Συγχώρηση, κατανόηση και αγάπη εν όψει της Τεσσαρακοστής...


Ανάγνωση σε 7.8 λεπτά
Αναγνώσεις: 202 |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Πρίν εισέλθουμε στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας στρέφει το μυαλό μας πρωταρχικά, όχι πρός τον Θεό, αλλά μας το γυρίζει πρός τους αδελφούς μας. Σαν να μας λέγει ο Θεός ότι αυτό που σας χρειάζεται, πρίν γυρίσετε τη σκέψη και προσανατολίσετε ολόκληρο τον εαυτό σας πρός Εμένα, είναι να με αντικρύσετε στα πρόσωπα των αδελφών σας δημιουργώντας προυποθέσεις πνευματικής συνυπάρξεως μεταξύ σας.


Η τελευταία μας πράξη, πρίν να μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή κατά το προσκλητήριο της Εκκλησίας, είναι μιά πράξη συμφιλιώσεως. Γι΄ αυτόν τον λόγο και το πρωΐ διαβάζουμε στους ναούς ένα ανάγνωσμα που αναφέρεται στη συγχώρηση, αλλά και το απόγευμα, τελούμε τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, προκειμένου να ασκήσουμε την πρακτική της. Κατά την παράδοση, οι χριστιανοί στο τέλος του εσπερινού αντήλλασσαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως. Περνούσε ένας-ένας, ασπαζόταν το χέρι του ιερέως και όλοι αντήλλασσαν την ευχή για Καλή Τεσσαρακοστή• στην ουσία όμως προσπαθούσαν μαζί να ζήσουν αυτήν την κοινωνία της αγάπης και να συγχωρηθούν.

Είναι δυστυχώς μεγάλη αλήθεια ότι συνήθως εντελώς δευτερεύοντα θέματα δημιουργούν πολύ βαθειά ρήγματα στις σχέσεις μας και πραγματικά μας χωρίζουν. Πολλές φορές, όταν προσερχόμαστε στην εξομολόγηση και μας ζητάει ο πνευματικός λίγο να συμφιλιωθούμε μεταξύ μας, να ζητήσουμε συγχώρηση ο ένας από τον άλλον, μας είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε τόσες δικαιολογίες να προφασιστούμε, τόσους λόγους να επικαλεστούμε, τόσα επιχειρήματα να παραθέσουμε, προκειμένου να μην συχγωρηθούμε μεταξύ μας. Και ενώ είναι τόσο εύκολο να παροτρύνουμε τους άλλους πρός αυτήν την κατεύθυνση, για τις δικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Μέσα από τα σοφά κείμενα αλλά και τη ζωή της Εκκλησίας μας μπορούμε να δούμε τι ακριβώς είναι αυτή η συγχώρηση και ποιό το μέγεθος, το βάθος και η σημασία της.

Η πρώτη έννοια της μεγαλης αρετής της συγχωρήσεως είναι η συμφιλίωση. Δεν μπορεί να μην χαιρετιόμαστε όταν συναντιόμαστε. Δεν μπορεί να σκεπτόμαστε τον άλλον και να ανακατεύεται το είναι μας. Δεν μπορεί να μας δημιουργεί αναστάτωση και μόνον η σκέψη ή πολύ περισσότερο η συνάντηση και η σχέση με έναν από τους συνανθρώπους μας. Αυτή η καταστροφή της εσωτερικής ειρήνης, η οποία ακολουθεί τη δυσκολία μας να συγχωρηθούμε είναι πολύ φυσικό να απαγορεύει την είσοδο του Θεού μέσα στην καρδιά μας. Έρχεται λοιπόν η Εκκλησία και μας λέγει κάντε αυτό το βήμα. Δεν έχετε τίποτα να χωρήσετε. Μικροί άνθρωποι είστε με αδυναμίες όλοι• φυσικές ή επίκτητες. Έχετε πτυχές της προσωπικότητός σας τέτοιες που να μην ταιριάζετε και αυτό δεν είναι αρνητικό. Ίσως είναι πολύ θετικό το ότι δεν ταιριάζουμε και ότι δεν μπορούμε εύκολα να τα βρίσκουμε, γιατί αυτό διεγείρει όλους τους μηχανισμούς της ανοχής μέσα μας. Αν ήμασταν συμπαθείς ο ένας στον άλλο και απόλυτα ταιριαστοί, δεν θα υπήρχε καμμιά δυνατότητα πνευματικής εργασίας, θα ήμασταν ίδιοι, σαν φωτοαντίγραφο ο ένας του άλλου. Όμως είμαστε διαφορετικοί και πρέπει να δουλέψουμε για τη σχέση μας και είναι ανάγκη να εργαστούμε για τη μεταξύ μας κοινωνία.

