Οι Άγιοι Φώτιος και Ανίκητος και ο Ιερός Ναός τους στο Παλαιοχώρι (12 Αυγούστου)


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο βίος και το μαρτύριο
Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Κατάγονταν και οι δύο από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Όταν ο Διοκλητιανός θέλησε να κινήσει διωγμό κατά των Χριστιανών, μίλησε μπροστά στη Σύγκλητο με τους πιο υβριστικούς λόγους εναντίον τους και βλαστημούσε τον Ιησού Χριστό. Εκεί ήταν παρών και ο Ανίκητος, που όταν άκουσε αυτά τα λόγια του βασιλιά, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά σηκώθηκε με θάρρος, δήλωσε ότι είναι χριστιανός και είπε στο Διοκλητιανό: «Πλανάσαι, βασιλιά, αν νομίζεις ότι με τα μέτρα εναντίον των Χριστιανών θα πετύχεις τους ασεβείς σκοπούς σου. Μάθε ότι οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα την υγιέστερη μερίδα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και θα ήταν ανόητοι και αναίσθητοι αν πίστευαν στα είδωλα. Γι’ αυτό όποια μέτρα και αν πάρεις εναντίον τους, στο τέλος ζημιωμένος θα είσαι εσύ, ενώ αυτοί ένδοξοι μάρτυρες». 

Ο Διοκλητιανός, προσβεβλημένος από την παρατήρηση του Ανικήτου, διέταξε να συλληφθεί και  να υποβληθεί σε πρωτοφανούς αγριότητας βασανισμούς: Τον χτύπησαν με βούνευρα σ’ όλο το σώμα του τόσο, ώστε ν’  ανοίξουν βαθιές πληγές και να φανούν κάποια οστά του. Τον πέταξαν μπροστά σε τρομερό και πεινασμένο λιοντάρι, εκείνο όμως αντί να τον κατασπαράξει, χρησιμοποιώντας το πόδι του σαν σφουγγάρι σκούπιζε τον ιδρώτα από το πρόσωπό του μάρτυρα! Ο Δήμιος δεν είχε την δύναμη να τον αποκεφαλίσει όταν πήρε σχετική εντολή του αυτοκράτορα. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και συνετρίβησαν πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα. Κατόπιν τον έβαλαν σε τροχό για να τον κυλίσουν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά μετά από καρδιακή προσευχή του μάρτυρα, ο τροχός σταμάτησε και η φωτιά έσβησε! 
Και όταν άρχισε και πάλι το οδυνηρό και συνάμα θαυμαστό μαρτύριο του Αγίου Ανίκητου, ο νεαρός ανεψιός του Φώτιος πετάχτηκε μέσα από το πλήθος, έτρεξε κοντά στον Άγιο και αγκαλιάζοντας τον άρχισε να τον καταφιλεί αποκαλώντας τον θείο πατέρα. Στη συνέχεια οι δύο Άγιοι βάδισαν μαζί το δρόμο του μαρτυρίου. Καταδικάστηκαν να μείνουν φυλακισμένοι επί τρία ολόκληρα χρόνια και εντελώς αφρόντιστοι. Όταν αποφυλακίστηκαν, ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι καθώς ήταν από την πολύχρονη κακοπάθεια ρίχτηκαν σε χωνοειδή πύρινη κάμινο, στο λεγόμενο λουτρό του Αντωνίου, όπου σύμφωνα με το συναξάρι τους για τρεις ημέρες ανέπνεαν. Όταν αργότερα ανέλκυσαν τις σωρούς τους μέσα από το καμίνι, τα σώματά τους ήταν απείραχτα (305-306 μ.Χ.). Γι’ αυτό η Εκκλησία δικαίως τιμά την μνήμη τους την 12η Αυγούστου. 
Το Ιερό Εξωκλήσι τους, στο Παλαιοχώρι
Μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία από πεύκα και πλατάνια βρίσκεται το Εξωκλήσι των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου. Η Κτητορική επιγραφή αναφέρει: Ο ΠΑΡΟΝ ΝΑΪΣΚΟΣ ΙΔΡΥΘΗ ΤΗ 13 4 2007 ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΩΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ ΤΕΛΕΙΩΘΕΙΣ ΕΝΘΑΔΕ ΔΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗ 12 8 2006. ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΩΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ.      
Ο Ναΐσκος ανοικοδομήθηκε από την εκλεκτή οικογένεια του κ. κ.  Μιχαήλ και Ευθυμίας Αδαμίδη, σε αιώνιο μνημόσυνο του θανόντος τέκνου τους Χαράλαμπου, ο οποίος τα ξημερώματα της 12ης  Αυγούστου 2006, ημέρα της μνήμης του μαρτυρίου των Αγίων μας, άφησε την τελευταία πνοή του, μετά από θανατηφόρο ατύχημα. 

Ο Κύριος τον κάλεσε κοντά του! Κατά τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο Θεός μας παίρνει πάντα στην καλύτερη στιγμή μας, για τους λόγους που Εκείνος γνωρίζει. Το ζητούμενο είναι να ζήσουμε στην μετά θάνατο ζωή. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν έχει σημασία πόσα χρόνια θα ζήσουμε, αλλά πως θα τα ζήσουμε, όσα χρόνια μας επιτρέψει ο Θεός, γιατί κανένας δεν γνωρίζει το τέλος της επί γης ζωής του. Μπορεί ο μακαριστός νέος μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ να έζησε μόνο 23 χρόνια, αλλά να έζησε ενάρετα και σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Ήταν χριστιανός της αγάπης, της ταπείνωσης, της απλότητας, της υπομονής, της εργατικότητας, της Εκκλησίας. Πιστεύουμε και προσευχόμαστε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου, να τον αναπαύσει «εν χώρα ζώντων», τους δε γονείς, συγγενείς και φίλους, να τους δίδει παρηγοριά, μετάνοια, και σωτηρία.   

Του Πρωτ. Θεοχάρη  Καλπάκογλου

Παράκληση Αγίων Φωτίου και Ανικήτου ΕΔΩ!

Προτεινόμενο βίντεο:
 

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!