Μη σκέπτεσαι ποιός είσαι εσυ που ζητείς, αλλά ποιός είναι αυτός που σου δίνει...


Ανάγνωση σε 3.5 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Στίς ιερές ώρες της προσευχής μας, όταν στεκόμαστε ενώπιον του Θεού και διατυπώνουμε τα αιτήματά μας, ας μη λησμονούμε ποτέ το μεγαλείο, τη δύναμη και τη δόξα Εκείνου πρός τον Οποίο απευθυνόμαστε. Μιλούμε στον παντοκράτορα Κύριο, σ᾿ Αυτόν που εξουσιάζει τα σύμπαντα, σ᾿ Αυτόν που γνωρίζει τα πάντα, που κατέχει τα πάντα και μπορεί τα πάντα, στον πάνσοφο και παντοδύναμο και πανάγαθο Θεό.

Η σκέψη αυτή βοηθεί την ψυχή να παίρνει τη σωστή στάση κατά την προσ­ευχή, να στέκεται με δέος ενώπιόν Του, συγχρόνως να χαίρεται, διότι Αυ­τός, ο παντέλειος και πανάγιος Θεός, είναι Πατέρας που αγαπά με άπειρη αγάπη τα παιδιά Του.

Αλλά και κάτι ακόμη: Όταν ο άνθρωπος γνωρίζει ενώπιον Ποίου στέκεται κατά την προσευχή, μπορεί να ρυθμίζει σωστά και τα αιτήματά του. Δεν είναι δυνατόν να πάει κάποιος σ᾿ ένα μεγάλο άρχοντα για να του ζητήσει ευτελέστατα πράγματα, που και ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να του τα δώσει ή και που μόνος του θα μπορούσε να τα βρεί. Από έναν επίσημο, πλούσιο και μεγάλο άρχοντα θα ζητήσει κανείς κάτι ανάλογο. Από τον άγιο και παντοδύναμο και άπειρο Θεό τι πρέπει άραγε να ζητούμε;

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας λέει ότι ο πανάγαθος Θεός πιό πολύ ευχαριστείται να δίνει απ᾿ όσο άλλοι ευχαριστούνται να λαμβάνουν, και μας καλεί να προσέξουμε «μή μικρολογίαν καταγνωσθώμεν του μικρά αιτείν και του διδόντος ανάξια», να μην κατηγορηθούμε για μικροπρέπεια, με το να ζητούμε πράγματα μικρά και ανάξια Εκείνου που δίνει (ΕΠΕ 4, 336).

Καί ο Μέγας Βασίλειος λέει: «Αξιωματικώτατός εστιν ο βασιλεύς ημών και αγανακτεί, εάν τις αυτόν μικρόν τι αι­τή­ση, εάν τις ημών περί των ουδέν προσ­ηκόντων αυτόν αιτή». Ο Βασιλιάς μας έχει αξιώσεις μεγάλες και αγανακτεί αν κανείς Του ζητήσει κάτι μικρό, αν κάποιος από μας Τον παρακαλεί γι᾿ αυτά που καθόλου δεν Του ταιριάζουν. Μη λοιπόν στην προσευχή σου προκαλέσεις την αγανάκτηση για τον εαυτό σου, αλλά ζήτησε για σένα «άξια του βασιλέως Θεού». Όταν δε ζητείς τα άξια του Θεού, μη σταματήσεις την προσευχή σου ώσπου να λάβεις αυτό που ζητείς (ΕΠΕ 9, 406).

Κάποτε ένας φτωχός άνθρωπος, ένας ζητιάνος, ο Λεύκιος, πλησίασε τον μεγάλο και ένδοξο βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο και του ζήτησε ελεημοσύνη. Εκείνος τον κοίταξε και του είπε ότι θα του δώσει μία πόλη του βασιλείου του. Ο δυστυχής άνθρωπος γέλασε, διότι νόμισε ότι ο βασιλιάς αστειευόταν. Τότε ο Μέγας Αλέξανδρος του είπε: «Δέν αστειεύομαι, Λεύκιε. Μη σκέπτεσαι ποιός είσαι εσύ που ζητείς, αλλά ποιός είναι αυτός που σου δίνει».

Λοιπόν; «Άξια του βασιλέως Θεού» πρέπει να ζητούμε στην προσευχή μας. Δηλαδή; Να ζητούμε να μας απαλλάξει από τα πάθη, που ταλαιπωρούν την αθάνατη ψυχή μας, να μας στολίσει με τις άγιες αρετές Του, να μας δίνει τα πολύτιμα δώρα της δικής Του ειρήνης και χαράς, να μας αναδεικνύει τίμια μέλη της Εκκλησίας Του, να μας αξιώνει να μετέχουμε στα ιερά Μυστήρια, που μας οδηγούν στον αγιασμό και στη σωτηρία, να μας χαρίσει τα αληθινά και αιώνια, την άφθαρτη δόξα Του και την ανέκφραστη χαρά Του, να μας αξιώσει να απολαύσουμε τη μακαριότητα της Βασιλείας Του στον Παράδεισο του ουρανού.