Το πρώτο, λοιπόν, πράγμα είναι αυτή η συμφιλίωση. Και τι ωραίο που είναι να ζούμε μαζί ειρηνικά, αγαπημένοι. Λέγει στο Βιβλίο των Ψαλμών: «Ιδού δεί τι καλόν ή τι τερπνόν αλλ᾿ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό» (Ψαλμ. 132, 1). Τι πιό ωραίο αλλά και τι πιό ευχάριστο να ζούν οι αδελφοί ενωμένοι στον ίδιο χώρο, με το ίδιο πνεύμα, με το ίδιο φρόνημα. Αυτό θα πεί «επί το αυτό». Να θέλουμε το μαζί. Όχι να είναι κάτι το οποίο να το αποφεύγουμε. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη έννοια• η αρμονική, η ειρηνική συμφιλίωση και συνύπαρξη.

Η δεύτερη είναι η αμοιβαία κατανόηση. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τον άλλον, ποτέ να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, αν δεν μπορέσουμε να περιχωρήσουμε στον αδελφό μας. Να τον συγχωρήσουμε, να βγούμε από τον δικό μας χώρο και να κάνουμε χώρο, για να μπεί • να δούμε τι θα θέλαμε από τον αυτόν και πως θα θέλαμε εκείνος να φέρεται απέναντί μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Λέγει ο Κύριος «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, ούτω και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (Λουκ. στ, 31). Όπως θέλετε οι άλλοι να σας συμπεριφέρονται, με τον αντίστοιχο τρόπο κι εσείς να συμπεριφέρεστε στους άλλους. Αν ανοίξει η καρδιά μας και κάνουμε χώρο να μπούν οι άλλοι μέσα της, τότε θα μπορέσουμε κι εμείς να καταλάβουμε τη σκέψη τους, να κατανοήσουμε το πως και αυτοί μας βλέπουν. Και συνήθως η εικόνα που έχει ο άλλος για μας είναι η ορθή εικόνα• όχι η δική μας για τον εαυτό μας. Μιά οδός λοιπόν αυτογνωσίας ξανοίγεται μέσα από την πρακτική της συγχωρήσεως και γι᾿ αυτό μας την προτείνει η Εκκλησία.

Υπάρχει όμως και κάτι ανώτερο, κάτι πιό δυνατό• η έννοια της κοινωνίας και του μοιράσματος. Όχι το να δώσω εγώ κάτι στον άλλον, αλλά να μπορώ και να δεχθώ από τον άλλο την αγάπη του, τα αισθήματά του αλλά και τα ελαττώματά του και τις δυσκολίες του. Αυτό ονομάζεται κοινωνία και βρίσκεται στη λέξη, «αλλήλων» ή «αλλήλους» η οποία γεμίζει τα κείμενα της Αγίας Γραφής και σημαίνει ο ένας για τον άλλον. Λέγει ο απόστολος Παύλος στην πρός Εφεσίους επιστολή «ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη» (Εφ. δ, 2). Το πρώτο βήμα της κοινωνίας είναι η ανοχή των ελαττωμάτων του άλλου εν αγάπη. Το δεύτερο βήμα το διαβάζουμε στην πρός Γαλάτας επιστολή: «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον του Χριστού» (Γαλ. στ, 2). Να σηκώνει ο ένας το βάρος του άλλου• τον πόνο του, τη δυσκολία του, την τραχύτητα του χαρακτήρος του, τα ιδιώματα του τύπου του, τη δυσκολία των περιστάσεών του. Δεν υπάρχει δικό μου ούτε δικό σου, υπάρχει δικό μας μέσα στην Εκκλησία. Δεν υπάρχει καλύτερο στο μόνος μου, υπάρχει καλύτερο και αγιότερο μόνο στο μαζί. Η σωτηρία μας είναι κάτι που δεν μπορούμε παρά να το μοιραζόμαστε μαζί.

