Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο άνθρωπος που φοβάται το Θεό δεν καταφρονεί το νόμο της νηστείας. Θα σας μιλήσω γι᾿ αυτό το θέμα, γιατί ο πονηρός διάβολος, που μισεί όλα τα καλά, πηγαίνει σε κάθε χριστιανό καί, δένοντάς τον αόρατα με την αμέλεια και την οκνηρία, τον πείθει να καταφρονήσει την αγία νηστεία, που γεννάει τόσα πνευματικά αγαθά και συντελεί στη σωτηρία μας.
Γι᾿ αυτό σας παρακαλώ, να μην ακούσετε καθόλου τον εχθρό της ψυχής μας ούτε να υποκύψετε στο πάθος της γαστριμαργίας ούτε να ξαναγυρίσετε σε περασμένη κακή συνήθεια.
Καθένας μας ας μην ξεχνάει την ωφέλεια που προξενεί η νηστεία. Είναι ο γιατρός των ψυχών μας. Άλλου ταπεινώνει τη σάρκα. Άλλου καταπραύνει το θυμό. Από άλλον διώχνει τον ύπνο. Σε άλλον φέρνει την προθυμία να κάνει αγαθοεργίες. Άλλου καθαρίζει τον νού και τον ελευθερώνει από πονηρούς λογισμούς. Άλλου δαμάζει την αδάμαστη και ασυγκράτητη γλώσσα, για να μη λέει λόγια περιττά και άπρεπα. Άλλου εμποδίζει τα μάτια να βλέπουν εδώ κι εκεί και να περιεργάζονται πράγματα μάταια ή βλαβερά.
Η νηστεία σιγά-σιγά λεπταίνει το στρώμα της αμαρτίας, που καλύπτει την ψυχή, και διώχνει την ομίχλη, καθαρίζει τα ψυχικά μας μάτια και μας αποκαλύπτει τον ήλιο της δικαιοσύνης, τον Ιησού Χριστό. Η νηστεία, μαζί με την αγρυπνία, μαλακώνει τη σκληρότητα της καρδιάς και μας φέρνει σε κατάνυξη, οπότε εύκολα περνούμε, με τη χάρη του Θεού, τη θύελλα των παθών και τη φουρτούνα των πειρασμών, και φτάνουμε στο λιμάνι της απαθείας.
Αυτά βέβαια, αδελφοί μου, δεν είναι δυνατό να γίνουν μέσα σε μιά μέρα ούτε μιά βδομάδα, αλλά κατορθώνονται, με τη χάρη του Θεού, μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολύ κόπο,ανάλογα με την προθυμία και την προαίρεση του καθενός, το μέτρο της πίστεώς του, τη διάθεση καταφρονήσεως της αμαρτίας, το βάθος της αδιάκοπης μετάνοιας, τη θερμότητα και συχνότητα της προσευχής.
Όλων αυτών, όμως, βάση και προυπόθεση και αρχή είναι η νηστεία. Όσες αρετές χτίσουμε πάνω στο θεμέλιο της νηστείας, είναι άσειστες και ασάλευτες, σα να χτίστηκαν πάνω σε στερεή πέτρα. Όταν βγάλουμε το θεμέλιο της νηστείας και στη θέση του βάλουμε το χορτασμό της κοιλιάς, τότε μας παρασύρουν οι πονηροί λογισμοί και οι σαρκικές επιθυμίες και τα ψυχοφθόρα πάθη, όπως σέρνεται η άμμος από το ποτάμι, και γκρεμίζεται ολόκληρη η οικοδομή των αρετών.
Γιά να μη συμβεί λοιπόν σε μας αυτό το κακό, ας χτίσουμε το οικοδόμημα της πνευματικής μας ζωής πάνω στη νηστεία. Αυτό όμως να γίνει με τη θέλησή μας, χωρίς την πίεση άλλων. Πρέπει ελεύθερα και εκούσια να εκτιμήσουμε και ν᾿ αγκαλιάσουμε τη νηστεία, που η αναγκαιότητά της υπογραμμίζεται όχι μόνο από την παράδοση της Εκκλησίας μας, τους κανόνες των αγίων Συνόδων και τις υποθήκες των Πατέρων, αλλά και από το ιερό Ευαγγέλιο.
Πρώτα-πρώτα ο ίδιος ο Κύριος, πρίν αναμετρηθεί στην έρημο με το διάβολο, νήστεψε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες. Κι αυτό το έκανε, όχι γιατί Του χρειαζόταν η νηστεία για να καταλάβει τον πονηρό, αφού είναι Θεός παντοδύναμος, αλλά γιατί θέλησε να μας δώσει, όπως και σ᾿ άλλες περιπτώσεις, άμεσο και προσωπικό παράδειγμα για μίμηση. Εκείνος, σαν Θεός, όχι, αλλά εμείς, σαν άνθρωποι, ναί, έχουμε ανάγκη τη νηστεία για να διώξουμε μακριά μας το γένος των δαιμόνων «εν ουδενί δύναται εξελθείν (από τον άνθρωπο) ει μη εν προσευχή και νηστεία». Όπως λοιπόν ο αγώνας του Κυρίου κατά του διαβόλου θεμελιώθηκε στη νηστεία, έτσι και ο δικός μας αγώνας.
