Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1η Οκτωβρίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό. Την Ακολουθία που ψάλλεται αυτή την ημέρα την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 1952 μ.Χ. όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (Συνοδικές Εγκύκλιοι, Τόμος Β', Αθήνα 1956, σελ. 649).
Σύμφωνα με το συναξάρι, «Τή Α' του αυτού μηνός, την ανάμνησιν εορτάζομεν της αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, και Αειπαρθένου Μαρίας, ήτοι του ιερού αυτής Μαφορίου του εν τη σορώ του Ιερού Ναού των Βλαχερνών, ότε ο όσιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, κατείδε εφηπλωμένην αυτήν άνωθεν, και πάντας ευσεβείς περισκέπουσαν».
Απολυτίκιον (Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης)
Τής Σκέπης σου Παρθένε, αvuμνούμεν τάς χαρίτας, ήν ως φωτοφόρον νεφέλην, εφαπλοίς υπέρ έννοιαν, και σκέπεις τον λαόν σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλής. Σε γάρ σκέπην και προστάτιν και βοηθόν, κεκτήμεθα βοώντές σοι· Δόξα τοίς μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τη θεία Σκέπη σου, δόξα τη πρός ημάς σου, προμηθεία Άχραντε.
Πηγή: saint.gr
Τό θαύμα της Αγίας Σκέπης
Τό θαύμα της Αγίας Σκέπης της ‘Υπεραγίας Θεοτόκου που εορτάζουμε κάθε 28 Οκτωβρίου έγινε ως εξής:
Βρισκόμαστε στά μέσα του 9ου αι. στην Κωνσταντινούπολη. Στο παρεκκλήσιο της αγίας Σορού που βρίσκεται στον ναό των Βλαχερνών, γινόταν ολονυκτία. Στο παρεκκλήσιο αυτό φυλάσσονταν η εσθήτα, ο πέπλος και μέρος της αγίας ζώνης της Θεοτόκου. Εκεί πήγε και ο μακάριος Ανδρέας, ο «διά Χριστόν σαλός» κάνοντας τις συνηθισμένες τρέλες του.
Η «διά Χριστόν σαλότης» είναι μιά ιδιαίτερη μορφή χριστιανικής ζωής, ένα ειδικό χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Οι διά Χριστόν σαλοί είναι εκείνοι οι οποίοι γιά νά κατακτήσουν την κορυφή της αγιότητος αυτοταπεινώνονται σε ύψιστο βαθμό κάνοντας τον σαλό δηλ. τον τρελλό. Δεν θέλουν νά έχουν καμμία υπόληψι, καμμία τιμή, κανένα έπαινο μέσα στον κόσμο αυτόν. Θέλουν και ποθούν μάλιστα την ανυποληψία, την περιφρόνηση, την κατηγορία, την συκοφαντία, πράγματα που τόσο αντιπαθούμε εμείς οι άλλοι, οι τάχα λογικοί και αξιοπρεπείς. Αρνούνται τις τιμές, τις επίσημες θέσεις, τις καλές συστάσεις γιά τον εαυτό τους, τις δόξες και τους επαίνους ενώ από την άλλη επιθυμούν διακαώς και ζητούν επιμόνως την καταφρόνηση του κόσμου, την κάθοδο στον άδη της ταπεινώσεως βιώνοντας το ψαλμικό : «εγώ ειμί σκώληξ και ουκ άνθρωπος, όνειδος ανθρώπων και εξουδένημα λαού»Ψαλμ. κα’ 7). Ξεχωρίζουν όχι τόσο για τις υπεράνθρωπες νηστείες και τους απεριόριστους κόπους, γιά τις πολύωρες αγρυπνίες και τά αείρροα δάκρυα, γιά την υπερβολική σκληραγωγία και άσκηση. Ξεχωρίζουν, γιατί σημάδεψαν πάνω στον κεντρικώτερο στόχο της πνευματικής ζωής: στην ταπείνωση. Γνωρίζουν ότι γιά νά επιτύχουν την τέλεια ταπείνωση που είναι θεία δωρεά, πρέπει νά εξουδενώσουν ολοκληρωτικά το «εγώ». Γιαυτό με προσποιητές τρέλλες και αλλοπρόσαλλες ενέργειες εξουδενώνονται στά μάτια όλου του κόσμου. Κρύβονται εσκεμμένα, κρύβουν την αρετή και αγιότητά τους κάτω από τον επίπλαστο μανδύα της σαλότητας και