Άς προχωρήσουμε και σε ένα τρίτο. «Αλλήλους ηγούμενοι υπερέχοντας εαυτών» (Φιλ. β, 3). Αυτό είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα• νά θεωρούμε ότι οι άλλοι είναι ανώτεροι από μάς.

Το πρώτο λοιπόν είναι να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο, το δεύτερο να βαστάζουμε ο ένας τα βάρη του άλλου, και το τρίτο είναι να θεωρούμε τους άλλους ότι είναι ανώτεροι από μάς.

Και ένα τέταρτο• είμαστε «αλλήλων μέλη», ο ένας κομμάτι του άλλου. Όχι συγγενείς, όχι φίλοι, αλλά ο άλλος είναι ο καλός εαυτός μας, το αγαπημένο μας κομμάτι. Δεν είναι ο ξένος, αυτός ο οποίος, αν και βρίσκεται δίπλα μας, είναι εντελώς αδιάφορος σε μάς. Τι ωραίο πράγμα να νοιώθουμε έτσι μεταξύ μας ενωμένοι! Σαν ένα σώμα που οι κραδασμοί του ενός περνούν στον άλλον. Αλλά και τα δώρα και η ευλογία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του ενός μοιράζεται και στους υπόλοιπους. Και ό,τι δίνει ο Θεός στον έναν, στην ουσία το δίνει σ᾿ όλους μας. Τότε μπορεί κάποιος να λείπει από την εκκλησία για συγκεκριμένο λόγο, αλλά να ωφελείται πνευματικά γιατί στερείται περισσότερο από εμάς που είμαστε παρόντες και απολαμβάνουμε. Και αυτό μας βάζει όλους στην ίδια αλήθεια• την αλήθεια της μοιρασιάς της ζωής, την αλήθεια της μοιρασιάς των δώρων της χάριτος του Θεού.

Και ένα ακόμη βήμα. Δέν είμαστε μόνο αλλήλων μέλη, αλλά ο καθένας μας είναι και μέλος του Θεού. Καί εμείς οι ίδιοι και οι συνάνθρωποί μας. Ο κάθε ένας είναι ένα κομμάτι του Χριστού. Είναι ο ορατός Θεός εκείνης της στιγμής. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αντικρύσουμε τον Θεό. Το κριτήριο της σωτηρίας μας είναι η αγάπη, η πρακτική αγάπη. «Επείνασα και εδωκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατε με. Ξένος ήμην και συνηγάγετε με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή και ήλθετε πρός με. Εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. κγ, 35-36, 40). Στο πρόσωπο του πεινασμένου, του διψασμένου, του γυμνού, του ασθενούς, του φυλακισμένου, δηλαδή του αμαρτωλού, είμαι εγώ ο Θεός. Όποιος θέλει να με δεί, δεν θα με ψάξει μέσα στις εκκλησίες μόνο, ούτε στις εικόνες, ούτε στους αγίους όπως τους φαντάζεται αλλά στο πρόσωπο αυτού που πάσχει, αυτού που αδικείται ακόμη και στο πρόσωπο του αμαρτωλού που του είναι αντιπαθής. Ο καλός πλησίον μας, ο συμπαθής και αγαπητός, είναι ο καλός αδελφός μας. Ο αμαρτωλός πλησίον μας, αυτός ο οποίος μας δυσκολεύει, είναι ο αγαπημένος αδελφός του Χριστού. Πως μπορούμε τον αδελφό του Χριστού να μην τον αγαπήσουμε; Αυτό μας λέγει το Ευαγγέλιο. Αυτό επαναλαμβάνει η Εκκλησία. Γι᾿ αυτό μας προτρέπει σ᾿ αυτό το πνεύμα της συγχωρήσεως και της αμοιβαίας περιχωρήσεως μεταξύ μας.