Αλλά και στις Πράξεις των Αποστόλων διαβάζουμε, ότι στην εκκλησία της Αντιόχειας ήταν κάποιοι «προφήται και διδάσκαλοι», τους οποίους το Άγιο Πνεύμα πρόσταξε να στείλουν τον Παύλο και τον Βαρνάβα στο αποστολικό έργο.
Πότε και πως όμως τους μίλησε το Άγιο Πνεύμα; «Λειτουργούντων αυτών τώ Κυρίω και νηστευόντων». Και πράγματι, «επιθέντες τάς χείρας αυτοίς (τώ Βαρνάβα και τώ Παύλω) απέλυσαν». Πως και πάλι; «Νηστεύσαντες και προσευξάμενοι». Και όταν οι δύο αυτοί Απόστολοι επισκέφθηκαν αργότερα τις τοπικές εκκλησίες της Μ. Ασίας, «χειροτονήσαντες πρεσβυτέρους κατ᾿ εκκλησίαν, προσευξάμενοι μετά νηστειών παρέθεντο αυτούς τώ Κυρίω».
Σέ μιά επιστολή του, εξάλλου, ο πρωτοκορυφαίος Απόστολος συμβουλεύει τους συζύγους να εγκρατεύονται «εκ συμφώνου πρός καιρόν, ίνα σχολάζωσι τη νηστεία και τη προσευχή».
Βλέπουμε τώρα καθαρά, μέσ᾿ από τη Γραφή, τη σημασία της νηστείας. Αυτή διώχνει το διάβολο. Αυτή ελκύει το Άγιο Πνεύμα. Αυτή μας σηκώνει νοερά από τη γή, όπου τρεφόμαστε με «τήν βρώσιν την απολλυμένην», και μας εμπνέει τη λαχτάρα για τα ουράνια, για «τήν βρώσιν την μένουσαν εις ζωήν αιώνιον». Αυτή μας κάνει όμοιους με τους άσαρκους αγγέλους, που ποτέ δεν τρώνε και ακατάπαυστα δοξολογούν το Θεό. Αυτή δίνει φτερά στο θείο πόθο, στην προσευχή και τη δοξολογία του Κυρίου, στη μελέτη του λόγου Του. Γιατί είναι γραμμένο: «Ουκ επ᾿ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος, αλλ᾿ επί παντί ρήματιεκπορευομένω διά στόματος Θεού».
Άς χορταίνουμε, λοιπόν, όχι την κοιλία μας με γήινες τροφές, αλλά την ψυχή μας με τα θεία λόγια της Γραφής και τις θεόπνευστες διδαχές των αγίων Πατέρων μας. Κάθε γήινη τροφή «ουκ εισπορεύεταιεις την καρδίαν, αλλ᾿ εις την κοιλίαν, και εις τον αφεδρώνα εκπορεύεται». Η ουράνια τροφή του θείου λόγου, όμως, μπαίνει στην καρδιά, τρέφει την ψυχή, φωτίζει το νού, αγιάζει όλο τον άνθρωπο. Άς διώξουμε την αμέλεια και τη ραθυμία. Όποιος κάθεται στο τραπέζι και δεν έχει όρεξη για φαγητό, είναι άρρωστος σωματικά. Έτσι και όποιος δεν ακούει και δεν μελετάει το λόγο του Θεού με πόθο κι ευχαρίστησημεγάλη, είναι άρρωστος ψυχικά, άγευστος από πνευματικά χαρίσματα, ετοιμοθάνατος από πείνα και δίψα πνευματική.
Άς συνειδητοποιήσουμε λοιπόν την αναγκαιότητα της παθοκτόνου και ψυχωφελούς νηστείας, που θα ζωογονήσει τα πάθη και θα παρακινήσει τη βούλησή μας σε πνευματικά παλαίσματα, σε καρποφόρα άσκηση, σε πείνα και δίψα και πόθο Ιησού Χριστού, που είπε: «Εγώ ειμι ο άρτος της ζωής· ο ερχόμενος πρός με ου μη πεινάση και ο πιστεύων εις εμέ ου μη διψήση πώποτε».
Πηγή: “ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ”, Βασισμένο σε κείμενο του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου. ΕΚΔ.: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗ (inpantanassis.blogspot.gr) (Φωτογ.: orthodoxphotos.tumblr.com)