της τρέλλας των. Οι άγιοι διά Χριστόν σαλοί παίζουν ένα ιερό παιχνίδι. Εμπαίζουν τον κόσμο και τά του κόσμου τούτου, του μάταιου και φιλόδοξου. Εμπαίζουν τά κοσμικά σχήματα, την δήθεν αξιοπρέπεια και κοσμική ευγένεια, την διπλωματία και την υποκρισία, την πολιτική και την επιτήδευση, την επίδειξη και τον φαρισαϊσμό. Εμπαίζουν αυτό το γελοίο κοσμικό δόγμα ωρισμένων, που εκφράζεται με το «τί θά πή ο κόσμος», με το «πώς θά φανώ στον κόσμο». Τελικά εμπαίζουν τους ίδιους τους δαίμονες, οι οποίοι στο πρόσωπο των αγίων σαλών βρήκαν τους ισχυρότερους αντιπάλους.
Πρέπει όμως νά τονιστεί ότι γιά νά ζήσει κάποιος τη ζωή του σαλού, πρέπει νά έχει κληθεί από το Θεό στη ζωή αυτή, διαφορετικά δεν εμπαίζει τον κόσμο, αλλά εμπαίζεται απ’ αυτόν. Πρέπει νά έχει μέσα του ζωντανή τη φλόγα του Αγίου Πνεύματος όπως οι άγιοι Απόστολοι, τους οποίους την ημέρα της Πεντηκοστής τους ενέπαιζαν, χλεύαζαν και κορόϊδευαν σάν μεθυσμένους. Πρέπει νά έχει απόκτήσει το θείο έρωτα πρός τον νυμφίο της ψυχής του Χριστό σε ύψιστο βαθμό και βέβαια νά έχει την ευλογία του πνευματικού του πατρός γιά το συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Αυτά τά είχε όλα ο άγιος που προαναφέραμε, ο όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός. Τον είχαμε αφήσει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Σωρού στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Ήταν η ώρα περίπου τετάρτη νυκτερινή (μέ το βυζαντινό ωρολόγιο), οπότε βλέπει ο μακάριος Ανδρέας τη Θεοτόκο Μαρία νά προχωρή από τις βασιλικές πύλες (οι κεντρικές πύλες του κυρίως ναού) πρός το θυσιαστήριο. Φαινόταν πολύ υψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο Τίμιος Πρόδρομος και ο Θεολόγος Ιωάννης, που παράστεκαν δεξιά και αριστερά τη Θεοτόκο. Από τους λευκοφόρους, άλλοι προπορεύονταν και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και άσματα πνευματικά. Όταν πλησίασε στον άμβωνα, είπε ο όσιος στον Επιφάνιο:
-Βλέπεις, παιδί μου,τήν Κυρία και Δέσποινα του κόσμού;
-Ναί ,τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ο νέος.
Η Θεοτόκος εν τώ μεταξύ είχε γονατίσει και προσευχόταν γιά πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό Της γιά τη σωτηρία του κόσμου και έρραινε με δάκρυα το άγιο πρόσωπό Της. Μετά τη δέηση μπήκε στο θυσιαστήριο, έβγαλε από την άχραντη κεφαλή το αστραφτερό Της μαφόριο (Μαφόριο ή εσθήτα είναι το ένδυμα της Θεοτόκου που μοιάζει με εσάρπα, αλλά καλύπτει και την κεφαλή, και εικονίζεται στην αγιογραφία πάντοτε με βαθύ κόκκινο χρώμα), με μιά κίνηση χαριτωμένη και σεμνή, και καθώς ήταν μεγάλο και επιβλητικό, το άπλωσε σάν Σκέπη με τά πανάγια χέρια της επάνω στο εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπαν κι οι δυό τους γιά πολλή ώρα νά εκπέμπει δόξα θεϊκή σάν ήλεκτρο. Όσο φαινόταν εκεί η Κυρία Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή εσθήτα νά σκορπίζει τη χάρι της. Όταν εκείνη άρχισε νά ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε και η θεία Σκέπη νά συστέλλεται λίγο-λίγο και νά χάνεται. Το ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί συμβόλιζε τη χάρι που παρέχει η Θεοτόκος στους πιστούς.