Έτσι καλλιεργείται η αγάπη• μιά αγάπη που είναι πάνω από τις προφητείες, πάνω από τις γνώσεις, πάνω από το μαρτύριο, πάνω από τις πράξεις• μιά αγάπη η οποία πιστοποιείται πρωτίστως με τη συγχώρεση, με την αμοιβαία κοινωνία, μ᾿ αυτή τη διάθεση να ανοίξουμε τον χώρο της καρδιάς μας, για να μπεί ο αδελφός μας μέσα μας. Αυτή η αγάπη είναι που «μακροθυμεί», αυτή είναι που «ού περπερεύεται», που «ού φυσιούται», που «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει» και «ουδέποτε εκπίπτει» (Α΄ Κορ. ιγ, 4-7). Αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία τέτοια μέρα ανεβάζει το εσωτερικό δυναμικό μας, για να μας κάνει πραγματικά να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας και να μπούμε μέσα από την οδό της αγάπης και της συγχωρήσεως στον χώρο του Θεού.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει και εμείς να φιλοτιμηθούμε και να βάλουμε κάτω τον εγωϊσμό μας, την αναποδιά μας, τα πείσματά μας, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τελικά την πόρτα της ψυχής μας πρός τον χώρο του Θεού. Έτσι, θα καταλάβουμε και την αγάπη του Θεού πρός εμάς. Διότι εάν δεν καταλάβουμε την μεταξύ μας αγάπη, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την πηγή της σωτηρίας μας που είναι η βίωση της δικής Του αγάπης. Ο Θεός θα μας είναι απόμακρος, θα μας είναι ένας τιμωρός, σκληρός και ακατάληπτος, ανύπαρκτος Θεός. Δεν υπάρχει τέτοιος Θεός. Ο Θεός της αγάπης θα μας μείνει για πάντοτε άγνωστος και φυσικά το γεγονός της Αναστάσεως και η χαρά της θα είναι κάτι εντελώς ξένο πρός τα βιώματα της ψυχής μας. Ο Θεός όμως μόνον με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζεται.

Όποιος θέλει να ζήσει και να δεί πραγματικά το πρόσωπο του Θεού, πρέπει να δεί την εικόνα Του που είναι ο αδελφός μας. Για να μπορέσουμε να πούμε «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι», είναι απαραίτητο προηγουμένως να Τον έχουμε δεί στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μας, ακόμη και αυτού που μας ενοχλεί.

Με αυτό λοιπόν το πνεύμα ας αρχίσουμε με ενθουσιασμό την πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συμφιλιωμένοι, αγαπημένοι, παίρνοντας τα βάρη ο ένας του άλλου, δίνοντας και τα δικά μας στους αδελφούς μας, και έτσι ανάλαφροι να ανεβούμε την ανηφόρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και να φέρουμε επιτυχώς εις πέρας τον αγώνα της νηστείας, τον αγώνα της ασκήσεως, τον αγώνα της προσευχής, τον αγώνα της ελεημοσύνης. Και ύστερα από πενήντα μέρες να γιορτάσουμε, όχι μόνον στους ναούς, αλλά ιδιαίτερα στον χώρο της καρδιάς μας, έκεί που θα έχουμε βιώσει τη συγχώρηση και τη μετάνοια, και την ανέσπερη χαρά της Αναστάσεως. Αμήν.

+ Ο Μεσογαίας Νικόλαος

Πηγή: imml.gr  
( Αναγνώσεις: 202 )

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Αγάπη συνεπάγεται θλίψη





                  Η Παναγία μας, πόνεσε πιο πολύ απ΄ όλες τις γυναίκες,  πιο πολύ απ΄ όλες τις μανάδες του κόσμου,  γιατί κανένα δεν έβλαψε, σε κανένα δεν έκανε κακό κι΄ όμως  Της έκαναν το μεγαλύτερο κακό όλης της οικουμένης.

                  Σταύρωσαν Τον Υιό Της .

                  Και αντικρύζοντάς Τον πάνω Στο Σταυρό, πόνεσε τόσο η καρδιά της …

                  Γι΄ αυτό μπόρει να καταλάβει την κάθε πονεμένη ύπαρξη, και συμπάσχει με τον κάθε άνθρωπο που πονά,  γιατί ακριβώς, ξέρει τι πάει να πει ”πόνος“.

                  ”Όταν η ψυχή κατέχεται από την αγάπη του Θεού, τότε, ω, πως είναι όλα ευχάριστα, αγαπημένα και χαρμόσυνα! Η αγάπη, όμως, αυτή συνεπάγεται θλίψη· και όσο βαθύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θλίψη.

