοντας, πάλι θα έλθει η Χάρη, πάλι η χαρά. Όμως και πάλι ο πειρασμός και η λύπη, η ταραχή και τα νεύρα. Αλλά και πάλιν αγώνας, νίκη, ευχαριστία. Και αυτό γίνεται μέχρις ότου σιγά-σιγά καθαρίζεσαι από τα πάθη και γίνεσαι πνευματικός.

                  Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_01.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Όταν λείπει ο Χριστός…


                  Όταν λείπει ο Χριστός από την ψυχή μας, αντί Αγάπης, Χαράς Ειρήνης, Πίστεως, Πραότητος, Εγκράτειας, Αγαθοσύνης, είμαστε γεμάτοι με Συναίσθημα, Θλίψη, Ταραχή, Απιστία, Ακράτεια στις επιθυμίες, Κακία.
                  Όταν λείπει ο Χριστός από το σώμα μας, αντί Θείου Έρωτος και μανίας, είμαστε γεμάτοι από ακόρεστες σαρκικές επιθυμίες.
                  Αντί Ναός Αγίου Πνεύματος, το σώμα μας γίνεται ναός του πειρασμού, όπου λατρεύεται η σαρκική ακολασία!
                  Όταν λείπει ο Χριστός από τη διάνοιά μας, αντί να αναμένουμε και να ζούμε σαν παιδιά την πληροφορία του Αγίου Πνεύματος, απομονωμένοι από τον Θεό, μαρτυρούμε και βασανιζόμαστε από σκέψεις, λογισμούς και φαντασιώσεις.
                  Όταν λείπει ο Χριστός από την ισχύ, δηλαδή την δύναμη και την ορμή μας, τότε ορμάμε προς την φιλονικία, την φιληδονία και φιλαργυρία και γινόμαστε αιχμάλωτοι των κακών επιθυμιών και παθών μας.
                  Όταν λείπει ο Χριστός, όλα τα πάθη μας κυριεύουν, γινόμαστε δούλοι της αμαρτίας και ο πειρασμός με εξουσία κυβερνά τη ζωή μας.
                  Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει ο πόθος της Προσευχής, που δεν άφηνε τον ψαλμωδό να κοιμηθεί, αλλά να λέει, «εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί»! (Άσμ. 5,2)
                  Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει η Ζωή, η Αλήθεια, η αίσθηση της Βασιλείας των Ουρανών.
                  Είμαστε προσκολλημένοι εξουσιαστικά στη Γη, στην καθημερινότητα με τις απολαύσεις της.
                  Η σημαντικότερη μέρα στη ζωή μας είναι αυτή που θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε, ότι όλη η θλίψη, ταραχή, απομόνωση, ο εγωκεντρισμός που νιώθουμε, οφείλεται στο ότι μας ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!
                  Τότε ανοίγει μπροστά μας, εφ’ όσον είμαστε Βαπτισμένοι και Χρισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ο ατελείωτος, εν όσω ζούμε, δρόμος της Μετανοίας, που μας οδηγεί στην Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

                  Του Ανδρέα Χριστοφόρουπηγή

                  Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2021/02/blog-post_13.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Αλήθεια τι περιμένεις; Προσεύχου.Εξομολογήσου.Μετανόησε


                  Άνθρωπε, απέφευγε την αμαρτία, όπως αποφεύγεις το στόμα του φιδιού. Η αμαρτία κυριαρχεί στον νου και εξουσιάζει την ψυχή μας.

                  Ο διάβολος είναι κακός δανειστής. Μας κάνει, να ξεχνάμε τις αμαρτίες μας, για να μη τις εξομολογούμεθα. Και μας πείθει, να τρέχωμε σε νέες αμαρτίες, γιατί τάχα δεν βλάπτουν. Με αυτές (τις αμαρτίες) μας δένει γερά. Με αυτές μας πουλάει και μας αγοράζει. Με αυτές μας κολακεύει και μας υποδουλώνει.

                  Όταν ελεγχόμαστε από την συνείδηση μας, νιώθομε αηδία. Τότε η μοναδική μας παρηγοριά είναι η ελπίδα της μετανοίας μας. Αλλά ενώ πάντοτε λέμε πως θα μετανοήσουμε, ουδέποτε μετανοούμε.
                  Ξεγελιόμαστε από τον ολέθριο λογισμό, που μας λέει: «Έχεις καιρό».

                  Είμαστε ένοχοι, αδελφοί. Από την μια πιστεύουμε και ομολογούμε Χριστό, και από την άλλη δεν κάνομε αυτά που μας προστάζει.

                  Αν, λοιπόν, συναισθάνεσαι ότι έχεις μέσα σου τραύματα λογισμών και πράξεων, γιατί αμελείς για τα κρυφά τραύματά σου; Είναι πολλοί, που από ντροπή και αμέλεια κάνουν τα κρυφά πάθη τους αθεράπευτα. Στο τέλος θα το μετανιώσουν, γιατί δεν τα είπαν!