Αυτή την οπτασία την είδε και ο Επιφάνιος με τη δύναμη και μεσιτεία του οσίου. Με αφορμή αυτό το όραμα καθιερώθηκε η εορτή της Αγίας Σκέπης της υπεραγίας Θεοτόκου. Γιορτάζεται κανονικά την 1η Οκτωβρίου . Αλλά το 1952 μετατέθηκε ο εορτασμός της στις 28 Οκτωβρίου διότι η νίκη του στρατού μας στά 1940 αποδόθηκε στην Θεοτόκο. Η φήμη του αγίου Ανδρέα πέρασε και στη Ρωσία. Άλλωστε ο άγιος ήταν Σκύθης στην καταγωγή. Εκεί γίνεται ο εισηγητής της ζωής της σαλότητας και «πνευματικός δάσκαλος» των ρώσων «Γιουροντίβι». Επίσης καθιερώνεται και στη Ρωσία η γιορτή της αγ. Σκέπης (Πόκροβ), η οποία πήρε όχι μόνο θρησκευτικές αλλά και εθνικές διαστάσεις. Το «Γιουροντστβο» γίνεται ένα «κίνημα» πολύ σεβαστό. Κάθε ρωσική πόλη τιμά κι ένα «δικό της» σαλό άγιο. Το όραμα του αγίου Άνδρέα είναι μιά αποκάλυψη. Φανέρωσε την χάρη της Θεοτόκου, τις δακρύρροες προσευχές της, την απέραντη αγάπη της γιά όλη την ανθρωπότητα και την παρρησία της στο Θεό. Είναι πράγματι η ακαταμάχητη προστασία μας και η ακαταίσχυντη μεσίτρια μας πρός τον Θεό Πατέρα. Είναι η αιτία της των πάντων θεώσεως. Συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάπλαση της πεσμένης ανθρώπινης φύσης· είναι Αυτή που δάνεισε την σάρκα Της στον Χριστό και συνήργησε στην θέωση όλης της ανθρωπότητας.
Ιερομόναχος Σάββας Αγιορείτης
Πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr
Βρισκόμαστε στά μέσα του 9ου αι. στην Κωνσταντινούπολη. Στο παρεκκλήσιο της αγίας Σορού που βρίσκεται στον ναό των Βλαχερνών, γινόταν ολονυκτία. Στο παρεκκλήσιο αυτό φυλάσσονταν η εσθήτα, ο πέπλος και μέρος της αγίας ζώνης της Θεοτόκου. Εκεί πήγε και ο μακάριος Ανδρέας, ο «διά Χριστόν σαλός» κάνοντας τις συνηθισμένες τρέλες του.