                  Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό, και δεν έχασε ποτέ τη χάρη, αλλά και Αυτή είχε μεγάλες θλίψεις. Όταν στεκόταν δίπλα στο Σταυρό, τότε ήταν η θλίψη Της απέραντη σαν τον ωκεανό, και οι πόνοι της ψυχής Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτεροι από τον πόνο του Αδάμ μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί και η αγάπη Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Και αν επέζησε, επέζησε μόνο με τη θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, γιατί το θέλημά Του ήταν να δει η Θεοτόκος την Ανάσταση και ύστερα, μετά την Ανάληψή Του, να παραμείνει παρηγοριά και χαρά των Αποστόλων και του νέου χριστιανικού λαού.

                  Εμείς δεν φτάνουμε στο πλήρωμα της αγάπης της Θεοτόκου, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να εννοήσουμε πλήρως το βάθος της θλίψεώς Της. Η αγάπη Της ήταν τέλεια. Αγαπούσε άπειρα τον Θεό και Υιό Της, αλλ’ αγαπούσε και το λαό με μεγάλη αγάπη. Και τι αισθανόταν άραγε, όταν εκείνοι, που τόσο πολύ η ίδια αγαπούσε και που τόσο πολύ ποθούσε τη σωτηρία τους, σταύρωναν τον αγαπημένο της Υιό;

                  Αυτό δεν μπορούμε να το συλλάβουμε, γιατί η αγάπη μας για τον Θεό και τους ανθρώπους είναι λίγη. Κι όπως η αγάπη της Παναγίας υπήρξε απέραντη και ακατάληπτη, έτσι απέραντος ήταν και ο πόνος της που παραμένει ακατάληπτος για μάς.

                  Η Θεοτόκος δεν παρέδωσε στη Γραφή ούτε τις σκέψεις Tης ούτε την αγάπη Tης για τον Υιό και Θεό Tης ούτε τις θλίψεις της ψυχής Tης κατά την ώρα της σταυρώσεως, γιατί ούτε και τότε θα μπορούσαμε να τα συλλάβουμε. Η αγάπη Tης για τον Θεό ήταν ισχυρότερη και φλογερότερη από την αγάπη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ, και όλες οι δυνάμεις των αγγέλων και αρχαγγέλων εκπλήσσονται με Αυτήν“.

                  +Αρχιμανδρίτης Σωφρονίος Σαχάρωφ

                  vatopaidi.wordpress.com

                  gerontesmas.com 


                  Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_83.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Μας παρέσυρε ο εγωϊσμός και ο υλισμός(π.Δημ.Γκαγκαστάθης)

                   Μας παρέσυρε ο εγωϊσμός και ο υλισμός. Μεγάλο κατήφορο πήρε ο λαός και ο κλήρος πρώτα. Κανείς δεν δικαιολογούμεθα. Ας επιβλέψη ο Κύριος και φωτίση και στηρίξη την Εκκλησία Του. Εγώ δεν φοβούμαι να χαθή η Εκκλησία ποτέ. Πιστεύω ότι είναι Κυβερνήτης ο Ίδιος ο Θεός, και πάντες οι εχθροί θα αφανισθούν από Προσώπου του Θεού.Η σημερινή εποχή είναι απελπιστική. Η νεολαία μας σχεδόν χάλασε. Έπεσε στη γαστριμαργία και σαρκολατρεία. Ούτε βλέπει, ούτε ακούει. Είναι ο καιρός του Νώε. Προσοχή, να σώσης την ψυχή σου...
                  Μας παρέσυρε ο εγωϊσμός και ο υλισμός. Μεγάλο κατήφορο πήρε ο λαός και ο κλήρος πρώτα. Κανείς δεν δικαιολογούμεθα. Ας επιβλέψη ο Κύριος και φωτίση και στηρίξη την Εκκλησία Του. Εγώ δεν φοβούμαι να χαθή η Εκκλησία ποτέ. Πιστεύω ότι είναι Κυβερνήτης ο Ίδιος ο Θεός, και πάντες οι εχθροί θα αφανισθούν από Προσώπου του Θεού.
                  Μου γράφεις ότι αρρώστησες από το πόδι και κάθησες αρκετόν καιρό… Τι περιμένεις; Η ζωή του ανθρώπου είναι όπως μία θάλασσα, πότε έχει γαλήνη και πότε μικρή τρικυμία και πότε μεγάλη. Όλα αυτά γίνονται δοκιμασίες του Θεού. Όταν περνούν ξεχνιούνται… Μπαλώματα βάζομεν εις το σώμα. Εκείνο που είναι το σπουδαιότερον και που πρέπει να έχουμε πάντοτε καλά είναι η ψυχή του ανθρώπου. Όπως τρέχομε διά το σώμα σε ιατρούς, λουτρά και ξοδευόμεθα, πρέπει να πηγαίνωμεν και εις τον Πνευματικόν για την ψυχήν, που είναι και δωρεάν…
                  παπά-Δημήτρης Γκαγκαστάθης (✞ 29 Ιανουαρίου 1975)

                  Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/blog-post_16.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Όταν κάποιος πλανηθεί...