                  Πλησίασε, αδελφέ. Πέταξε από πάνω σου το βάρος των αμαρτιών σου. Βάλε τα δάκρυά σου πάνω στην σαπισμένη πληγή σου. Γιατί φοβάσαι τον Γιατρό; Για σένα σαρκώθηκε. Για σένα έγινε άνθρωπος. Για να σε γιατρέψει από τα τραύματά σου. Δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε άσπλαχνος. Δείξε Του το τραύμα σου, προσφέροντας τα δάκρυα και τους στεναγμούς σου.

                  Τι ωφελήθηκες τόσον καιρό κάνοντας την αμαρτία; Μέχρι πότε θα εναντιώνεσαι στον Δημιουργό σου και στα προστάγματα Του;

                  Έπεσες; Μην απελπιστείς. Σήκω. Έχε θάρρος. Πρόσπεσε στον Βασιλέα της δόξης Χριστό. Και εξομολογήσου τις αμαρτίες σου. Γιατί είναι Οικτίρμων και Πολυεύσπλαχνος.

                  Είναι πολύ εύκολο να συναντήσεις τον Ουράνιο Βασιλέα. Δεν θα σε εμποδίσουν ούτε στρατιώτες. Ούτε υπηρέτες. Ούτε φύλακες. Ούτε δώρα χρειάζονται για να πάρης άδεια να Τον συναντήσεις.

                  Αν το θελήσεις, αμέσως βρίσκεσαι μπροστά Του. Γιατί είναι αμνησίκακος. Φιλάνθρωπος. Ο Θεός των μετανοούντων: Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Η ελπίδα των απελπισμένων. Η βοήθεια των
                  αβοήθητων. Η οδός της ζωής.

                  Προσεύχου. Εξομολογήσου. Μετανόησε.

                  Ο Κύριος δέχεται τα δάκρυα και τους στεναγμούς, εκείνου που μετανοεί ειλικρινά. Να λοιπόν, έχει ανοιχθή η θύρα της μετανοίας. Φρόντισε, τρέξε, πριν κλείσει. Ο Θεός δεν σου δίνει καιρό, για να αμελείς. Ούτε η θύρα της μετανοίας καθώς σε βλέπει ράθυμο, ανέχεται την δική σου καταφρόνηση. Ο καιρός της μετανοίας είναι λίγος.

                  Τι περιμένεις, λοιπόν;

                  Αγίου Εφραίμ του Σύρου




                  Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2019/11/blog-post_98.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Η επιστολή του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη στον παπα-Δημήτρη Γκαγκαστάθη


                   “Εν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ παπα-Δημήτριε,

                  Χριστός Ανέστη!

                  … Οι Άγιοι δεν παρακαλούσαν τον Θεόν να τους αφαιρέση τα βάσανα και τας θλίψεις, αλλά να τους δίδη υπομονήν να τα υπομένουν αγογγύστως.






                  Αι θλίψεις αδελφέ μου και τα βάσανα είναι τα μέσα, τα αυτοκίνητα που θα μας πάνε στον Παράδεισον.

                  Σε αυτόν τον κόσμον, άλλο μη περιμένης.

                  Η χαρά και η αγαλλίασις επιφυλάσσεται για την άλλην ζωήν.

                  Ο Χριστός δεν λέγει στο Ευαγγέλιον «εν τω κόσμω θλίψιν έξεται; Πολλαί αι θλίψεις των δικαίων; Στενή και τεθλιμένη η οδός;».

                  Κάθε μέρα τα διαβάζουμε αυτά.

                   Αν δεν υπήρχαν οι τύραννοι ούτε και μάρτυρας θα είχαμεν.

                  Η θλίψις γεννά την χαράν.

                  Θάρρος, λοιπόν, και μην απελπίζεσαι εύκολα.

                  Καλά, πολύ καλά κάνεις και προσεύχεσαι συχνά και ζητάς βοήθεια από τον Θεόν.

                  Πάντα έτσι να κάνης.

                  Καλόν όμως θεωρώ να σου πω, πως πρέπει και να λες την ευχήν, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Μεγάλη παρηγοριά θα βρης.

                  Να κρατάς στο χέρι σου το αριστερό κομποσκοίνι και να λες αυτήν την ευχήν.

                  Παπάς είσαι και να την λες, και κανείς δεν θα σε παρεξηγήση.

                  Μάλλον και τους ενορίτας σου να πης να την λένε και αυτοί.

                  Και θα δης πόση χαρά, συν τω χρόνω, θα σου φέρη.

                  Να την λες παντού, όπου και να βρίσκεσαι, ό,τι δουλειά και να κάνης, να μην την αφήσης ποτέ.

                  Πότε με την γλώσσα σου εκφώνως και πότε με το νου σου μυστικά (χωρίς να σε ακούη κανείς).

                  … Μου γράφεις, ότι ο κόσμος πήρε κατήφορο.

                  Άφησε τον κόσμο και κοίταξε τον παπα-Δημήτρη. Έσχατοι και κακοί καιροί.

                  Ο Θεός να μας σκεπάζη.

                  Μετά της εν Χριστώ αγάπης

                  Εφραίμ ιερομόναχος του παπα-Νικηφόρου”

                  aktines.blogspot.com



                  Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2025/03/blog-post_89.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσω την δύσκολη εφηβεία;
                  Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
                  Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Αν η ζωή σου δεν πάει καλά...
                  Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
                  Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

                  Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…

                  Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!