Η «διά Χριστόν σαλότης» είναι μιά ιδιαίτερη μορφή χριστιανικής ζωής, ένα ειδικό χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Οι διά Χριστόν σαλοί είναι εκείνοι οι οποίοι γιά νά κατακτήσουν την κορυφή της αγιότητος αυτοταπεινώνονται σε ύψιστο βαθμό κάνοντας τον σαλό δηλ. τον τρελλό. Δεν θέλουν νά έχουν καμμία υπόληψι, καμμία τιμή, κανένα έπαινο μέσα στον κόσμο αυτόν. Θέλουν και ποθούν μάλιστα την ανυποληψία, την περιφρόνηση, την κατηγορία, την συκοφαντία, πράγματα που τόσο αντιπαθούμε εμείς οι άλλοι, οι τάχα λογικοί και αξιοπρεπείς. Αρνούνται τις τιμές, τις επίσημες θέσεις, τις καλές συστάσεις γιά τον εαυτό τους, τις δόξες και τους επαίνους ενώ από την άλλη επιθυμούν διακαώς και ζητούν επιμόνως την καταφρόνηση του κόσμου, την κάθοδο στον άδη της ταπεινώσεως βιώνοντας το ψαλμικό : «εγώ ειμί σκώληξ και ουκ άνθρωπος, όνειδος ανθρώπων και εξουδένημα λαού»Ψαλμ. κα’ 7). Ξεχωρίζουν όχι τόσο για τις υπεράνθρωπες νηστείες και τους απεριόριστους κόπους, γιά τις πολύωρες αγρυπνίες και τά αείρροα δάκρυα, γιά την υπερβολική σκληραγωγία και άσκηση. Ξεχωρίζουν, γιατί σημάδεψαν πάνω στον κεντρικώτερο στόχο της πνευματικής ζωής: στην ταπείνωση. Γνωρίζουν ότι γιά νά επιτύχουν την τέλεια ταπείνωση που είναι θεία δωρεά, πρέπει νά εξουδενώσουν ολοκληρωτικά το «εγώ». Γιαυτό με προσποιητές τρέλλες και αλλοπρόσαλλες ενέργειες εξουδενώνονται στά μάτια όλου του κόσμου. Κρύβονται εσκεμμένα, κρύβουν την αρετή και αγιότητά τους κάτω από τον επίπλαστο μανδύα της σαλότητας και της τρέλλας των. Οι άγιοι διά Χριστόν σαλοί παίζουν ένα ιερό παιχνίδι. Εμπαίζουν τον κόσμο και τά του κόσμου τούτου, του μάταιου και φιλόδοξου. Εμπαίζουν τά κοσμικά σχήματα, την δήθεν αξιοπρέπεια και κοσμική ευγένεια, την διπλωματία και την υποκρισία, την πολιτική και την επιτήδευση, την επίδειξη και τον φαρισαϊσμό. Εμπαίζουν αυτό το γελοίο κοσμικό δόγμα ωρισμένων, που εκφράζεται με το «τί θά πή ο κόσμος», με το «πώς θά φανώ στον κόσμο». Τελικά εμπαίζουν τους ίδιους τους δαίμονες, οι οποίοι στο πρόσωπο των αγίων σαλών βρήκαν τους ισχυρότερους αντιπάλους.
Πρέπει όμως νά τονιστεί ότι γιά νά ζήσει κάποιος τη ζωή του σαλού, πρέπει νά έχει κληθεί από το Θεό στη ζωή αυτή, διαφορετικά δεν εμπαίζει τον κόσμο, αλλά εμπαίζεται απ’ αυτόν. Πρέπει νά έχει μέσα του ζωντανή τη φλόγα του Αγίου Πνεύματος όπως οι άγιοι Απόστολοι, τους οποίους την ημέρα της Πεντηκοστής τους ενέπαιζαν, χλεύαζαν και κορόϊδευαν σάν μεθυσμένους. Πρέπει νά έχει απόκτήσει το θείο έρωτα πρός τον νυμφίο της ψυχής του Χριστό σε ύψιστο βαθμό και βέβαια νά έχει την ευλογία του πνευματικού του πατρός γιά το συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Αυτά τά είχε όλα ο άγιος που προαναφέραμε, ο όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός. Τον είχαμε αφήσει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Σωρού στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Ήταν η ώρα περίπου τετάρτη νυκτερινή (μέ το βυζαντινό ωρολόγιο), οπότε βλέπει ο μακάριος Ανδρέας τη Θεοτόκο Μαρία νά προχωρή από τις βασιλικές πύλες (οι κεντρικές πύλες του κυρίως ναού) πρός το θυσιαστήριο. Φαινόταν πολύ υψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο Τίμιος Πρόδρομος και ο Θεολόγος Ιωάννης, που παράστεκαν δεξιά και αριστερά τη Θεοτόκο. Από τους λευκοφόρους, άλλοι προπορεύονταν και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και άσματα πνευματικά. Όταν πλησίασε στον άμβωνα, είπε ο όσιος στον Επιφάνιο:
-Βλέπεις, παιδί μου,τήν Κυρία και Δέσποινα του κόσμού;
-Ναί ,τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ο νέος.