Μάλιστα! Αυτά είναι αιτήματα άξια του παμβασιλέως Κυρίου. Μας το δίδαξε στην «επί του όρους ομιλία» Του: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού», μας είπε (Ματθ. ς΄ 33). Να ζητείτε πρωτίστως να επικρατήσει η Βασιλεία του Θεού. Αυτό να είναι το κύριο αίτημά σας. Και επίσης, το να αποκτήσετε τη δικαιοσύνη, την αρετή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα διατυπώνουμε στις προσευχές μας και μικρότερα αιτήματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της επίγειας ζωής μας. Δεν είπε ο Κύριος «ζητείτε μόνον την βασιλείαν του Θεού...», αλλά «ζητείτε πρώτον». Δεν μας απαγόρευσε να ζητήσουμε και κάτι απλό, κάτι από τα καθημερινά, από τα πρόσκαιρα και υλικά. Είναι και αυτά μέσα στη ζωή μας και φυσικά μας απασχολούν σε κάποιο βαθμό. Εκείνο που θέλει ο Κύριος είναι να μην έχουν την πρώτη θέση στις προσευχές μας. Να μην απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά τις ψυχές μας τα πρόσκαιρα και υλικά ζητήματα, ώστε να λησμονούμε τα βασικά και κύρια. Η πρώτη μας σκέψη και φροντίδα και η πιό θερμή μας προσευχή να είναι για τα αιώνια, τα μόνιμα και αληθινά. Τότε θα προσευχόμαστε σωστά και για τα υπόλοιπα. Και ο Θεός τίποτε δεν θα μας στερεί. Όλα πλούσια θα μας τα χαρίζει. Όπως ακριβώς το υποσχέθηκε: «καί ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. ς΄ 33).

Ο Κύριος θέλει να είμαστε απαιτητικοί στην προσευχή μας, να έχουμε μεγάλα κυρίως αιτήματα. Σε μας θα φαινόταν πολύ μεγάλο ακόμη και το να ζητήσουμε από τον Θεό μιά επίγεια βασιλεία. Αλλά Εκείνος μας ετοιμάζει βασιλεία ουράνια και αιώνια και αυτήν θέλει να Του ζητούμε.

Όταν στεκόμαστε σε προσευχή, μη λησμονούμε ποτέ ποιός είναι Αυτός, στον Οποίο με τα λόγια της προσευχής μας απευθυνόμαστε. Ώστε να μη φερόμαστε ασύνετα και επιπόλαια. Αλλά να ζητούμε ανάλογα της δυνάμεως και του πλούτου Του. Να ανεβάζουμε τα αιτήματά μας. Να ζητούμε πολύτιμα. Να ζητούμε μεγάλα. Αυτό θέλει ο Θεός.

Πηγή: osotir.org

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Όσο μπορείς συχνότερα...

              Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης





              «…Σε συμβουλεύω λοιπόν να προσεύχεσαι, συχνά. Να λέγεις την ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όσο μπορείς συχνότερα. Να βάλεις μίαν καλήν αρχήν και με τον καιρόν θα αισθαν­θείς τον γλυκό καρπό, χαρά, γλυκύτητα και ευφροσύνη.

              Όσο μπορείς, να φυλάττεις καθαρότητα σώματος και ψυχής. Συστολή των αισθήσεων και σμικρολογία. Ιδίως να φυλάσσεσαι από τις κακές συναναστροφές.

              Καμιά άλλη αρετή δεν ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεόν, όσον η προσευχή! Όσο για τα σκιρτή­ματα του πνεύματος, δεν είναι καιρός ακόμη· είναι νωρίς. Εσύ βάδιζε τον δρόμον που σου υποδεικνύω, λέγοντας αυτήν την μικρούλα ευχούλα, το: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με” ή “Ιησού γλυκύτατε, ελέησόν με”, και θα το εύρεις μόνος σου.



              Και όταν ο Πανάγαθος Θεός ευδοκήσει να σε χαριτώσει, να γνωρίσεις την γλυκύτητά Του, τότε θα γίνεις έξαλλος από χαράν. Τότε θα γνω­ρίσεις, τι θα πει σκίρτημα, ή μάλλον, πως η ψυχή σου θα φεύγει από το σώμα· θα διαπερνά τους ουρανούς· θα διασχίζει τα τάγματα των Αγγέλων και Αρχαγγέλων, για να συναντήσει τον γλυκύτατόν της Νυμφίον… και άλλα πολλά, τα οποία εγώ δεν πρέπει να σου τα προλέγω…

              Όπου κι αν ευρίσκεσαι, να προσεύχεσαι· όχι μόνον μέσα στην Εκκλησία, αλλά και οπουδήπο­τε αλλού να λέγεις αυτήν την χαριτόβρυτον ευχούλα.

              Και Εκκλησία και θρόνος Θεού και παράδεισος είναι αυτή η καρδιά του ανθρώπου. Καθώς και το αντίθετον και κόλασις και θρόνος του διαβόλου πάλιν είναι η καρδιά του ανθρώπου. Στην θέλησιν λοιπόν του ανθρώπου είναι να κάνει την καρδιά του παράδεισον και θρόνον Θεού, προσευχόμενος και κάνοντας έργα καλά και όχι του διαβόλου.

              Ο Γέροντάς μου ο μακαρίτης ο πατήρ Ιωσήφ [ο Ησυχαστής] είχε γράψει ολόκληρο βιβλίον περί ησυχίας και προσευχής. Στο κεφάλαιον περί θείου έρωτος έγραφε:

              Στους ουρανούς σ’ αναζητώ,

              ψάχνω για να σε εύρω,

              κι όταν σκιρτάς κατανοώ,

              ότι μέσα μου σε έχω.

              Δηλαδή τον Ιησούν Χριστόν. Ο Χριστός διαρκώς διδάσκει στο Ευαγγέλιο του· “Η βασιλεία του Θεού εντός υμών έστιν” (Λουκ. 17, 21)».

               

              (Από το βιβλίο του Γεωργίου Κρουσταλάκη, ομοτ. καθηγητή της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης, Ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της ερήμου», των εκδόσεων Εν πλω, σσ. 489-491).

               ΠΗΓΗ diakonima


              Πηγή: https://filoinikodimou.blogspot.com/2021/02/blog-post_65.html
              Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
              Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
              Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Συνείδηση, προαίρεση, διάκριση





              Από τη Φιλοκαλία

              Αρχή κάθε αγαθού είναι η φυσική γνώση που δίνεται από το Θεό, είτε από τις Γραφές μέσω κάποιου ανθρώπου, είτε μέσω αγγέλου, είτε ως δωρεά που δίνεται κατά το άγιο βάπτισμα, η οποία λέγεται και συνείδηση, για φύλαξη της ψυχής κάθε πιστού και για υπενθύμιση των αγίων εντολών του Χριστού. Μ’ αυτές, αν θελήσει να τις τηρήσει, φυλάγεται η χάρη του Αγίου Πνεύματος στον βαπτιζόμενο.

              Ύστερα από τη γνώση είναι η προαίρεση του ανθρώπου. Αυτή είναι η αρχή της σωτηρίας. Αυτό θα πει, να εγκαταλείψει ο άνθρωπος τα δικά του θελήματα και νοήματα και να κάνει τα θελήματα και τα νοήματα του Θεού.

              Και αν μπορέσει να τα κάνει αυτά, δεν βρίσκεται σε όλη την κτίση πράγμα ή προσπάθεια ή τόπος που να μπορεί να τον εμποδίσει να γίνει όπως ο Θεός εξαρχής θέλησε να είναι, «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν Αυτού» (Γεν. 1:26) και κατά χάρη θέσει θεός, απαθής, δίκαιος, αγαθός και σοφός, είτε πλούσιος είναι, είτε φτωχός, είτε ζει την παρθενική ζωή, είτε τη συζυγική, είτε είναι άρχοντας και ελεύθερος, είτε υποτακτικός και δούλος, γενικά σε κάθε περίσταση και τόπο και πράγμα.

              Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί δίκαιοι και στην περίοδο πριν δοθεί ο Νόμος, και κατά το Νόμο, και στην εποχή της χάρης, γιατί προτίμησαν τη γνώση του Θεού και το θέλημά Του, από τα δικά τους νοήματα και θελήματα. Και αντίθετα, πολλούς βρίσκουμε στους ίδιους καιρούς και στα ίδια πράγματα να έχουν απωλεσθεί, γιατί προτίμησαν τα δικά τους νοήματα και θελήματα από αυτά του Θεού.

              Αυτά λοιπόν έτσι έχουν.

              Έχουν όμως διαφορά οι τόποι και τα έργα, και καθένας οφείλει να έχει διάκριση, είτε αυτή που δίνει ο Θεός σ’ όσους έχουν ταπεινοφροσύνη, είτε με ερώτηση εκείνων που έχουν τα χαρίσματα της διακρίσεως. Γιατί χωρίς τη διάκριση δεν είναι καλά τα έργα μας, και αν ακόμη από άγνοιά μας νομίζουμε ότι είναι καλά.

              Κι αφού κανείς μάθει με τη διάκριση για τη δύναμή του σχετικά με αυτό που θέλει να κάνει, τότε κάνει αρχή να ευαρεστεί το Θεό. Αλλά όπως είπαμε, πρέπει σε όλα να αρνηθεί τα δικά του θελήματα για να επιτύχει το θεϊκό σκοπό και να εκτελέσει το έργο του όπως θέλει ο Θεός.

              Αν δεν κάνει έτσι, δεν μπορεί με τίποτε να σωθεί. Τούτο γιατί από την παράβαση του Αδάμ, συνηθίσαμε όλοι στα πάθη και κυριευτήκαμε από αυτά, και δεν αποδεχόμαστε το αγαθό με χαρά, ούτε επιθυμούμε τη γνώση του Θεού, ούτε εργαζόμαστε το αγαθό από αγάπη, όπως οι απαθείς, αλλά μάλλον αγαπούμε τα πάθη και τις πονηρίες, ενώ δεν επιθυμούμε καθόλου τα αγαθά, παρά από ανάγκη, για το φόβο των κολάσεων.

              Και αυτά όσοι με σταθερή πίστη και πρόθεση δέχονται τον λόγο. Οι λοιποί, ούτε αυτή τη θέληση έχουμε, αλλά, μη λογαριάζοντας διόλου τις θλίψεις του βίου και τις μέλλουσες κολάσεις, δουλεύουμε στα πάθη με όλη μας την ψυχή.

              Μερικοί μάλιστα χωρίς να αισθάνονται την πικρότητά τους, αναλαμβάνουν εξ ανάγκης και όχι θεληματικά τους κόπους των αρετών. Και έγιναν σ’ εμάς ποθητά τα αξιομίσητα, από άγνοιά μας.

              Από το βιβλίο: ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ, Τόμος Γ’. Εκδόσεις “Το περιβόλι της Παναγίας”, Θεσσαλονίκη 1997. Όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός, Βιβλίο πρώτο, σελ. 70.

              koinoniaorthodoxias.org 


              Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_67.html
              Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
              Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
              Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Μόνον ο Θεός δίνει στις θλίψεις την αληθινή παρηγοριά





              Ο Θεός βλέπει από κοντά τις ταλαιπωρίες των παιδιών Του και τα παρηγορεί σαν καλός Πατέρας. Γιατί, τι νομίζεις, θέλει να βλέπη το παιδάκι Του να ταλαιπωρήται; Όλα τα βάσανά του, τα κλάματά του, τα λαμβάνει υπ’ όψιν Του και ύστερα πληρώνει.

              Μόνον ο Θεός δίνει στις θλίψεις την αληθινή παρηγοριά. Γι’ αυτό, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην αληθινή ζωή, που δεν πιστεύει στον Θεό, για να Του ζητήση το έλεός Του στις δοκιμασίες που περνάει, είναι όλο απελπισία και δεν έχει νόημα η ζωή του.

              Πάντα μένει αβοήθητος, απαρηγόρητος και βασανισμένος σ’ αυτήν την ζωή, αλλά καταδικάζει και αιώνια την ψυχή του.

              Οι πνευματικοί όμως άνθρωποι, επειδή όλες τις δοκιμασίες τις αντιμετωπίζουν κοντά στον Χριστό, δεν έχουν δικές τους θλίψεις. Μαζεύουν τις πολλές πίκρες των άλλων, αλλά παράλληλα μαζεύουν και την πολλή αγάπη του Θεού.

              Όταν ψάλλω το τροπάριο «Μη καταπιστεύσης με ανθρωπίνη προστασία, Παναγία Δέσποινα», καμμιά φορά σταματώ στο «αλλά δέξαι δέησιν του ικέτου σου…». Αφού δεν έχω θλίψη, πως να πω «θλίψις γαρ έχει με, φέρειν ου δύναμαι»; Ψέμματα να πω; Στην πνευματική αντιμετώπιση δεν υπάρχει θλίψη, γιατί, όταν ο άνθρωπος τοποθετηθή σωστά, πνευματικά, όλα αλλάζουν. Αν ο άνθρωπος ακουμπήση την πίκρα του πόνου του στον γλυκύ Ιησού, οι πίκρες και τα φαρμάκια του μεταβάλλονται σε μέλι.

              Αν καταλάβη κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του.

              Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνη την ψυχή. Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. Αφού ο Θεός όλους μας παρακολουθεί, πρέπει να παραδίνεται κανείς εν λευκώ σ’ Αυτόν.

              Αλλιώς είναι βάσανο· ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.

              Είτε χορτάτος είναι κανείς είτε νηστικός, είτε τον επαινούν, είτε τον αδικούν, πρέπει να χαίρεται και να τα αντιμετωπίζη όλα ταπεινά και με υπομονή. Τότε ο Θεός συνέχεια θα του δίνη ευλογίες, ώσπου να φθάση η ψυχή του σε σημείο να μη χωράη, να μην αντέχη την καλωσύνη του Θεού.

              Και, όσο θα προχωράη πνευματικά, τόσο θα βλέπη την αγάπη του Θεού σε μεγαλύτερο βαθμό και θα λειώνη από την αγάπη Του.

              Άγιος Παΐσιος

              psigmataorthodoxias3.wordpress 


              Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_2.html
              Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
              Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
              Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Μακαρόνια με σάλτσα καρότου !!!

              Για κάτι διαφορετικό και νόστιμο !!! Δοκιμάστε την !!


              Υλικά
              1 πακέτο μακαρόνια [εγώ έβρασα και πένες ]
              5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
              1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
              5 καρότα τριμμένα στο πολύ ψιλό μέρος του τρίφτη
              ελαιόλαδο κατά προτίμηση η ποσότητα
              1/2 ποτήρι του νερού κρασί
              αλάτι-πιπέρι
              2 δαφνόφυλλα
              1 κύβο knorr βιολογικό  ότι γεύση σας αρέσει
              1 κουταλιά σούπας πελτέ

              Βράζουμε τα μακαρόνια ως συνήθως τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι η βούτυρο
              εγώ βάζω μισό λάδι και μισό βούτυρο  γάλακτος γίδινο για νοστιμιά.
              Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι το σκόρδο και το καρότο και με ξύλινη κουτάλα τα μαραίνουμε σοτάρουμε ,περίπου 15 λεπτά να μαραθούν όλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και τα σβήνουμε με το κρασί πριμένουμε να εξατμιστεί και


              Προσθέτουμε και την κουταλιά πελτέ τον κύβο το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε  καλά .
              Προσθέτουμε και σχεδόν 1ποτήρι του νερού νερό και την δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράζει να πιεί το νεράκι και να πήξει η σάλτσα .

               Ωραίο και με πένες !!


              Έχουμε ρίξει τα μακαρόνια στην κατσαρόλα ρίχνουμε και την σάλτσα μέσα ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τυράκι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας η τέλεια γεύση !! Καλή όρεξη !
              Μπορούμε να αφήσουμε την σάλτσα στο κατσαρολάκι και να σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω από τα μακαρόνια στο πιάτο .
              Αφαιρώντας το τυρί και τον κύβο έχουμε νηστίμο πιάτο .
              Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


              https://mageirikikaisintages.blogspot.com/2016/05/blog-post_47.html
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Ένας παρεξηγημένος Άγιος
              Μετά από πολλή προσευχή ο Άγιος Παΐσιος θέλησε να τιμάται η μνήμη του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας, τον οποίο υπεραγαπούσε, σε ιδιαίτερη ημέρα και όχι μαζί με τον όσιο Εφραίμ τον Σύρο στις 28 Ιανουαρίου.
              Έτσι επελέγη η 28η Σεπτεμβρίου, παρηγγέλθη και εξεδόθη ιδιαίτερη ακολουθία προς τιμήν του, γραμμένη από τον π.Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, και πανηγυρίζεται η μνήμη του κάθε χρόνο.Για να έχουμε μια μικρή έστω εικόνα του πνευματικού αναστήματος του Αγίου Ισαάκ αξίζει να διαβάσουμε τις παρακάτω απόψεις συγχρόνων αγίων και γερόντων μας.

              Ο Άγιος Παΐσιος γράφει στο βιβλίο του Επιστολές: « Πολύ θα σε βοηθήσει ο Αββάς Ισαάκ, διότι και το βαθύτερο νόημα της ζωής δίνει να καταλάβει κανείς, και κάθε είδους μικρό ή μεγάλο κόμπλεξ και εάν έχει ο άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό, τον βοηθάει για να το διώξη. Η ολίγη μελέτη στον Αββά Ισαάκ αλλοιώνει την ψυχή με τις πολλές της βιταμίνες» (σ. 67). Ακόμη στο βιβλίο «Αγιορείται Πατέρες και αγιορείτικα», ο Άγιος αναφερόμενος στον παπα – Τύχωνα γράφει: « Μιά μέρα με ρώτησε: – Εσύ παιδί μου, τι βιβλία διαβάζεις; Του απάντησα: – Αββά ᾿ Ισαάκ. – Πά, πά , πά , παιδί μου, αυτός ο άγιος είναι μεγάλος! Ούτε έναν ψύλλο δεν σκότωνε ο Αββάς ᾿ Ισαάκ. ῎ Ηθελε με αυτό που είπε να τονίση την μεγάλη πνευματική ευαισθησία του Αγίου». (σ. 32). Επίσης ο Γέροντας της Αίγινας Ιερώνυμος συμβούλευε τα πνευματικά του παιδιά: «Νά μην περάσει μέρα χωρίς να διαβάσεις έστω και μιά σελίδα από τον αββά ᾿ Ισαάκ. Εγώ πολύ τον αγαπώ τον ευλογημένο, γέροντά μου τον έχω. Και σε ό, τι διαβάζεις, να εγκύπτεις και να λέγεις μέσα σου: Εγώ το πράττω αυτό; ῎ Ετσι θα παρακινείσαι από την ανάγνωση να μεταβαίνεις εις την πράξιν». (Πέτρου Μπότση, Γέροντας Ιερώνυμος, ο ησυχαστής της Αίγινας, Αθήνα 1993, β΄ έκδοση, σ. 121). Τέλος ο Αρχιμ. Βασίλειος, πρωην καθηγούμενος της ῾ Ι. Μονής ᾿ Ιβήρων, στο βιβλίο του « Αββάς Ισαάκ ο Σύρος, ένα πλησίασμα στον κόσμο του», εκδ. Δόμος, 1988, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Γέρων Ιερώνυμος της Αιγίνης συνιστά σ᾿ όποιον δεν έχει χρήματα να βγή ζητιάνος, να μαζέψη τα απαραίτητα και να πάρη τον Αββά ᾿ Ισαάκ» (σ. 17).
              Για όσους επιδιώκουν την άσκηση και την αρετή, για όσους αγωνίζονται κατά των πειρασμών και των λογισμών, ο Αββάς Ισαάκ είναι ο καλύτερος οδηγός για τα πνευματικά. O , κατά τον Άγιο Παΐσιο, πολύ αδικημένος άγιος του Θεού ας είναι βοηθός και παραστάτης μας στην σταυροαναστάσιμη Οδό.
              Παραθέτουμε έναν μικρό σταχυολόγημα από τον απέραντο πνευματικό θησαυρό του Αγίου Ισαάκ:
              «Δεν είσαι συ σοφότερος από το Θεό, γι’ αυτό μη λυπάσαι όταν η προσευχή σου δεν ακούγεται».
              «Τίμησον την ανάγνωσιν. Αύτη γαρ πηγή εστίν της καθαράς προσευχής δι’ό και εν τω καιρώ εν ώ η διάνοια σου εσκορπισμένη ευρίσκεται πλέον της ευχής, εν τη αναγνώσει έμμεινον».
              «Ο πολυμέριμνος και πολυπράγμων δεν μπορεί να γίνει πράος και ησύχιος, διότι χωρίς την αδιάλειπτο προσευχή δεν μπορείς να πλησιάσεις το Θεό!».
              «’Οποιος ζητεί με προσευχές γήινα πράγματα, ατιμάζει το Θεό!… ‘Οποιος περιφρονεί τη σάρκα του, ζητώντας τα Ουράνια, χαροποιεί τους Αγγέλους!».
              «Εκείνος που δεν υπομένει τους πειρασμούς κάποιας αρετής, ούτε την αρετή μπορεί να κατορθώσει!».
              «Τα λόγια του Θεού υπέρ το μέλι είναι γλυκά και σαν δροσιά στη φρόνιμη και Θεοφιλή ψυχή».
              «Ο Θεός δε δίνει σε κανένα μεγάλο χάρισμα, χωρίς μεγάλο πρώτα πειρασμό».
              «’Αν δεν είσαι άγιος κατά την καρδιά, γίνε καθαρός κατά το σώμα, δηλαδή, μη κάνεις σαρκικές αμαρτίες».
              «’Αν δεν είσαι πράος , ειρήνευε τουλάχιστον με τον εαυτό σου».
              «’Ω αγάπη! Μακάριος είναι εκείνος, που βρήκε εσένα, το λιμάνι κάθε χαράς!…»
              «’Οσα καλά ή κακά είναι ενωμένα με το σώμα, θα σε συνοδεύουν μέχρι τον τάφο. ‘Οσα όμως είναι ενωμένα με την ψυχή, θ’ αποτελέσουν την αιώνια προίκα σου!»
              «Ποιό φίλο απόκτησες στον Ουρανό, για να σε υποδεχθεί, όταν φύγεις απ’ αυτόν τον κόσμο; Σε ποιού το χωράφι δούλεψες, για να σου πληρώσει το μισθό σου; Κλάψε πολύ, για ν’ αναπαυθεί σε σένα το ‘Αγιο Πνεύμα, καθαρίζοντας το ρύπο της καρδιάς».
              «Σε εγκατέλειψα, Κύριε, μη μ’ εγκαταλείψεις, εισάγαγέ με στις νομές Σου, θρέψε με με τη χλόη των Θείων σου Μυστηρίων, παρηγόρησε με, γλύκανέ με με τη θεϊκή σου χαρά!…».
              «’Οποιος πιστεύει στο Θεό, θα επαινεθεί και από τους εχθρούς του. ‘Οποιος πιστεύει ότι τα αμαρτήματά του είναι μικρά, πέφτει σε μεγαλύτερα».
              «Επιτρέπει ο Θεός τις θλίψεις, για να τον πλησιάσουμε με τις προσευχές και την ταπείνωση και να μην πάθουμε ό,τι έπαθε ο σατανάς».
              «Οι αρρώστιες παραχωρούνται από το Θεό για την υγεία της ψυχής στους ράθυμους και αμελείς, που αγαπούν το Θεό!…».
              «’Οποιος ομολογεί και εγκαταλείπει τις αμαρτίες, θα εύρει έλεος παρά Κυρίου (μετάνοια).»
              «Προφυλάξου και μην ελέγχεις κανένα για κανένα πράγμα. Η αγάπη δε θυμώνει, μήτε ελέγχει κανέναν με πάθος!…».
              «’Οταν δεν απομακρύνεσαι από τα αίτια, δίνεις αφορμές να σε πολεμάει ο εχθρός. Η μελέτη της Αγίας Γραφής διώχνει τις πονηρές μνήμες!..».
              «Μη βιάζεσαι στο περπάτημα χωρίς λόγο. Με πραότητα να ομιλείς!…».
              «Μην αποφεύγεις τα ευτελή έργα… Φίλους έχε τους φοβούμενους το Θεό. Κρύβε από κάθε άνθρωπο τα μυστικά σου και τους πολέμους σου!…»
              «Εάν φορτώσεις όλες τις μέριμνές σου στο Θεό, που φυσικά φροντίζει και για σένα, τότε θα δείς τα θαυμάσια του Θεού!…»
              «’Οταν αρχίσει να υψηλοφρονεί ο άνθρωπος, παραχωρεί ο Θεός να έλθουν ισχυρότεροι πειρασμοί και να τον νικήσουν, για να ταπεινωθεί και να ζητήσει και πάλι τη Θεία βοήθεια!…»
              «’Οσο με πόθο πλησιάζουμε το Θεό (Θεία Κοινωνία) τόσο κι ο Θεός πλησιάζει σ’ εμάς με τα χαρίσματά Του, και δεν αφαιρεί ποτέ από μας τη χάρη Του, όταν είμαστε ταπεινοί!…».
              «Καλό είναι το να θεολογείς για το Θεό, αλλά καλύτερο είναι το να καθαρίσεις τον εαυτό σου για το Θεό».
              «Δεν υπάρχει ασυγχώρητη αμαρτία, παρεκτός της αμετανοήτου…».
              «Για να υπομένεις τις μικρές σου θλίψεις, να συλλογίζεσαι τις μεγάλες θλίψεις, που υποφέρουν οι άλλοι».
              «Φιλάρετος είναι εκείνος που μετά χαράς δέχεται τα κακά που ακολουθούν την αρετή!..».
              «Σκοτίζεται ο νούς, όταν δεν έχει πνευματική εργασία και προσευχή, διότι στερείται τη Θεία βοήθεια και δαιμονίζεται!…».
              «Τα χαρίσματα του Θεού έρχονται μόνα τους, εάν ο τόπος της καρδιάς είναι καθαρός!…».
              «Η αμοιβή δεν δίνεται στον άνθρωπο για την αρετή του, αλλά για την ταπείνωσή του. Χωρίς την ταπείνωση όλα είναι μάταια!…».
              «Η απομάκρυνση από τα καλά έργα και την προσευχή, μας οδηγεί στην υπερηφάνεια, οπότε φεύγει ο φύλακας άγγελός μας και μας κυριεύει ο σατανάς!…».
              «Πολυχρόνια υπομονή οδηγεί στην ταπείνωση. Η ταπείνωση οδηγεί στην υγεία της ψυχής. Η υγεία της ψυχής στη γνώση του Θεού. Η γνώση του Θεού στην αγάπη του Θεού. Και τέλος η αγάπη του Θεού στη Χαρά του Θεού, που είναι γλυκύτερη από την μελοκήρηθρα!…».
              «Η αργία των προσευχών, της μελέτης των Θείων Γραφών και η αποχή από της Θείας Κοινωνίας, φέρνουν μέσα μας τους δαίμονες και μας εξουσιάζουν!…».
              «’Οποιος εμποδίζει το στόμα του από την καταλαλιά και κατάκριση, φυλάει την καρδιά του απαθή και βλέπει Κύριον τον Θεόν, διώκοντας μακριά τους δαίμονες της κακίας!…».
              «Οι άγιοι ’Αγγελοι φροντίζουν για μας, όπως οι μεγαλύτεροι αδελφοί για τους μικροτέρους».
              «’Οταν ζητάς κάτι από το Θεό και δεν στο δίνει, γίνεται: α) Διότι είσαι ανάξιος να λάβεις αυτό που ζητάς, β) Διότι δεν το ζητάς με την καρδιά σου, και γ) Διότι δεν έφθασες σε μέτρα να σου δοθεί το χάρισμα, που ζητάς».
              «Μην αποφεύγεις τις θλίψεις και στενοχώριες, διότι μ’ αυτές ευρίσκεις το Θεό! Χωρίς πειρασμούς δεν μπορούμε να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών!…».
              «Η ταπεινοφροσύνη εξαφανίζει όλη την κακία των πειρασμών, διότι απ’ αυτή προέρχεται η υπομονή στις συμφορές σου. Από δε την υπομονή προέρχεται η παρηγορία και απ’ αυτή η προς το Θεό αγάπη, οπότε αυξάνεται η χαρά του Αγίου Πνεύματος, που οδηγεί στην τελειότητα την ψυχή».
              «’Οταν πάσχω για το Θεό, τότε έχω παρρησία προς Αυτόν και με βοηθά παντού και πάντοτε σ’ ότι του ζητήσω!…».
              «’Οποιος παιδεύεται εδώ για τις αμαρτίες του, τρώγει την κόλασή του!…».
              «Αν δεν πλησιάσουμε τον Κύριο με την προσευχή, τα ’Αχραντα Μυστήρια και το φόβο Κυρίου, εξάπαντος θα τον πλησιάσουμε με την «παιδεία Κυρίου»…».
              «Αν δεν είσαι πράος, ειρήνευε τουλάχιστον με τον εαυτό σου».
              «Αν δεν είσαι άγιος κατά την καρδιά, γίνε καθαρός κατά το σώμα, δηλαδή, μη κάνεις σαρκικές αμαρτίες».
              «Να μη λυπούμεθα όταν σφάλουμε σε κάτι, αλλ’ όταν επιμένουμε στο σφάλμα μας!…».
              «Ο Θεός είναι αγάπη. ’Οποιος ζει μέσα στην αγάπη του Θεού, καρπούται από το Θεό ζωή και οσφραίνεται από αυτόν τον κόσμο τον αέρα της αναστάσεως, όπου εντρυφούν οι δίκαιοι».
              «’Οταν αποκτήσουμε την αγάπη του Θεού, τότε τρεφόμαστε με τον Ουράνιον ’Αρτον και παίρνουμε δύναμη. Ο Ουράνιος ’Αρτος είναι ο Χριστός, που έδωκε ζωή στον κόσμο, δηλαδή η Θεία Κοινωνία!…».
              «Η μετάνοια είναι το πλοίο. Ο Θείος φόβος οι κωπηλάτες. Και η αγάπη είναι το Θεϊκό λιμάνι!…».
              «Ο Θεός υπομένει όλες τις ατέλειες του ανθρώπου, εκτός από το γογγυσμό. Η καρδιά η οποία ευχαριστεί διαρκώς το Θεό, γεμίζει από Θεϊκή χαρά και ευλογία!…».
              «’Οποιος διορθώνει στα κρυφά τον αδελφό του δεν είναι φθονερός. Εκείνος όμως που μπροστά σ’ άλλους διορθώνει τον αδελφό του, είναι φθονερός…».
              «Η ακαλλιέργητη γή φυτρώνει άκανθες και η ακαλλιέργητη ψυχή γεννά τα πάθη!… Πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα τα πάθη της καρδιάς, για να μη μας πνίξουν τον καλό σπόρο!…».
              «Πως βεβαιούμεθα ότι συγχωρήθηκαν οι αμαρτίες μας; α) ’Οταν η συνείδησή μας δε μας κατακρίνει μέσα μας για τις αμαρτίες μας, και β) ‘Οταν μ’ όλη μας την καρδιά εμισήσαμε τις αμαρτίες μας και φανερά κάνουμε τα ενάντια έργα των αμαρτιών μας!…».
              «Γιατί το Θεό, που μ’ αγάπησε τόσο πολύ, να τον λυπήσω τόσο πολύ; Αυτή είναι η κόλαση του αμαρτωλού…».
              «Αρχή της οδού του Θεού είναι, α) νηστεία, β) αγρυπνία, και γ) αδιάλειπτη ευχή!…».
              «Καθαρός στην καρδιά είναι εκείνος που βλέπει όλους τους ανθρώπους καλούς. Καλός οφθαλμός δεν βλέπει πονηρά. Επίσης και αυτός που από απλότητα και ακακία ομοιάζει με νήπιο!…».
              «Η ψυχή μας είναι νεκρή και πρέπει να κλαίμε δι’ αυτήν. ’Ας ζητούμε από τον Κύριο να μας δώσει τη χάρη των δακρύων και του πένθους. «Μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται».
              «Πρέπει ν’ αποφεύγουμε όλες τις αιτίες των παθών και να εμμένουμε στις προσευχές και τη συχνή Θεία Κοινωνία, μέχρις ότου ανδρωθούμε πνευματικά…».
              «΄Οταν αποφεύγουμε τις αιτίες των παθών και οι άλλοι, που δεν γνωρίζουν το σκοπό μας, σκανδαλίζονται, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι του σκανδαλισμού τους. Διότι κανείς δεν μπορεί να δουλεύει στο Θεό και συγχρόνως ν’ αρέσει σ’ όλους τους ανθρώπους!…».
              «Η κάθαρση από τα πάθη δίνει την υγεία της ψυχής, με αποτέλεσμα την πνευματική χαρά, όταν κοινωνάμε, ευχόμεθα και μελετάμε τα λόγια Κυρίου!…».
              «H νηστεία, ως ασκητική αναφορά ολόκληρου του ανθρώπου στον Θεό ή ως προσπάθεια εν έργω καθολικού αγιασμού του ανθρώπου, είναι θεμέλιο όλων των αγαθών, υπεράσπιση κάθε αρετής και αρχή του πνευματικού αγώνα και στεφάνι των εγκρατών και η ομορφιά της παρθενίας και του αγιασμού και η λαμπρότητα της σωφροσύνης και η αρχή της οδού της χριστιανικής ζωής και η μητέρα της προσευχής και η πηγή της φρονήσεως και ο διδάσκαλος της ησυχίας και αυτή που προηγείται από όλα τα καλά έργα».
              «Με τα ίδια μέσα που έχασες το αγαθό, προσπάθησε πάλι να το αποκτήσης. Χρυσάφι χρωστάς στον Θεόν; Δε θέλει από σένα μαργαριτάρια. Τη σωφροσύνη σου έχασες; Δεν σου γυρεύει ελεημοσύνη, αλλά τον αγιασμό του σώματος απαιτεί. Περιφρονείς την εντολή της αγάπης, νικημένος από το πάθος του φθόνου; Για ποιό λόγο πολεμάς τον ύπνο με άμετρες αγρυπνίες ή αφανίζεις το σώμα σου με υπερβολική νηστεία; Αυτά δεν σου προσφέρουν καμμιά ωφέλεια, δε γιατρεύουν τον φθόνο. Κάθε αρρώστια της ψυχής, όπως και του σώματος, χρειάζεται ειδικά φάρμακα και θεραπεία ανάλογη».
              Α.Δ.
              Πηγή
              Ευχαριστούμε την elenixyl7 για την ευλαβή προώθηση του άρθρου!
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Που να βρω υλικό στο διαδίκτυο για χριστιανική διαπαιδαγώγηση;
              Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
              Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Αν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου...
              Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
              Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

              Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              * Μία πόρτα που δεν ανοίγει ποτέ μην επιχειρήσετε να την σπάσετε... |Γέρων Ιωσήφ Βατοπεδινός




               "Αφήνετε την ζωή σας στα χέρια του Θεού. Ποτέ μην πιέζετε τα πράγματα. Μία πόρτα που δεν ανοίγει ποτέ μην επιχειρήσετε να... την σπάσετε. Ακόμα και μέσα από την εμπάθεια των ανθρώπων κρύβεται η πανσωστική πρόνοια του Θεού για όλους μας."
              Γέρων Ιωσήφ Βατοπεδινόςhttp://amfoterodexios.blogspot.com/

              Πηγή: https://adontes.blogspot.com/2021/07/blog-post_40.html
              Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
              Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
              Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
            • Συνέχεια Άρθρου ▼
              Το άγχος είναι ασθένεια της ψυχής!





              Τί θα πει άγχος, νεύρα, ψυχασθένειες;

              Δεν υποτασσόμεθα στο Χριστό με αγάπη και μπαίνει ο διάβολος και μας ανακατεύει.

              Το άγχος είναι ασθένεια της ψυχής και δεν εξαρτάται από υλικές ελλείψεις.

              Μπορεί ένας υγιής άνθρωπος να έχει πολλά εκατομμύρια στην Τράπεζα και να ζει μέσα στο άγχος.

              Το άγχος καταπολεμείται με την εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού και τον καλόν αγώνα.

              Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Θεό, δημιουργεί το άγχος.

              ~ Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ~

              romfea.gr 


              Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_55.html
              Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
              Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
              Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!

              Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!