                  « Όταν κάποιος πλανεθεί, επειδή έχει πιστέψει απόλυτα στο λογισμό του, για να συνέλθει, δεν υπάρχει καμιά αυτόματη και θαυματουργική λύση. Για να θεραπευτεί πρέπει να κάνει τα εξής:
                  Πρώτο, το οποίο είναι η βάση και το κυριότερο, να συναισθανθεί πραγματικά την ελεεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
                  Αφού πρώτα συναισθανθεί, το δεύτερο είναι να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και να μην ακούει ποτέ πια το δικό του λογισμό, αλλά τις υποδείξεις του πνευματικού του πατέρα.
                  Τρίτο, αφού συναισθάνθηκε την άθλια κατάστασή του, να ζητά συνεχώς δια της ευχής το έλεος του Θεού, για να τον ελεήσει ο Χριστός και να επανέλθει η χάρη Του.
                  Εγώ, άλλον θαυματουργικό τρόπο δε γνώρισα και ο καθένας μόνο με την ταπείνωση μπορεί να συνέλθει και να σωθεί. Μόνον η ταπείνωση σώζει».

                  Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2014/02/blog-post_7.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Σε αφήνει να πέφτεις..
                    Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής Πρόσεχε να μην κατακρίνεις. Διότι από αυτό παραχωρεί ο Θεός και φεύγει η Χάρη και σε αφήνει ο Κύριος να πέφτεις, να ταπεινώνεσαι, να βλέπεις τα δικά σου σφάλματα. Αλλ’ όταν υποχωρεί η Χάρη για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος, τότε γίνονται όλα σαρκικά και πέφτει η ψυχή. Συ όμως, τότε μη χάνεις την προθυμία σου, άλλα φώναζε διαρκώς την ευχή με βία, με το ζόρι, με πόνο πολύ. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Και πάλι και πολλές φορές, το ίδιο συνεχώς. Και σαν να ατενίζεις νοερά τον Χριστό να του λέγεις: «…Δόξα σοι, δόξα σοι, ο Θεός μου». Και υπομένοντας, πάλι θα έλθει η Χάρη, πάλι η χαρά. Όμως και πάλι ο πειρασμός και η λύπη, η ταραχή και τα νεύρα. Αλλά και πάλιν αγώνας, νίκη, ευχαριστία. Και αυτό γίνεται μέχρις ότου σιγά-σιγά καθαρίζεσαι από τα πάθη και γίνεσαι πνευματικός.

                  Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_01.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Όταν λείπει ο Χριστός…


                  Όταν λείπει ο Χριστός από την ψυχή μας, αντί Αγάπης, Χαράς Ειρήνης, Πίστεως, Πραότητος, Εγκράτειας, Αγαθοσύνης, είμαστε γεμάτοι με Συναίσθημα, Θλίψη, Ταραχή, Απιστία, Ακράτεια στις επιθυμίες, Κακία.
                  Όταν λείπει ο Χριστός από το σώμα μας, αντί Θείου Έρωτος και μανίας, είμαστε γεμάτοι από ακόρεστες σαρκικές επιθυμίες.
                  Αντί Ναός Αγίου Πνεύματος, το σώμα μας γίνεται ναός του πειρασμού, όπου λατρεύεται η σαρκική ακολασία!
                  Όταν λείπει ο Χριστός από τη διάνοιά μας, αντί να αναμένουμε και να ζούμε σαν παιδιά την πληροφορία του Αγίου Πνεύματος, απομονωμένοι από τον Θεό, μαρτυρούμε και βασανιζόμαστε από σκέψεις, λογισμούς και φαντασιώσεις.
                  Όταν λείπει ο Χριστός από την ισχύ, δηλαδή την δύναμη και την ορμή μας, τότε ορμάμε προς την φιλονικία, την φιληδονία και φιλαργυρία και γινόμαστε αιχμάλωτοι των κακών επιθυμιών και παθών μας.
                  Όταν λείπει ο Χριστός, όλα τα πάθη μας κυριεύουν, γινόμαστε δούλοι της αμαρτίας και ο πειρασμός με εξουσία κυβερνά τη ζωή μας.
                  Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει ο πόθος της Προσευχής, που δεν άφηνε τον ψαλμωδό να κοιμηθεί, αλλά να λέει, «εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί»! (Άσμ. 5,2)
                  Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει η Ζωή, η Αλήθεια, η αίσθηση της Βασιλείας των Ουρανών.
                  Είμαστε προσκολλημένοι εξουσιαστικά στη Γη, στην καθημερινότητα με τις απολαύσεις της.
                  Η σημαντικότερη μέρα στη ζωή μας είναι αυτή που θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε, ότι όλη η θλίψη, ταραχή, απομόνωση, ο εγωκεντρισμός που νιώθουμε, οφείλεται στο ότι μας ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!
                  Τότε ανοίγει μπροστά μας, εφ’ όσον είμαστε Βαπτισμένοι και Χρισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ο ατελείωτος, εν όσω ζούμε, δρόμος της Μετανοίας, που μας οδηγεί στην Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

                  Του Ανδρέα Χριστοφόρουπηγή

                  Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2021/02/blog-post_13.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Αλήθεια τι περιμένεις; Προσεύχου.Εξομολογήσου.Μετανόησε


                  Άνθρωπε, απέφευγε την αμαρτία, όπως αποφεύγεις το στόμα του φιδιού. Η αμαρτία κυριαρχεί στον νου και εξουσιάζει την ψυχή μας.

                  Ο διάβολος είναι κακός δανειστής. Μας κάνει, να ξεχνάμε τις αμαρτίες μας, για να μη τις εξομολογούμεθα. Και μας πείθει, να τρέχωμε σε νέες αμαρτίες, γιατί τάχα δεν βλάπτουν. Με αυτές (τις αμαρτίες) μας δένει γερά. Με αυτές μας πουλάει και μας αγοράζει. Με αυτές μας κολακεύει και μας υποδουλώνει.

                  Όταν ελεγχόμαστε από την συνείδηση μας, νιώθομε αηδία. Τότε η μοναδική μας παρηγοριά είναι η ελπίδα της μετανοίας μας. Αλλά ενώ πάντοτε λέμε πως θα μετανοήσουμε, ουδέποτε μετανοούμε.
                  Ξεγελιόμαστε από τον ολέθριο λογισμό, που μας λέει: «Έχεις καιρό».

                  Είμαστε ένοχοι, αδελφοί. Από την μια πιστεύουμε και ομολογούμε Χριστό, και από την άλλη δεν κάνομε αυτά που μας προστάζει.

                  Αν, λοιπόν, συναισθάνεσαι ότι έχεις μέσα σου τραύματα λογισμών και πράξεων, γιατί αμελείς για τα κρυφά τραύματά σου; Είναι πολλοί, που από ντροπή και αμέλεια κάνουν τα κρυφά πάθη τους αθεράπευτα. Στο τέλος θα το μετανιώσουν, γιατί δεν τα είπαν!

                  Πλησίασε, αδελφέ. Πέταξε από πάνω σου το βάρος των αμαρτιών σου. Βάλε τα δάκρυά σου πάνω στην σαπισμένη πληγή σου. Γιατί φοβάσαι τον Γιατρό; Για σένα σαρκώθηκε. Για σένα έγινε άνθρωπος. Για να σε γιατρέψει από τα τραύματά σου. Δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε άσπλαχνος. Δείξε Του το τραύμα σου, προσφέροντας τα δάκρυα και τους στεναγμούς σου.

                  Τι ωφελήθηκες τόσον καιρό κάνοντας την αμαρτία; Μέχρι πότε θα εναντιώνεσαι στον Δημιουργό σου και στα προστάγματα Του;

                  Έπεσες; Μην απελπιστείς. Σήκω. Έχε θάρρος. Πρόσπεσε στον Βασιλέα της δόξης Χριστό. Και εξομολογήσου τις αμαρτίες σου. Γιατί είναι Οικτίρμων και Πολυεύσπλαχνος.

                  Είναι πολύ εύκολο να συναντήσεις τον Ουράνιο Βασιλέα. Δεν θα σε εμποδίσουν ούτε στρατιώτες. Ούτε υπηρέτες. Ούτε φύλακες. Ούτε δώρα χρειάζονται για να πάρης άδεια να Τον συναντήσεις.

                  Αν το θελήσεις, αμέσως βρίσκεσαι μπροστά Του. Γιατί είναι αμνησίκακος. Φιλάνθρωπος. Ο Θεός των μετανοούντων: Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Η ελπίδα των απελπισμένων. Η βοήθεια των
                  αβοήθητων. Η οδός της ζωής.

                  Προσεύχου. Εξομολογήσου. Μετανόησε.

                  Ο Κύριος δέχεται τα δάκρυα και τους στεναγμούς, εκείνου που μετανοεί ειλικρινά. Να λοιπόν, έχει ανοιχθή η θύρα της μετανοίας. Φρόντισε, τρέξε, πριν κλείσει. Ο Θεός δεν σου δίνει καιρό, για να αμελείς. Ούτε η θύρα της μετανοίας καθώς σε βλέπει ράθυμο, ανέχεται την δική σου καταφρόνηση. Ο καιρός της μετανοίας είναι λίγος.

                  Τι περιμένεις, λοιπόν;

                  Αγίου Εφραίμ του Σύρου




                  Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2019/11/blog-post_98.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Η επιστολή του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη στον παπα-Δημήτρη Γκαγκαστάθη


                   “Εν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ παπα-Δημήτριε,

                  Χριστός Ανέστη!

                  … Οι Άγιοι δεν παρακαλούσαν τον Θεόν να τους αφαιρέση τα βάσανα και τας θλίψεις, αλλά να τους δίδη υπομονήν να τα υπομένουν αγογγύστως.






                  Αι θλίψεις αδελφέ μου και τα βάσανα είναι τα μέσα, τα αυτοκίνητα που θα μας πάνε στον Παράδεισον.

                  Σε αυτόν τον κόσμον, άλλο μη περιμένης.

                  Η χαρά και η αγαλλίασις επιφυλάσσεται για την άλλην ζωήν.

                  Ο Χριστός δεν λέγει στο Ευαγγέλιον «εν τω κόσμω θλίψιν έξεται; Πολλαί αι θλίψεις των δικαίων; Στενή και τεθλιμένη η οδός;».

                  Κάθε μέρα τα διαβάζουμε αυτά.

                   Αν δεν υπήρχαν οι τύραννοι ούτε και μάρτυρας θα είχαμεν.

                  Η θλίψις γεννά την χαράν.

                  Θάρρος, λοιπόν, και μην απελπίζεσαι εύκολα.

                  Καλά, πολύ καλά κάνεις και προσεύχεσαι συχνά και ζητάς βοήθεια από τον Θεόν.

                  Πάντα έτσι να κάνης.

                  Καλόν όμως θεωρώ να σου πω, πως πρέπει και να λες την ευχήν, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Μεγάλη παρηγοριά θα βρης.

                  Να κρατάς στο χέρι σου το αριστερό κομποσκοίνι και να λες αυτήν την ευχήν.

                  Παπάς είσαι και να την λες, και κανείς δεν θα σε παρεξηγήση.

                  Μάλλον και τους ενορίτας σου να πης να την λένε και αυτοί.

                  Και θα δης πόση χαρά, συν τω χρόνω, θα σου φέρη.

                  Να την λες παντού, όπου και να βρίσκεσαι, ό,τι δουλειά και να κάνης, να μην την αφήσης ποτέ.

                  Πότε με την γλώσσα σου εκφώνως και πότε με το νου σου μυστικά (χωρίς να σε ακούη κανείς).

                  … Μου γράφεις, ότι ο κόσμος πήρε κατήφορο.

                  Άφησε τον κόσμο και κοίταξε τον παπα-Δημήτρη. Έσχατοι και κακοί καιροί.

                  Ο Θεός να μας σκεπάζη.

                  Μετά της εν Χριστώ αγάπης

                  Εφραίμ ιερομόναχος του παπα-Νικηφόρου”

                  aktines.blogspot.com



                  Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2025/03/blog-post_89.html
                  Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                  Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                  Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Που να βρω υλικό στο διαδίκτυο για χριστιανική διαπαιδαγώγηση;
                  Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
                  Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
                • Συνέχεια Άρθρου ▼
                  Νιώθεις ανασφάλεια;
                  Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
                  Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

                  Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…

                  Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!