Η Θεοτόκος εν τώ μεταξύ είχε γονατίσει και προσευχόταν γιά πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό Της γιά τη σωτηρία του κόσμου και έρραινε με δάκρυα το άγιο πρόσωπό Της. Μετά τη δέηση μπήκε στο θυσιαστήριο, έβγαλε από την άχραντη κεφαλή το αστραφτερό Της μαφόριο (Μαφόριο ή εσθήτα είναι το ένδυμα της Θεοτόκου που μοιάζει με εσάρπα, αλλά καλύπτει και την κεφαλή, και εικονίζεται στην αγιογραφία πάντοτε με βαθύ κόκκινο χρώμα), με μιά κίνηση χαριτωμένη και σεμνή, και καθώς ήταν μεγάλο και επιβλητικό, το άπλωσε σάν Σκέπη με τά πανάγια χέρια της επάνω στο εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπαν κι οι δυό τους γιά πολλή ώρα νά εκπέμπει δόξα θεϊκή σάν ήλεκτρο. Όσο φαινόταν εκεί η Κυρία Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή εσθήτα νά σκορπίζει τη χάρι της. Όταν εκείνη άρχισε νά ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε και η θεία Σκέπη νά συστέλλεται λίγο-λίγο και νά χάνεται. Το ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί συμβόλιζε τη χάρι που παρέχει η Θεοτόκος στους πιστούς.
Αυτή την οπτασία την είδε και ο Επιφάνιος με τη δύναμη και μεσιτεία του οσίου. Με αφορμή αυτό το όραμα καθιερώθηκε η εορτή της Αγίας Σκέπης της υπεραγίας Θεοτόκου. Γιορτάζεται κανονικά την 1η Οκτωβρίου . Αλλά το 1952 μετατέθηκε ο εορτασμός της στις 28 Οκτωβρίου διότι η νίκη του στρατού μας στά 1940 αποδόθηκε στην Θεοτόκο. Η φήμη του αγίου Ανδρέα πέρασε και στη Ρωσία. Άλλωστε ο άγιος ήταν Σκύθης στην καταγωγή. Εκεί γίνεται ο εισηγητής της ζωής της σαλότητας και «πνευματικός δάσκαλος» των ρώσων «Γιουροντίβι». Επίσης καθιερώνεται και στη Ρωσία η γιορτή της αγ. Σκέπης (Πόκροβ), η οποία πήρε όχι μόνο θρησκευτικές αλλά και εθνικές διαστάσεις. Το «Γιουροντστβο» γίνεται ένα «κίνημα» πολύ σεβαστό. Κάθε ρωσική πόλη τιμά κι ένα «δικό της» σαλό άγιο. Το όραμα του αγίου Άνδρέα είναι μιά αποκάλυψη. Φανέρωσε την χάρη της Θεοτόκου, τις δακρύρροες προσευχές της, την απέραντη αγάπη της γιά όλη την ανθρωπότητα και την παρρησία της στο Θεό. Είναι πράγματι η ακαταμάχητη προστασία μας και η ακαταίσχυντη μεσίτρια μας πρός τον Θεό Πατέρα. Είναι η αιτία της των πάντων θεώσεως. Συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάπλαση της πεσμένης ανθρώπινης φύσης· είναι Αυτή που δάνεισε την σάρκα Της στον Χριστό και συνήργησε στην θέωση όλης της ανθρωπότητας.
Ιερομόναχος Σάββας Αγιορείτης
Πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr
