Έτσι γεμίζει η ψυχή με ουράνια δόξα!


Ανάγνωση σε 3 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Όταν βρισκόμαστε μέσα σε έναν ωραίο Ναό πόσο συγκινούμαστε! Πόσο κατανυσ­σόμαστε και εμπνεόμαστε! Γύρω μας οι πρωτότοκοι αδελφοί μας. Μπροστά μας στην κόγχη του ιερού η Πλατυτέρα των ουρανών και πλήθος Αγγέλων. Από επάνω μας βλέπουμε τον Παντοκράτορα. Στο κέν­τρο του Ιερού Βήματος ο φρικτός Γολγοθάς: η Αγία Τράπεζα. Και όταν τελείται η θεία Λειτουργία, την πιό ιερή στιγμή, ανοίγει ο ουρανός και κατέρχεται το Πανάγιο Πνεύμα και μεταβάλλει σε Σώμα και Αίμα Χριστού τα δώρα μας. Παρών λοιπόν και ο Χριστός με το αναστημένο και δοξασμένο Του σώμα. Παρούσα όλη η Εκκλησία.


Τό έχουμε σκεφθεί όμως ότι και καθένας από μας τους πιστούς, τα μέλη της Εκκλησίας, είναι ένας έμψυχος και ζων­τανός ναός του Θεού, ανώτερος και ιερότερος από κάθε υλικό αλλά άψυχο Ναό του Θεού; Αυτή την αλήθεια την υπενθυμίζει ο θείος απόστολος Παύλος στους Χριστιανούς της Κορίνθου, αλλά και σ᾿ εμάς. «Ουκ οίδατε», ερωτά, «ότι ναός Θεού εστε και το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν;» (Α΄ Κορ. γ΄ 16). Δεν γνωρίζετε ότι είστε ναός του Θεού και ότι μέσα σας κατοικεί το Πνεύμα του Θεού; Αξίζει, λοιπόν, να τη μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε σ’ αυτή την έννοια, για να δούμε και τις συνέπειες που δημιουργεί στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος και μόνο αυτός από όλα τα επίγεια δημιουργήματα, επειδή πλάστηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Δημιουργού του, μπορεί να αναζητεί τον Θεό και να έχει κοινωνία μαζί Του. Ακριβώς δε σ’ αυτή τη δυνατότητα και προσπάθειά του να εξομοιώνεται κατά δύναμιν και να κοινωνεί με τον Κύριο, βρίσκεται το μυστικό της ευτυχίας του. Αποσπάστε ένα παιδάκι από τη μητρική αγκαλιά και δώστε του όσα παιχνίδια και δώρα θέλετε. Θα κλαίει και δεν θα αισθάνεται ευτυχισμένο. Έτσι και ο άνθρωπος, έξω από την ατμόσφαιρα της παρουσίας του Θεού, είναι δυστυχής.

Μέ την πτώση μας στην αμαρτία χάσαμε αυτή την ουσιαστική κοινωνία με τον Δημιουργό μας Θεό. Οι αμαρτίες μας, λέει ο προφήτης Ησαίας, «διιστώσι» (νη΄ [58] 3), ορθώνονται σαν τείχος και μας χωρίζουν από τον Θεό. Γι’ αυτό και ο Κύριος με την ένσαρκή Του Οικονομία και τα άγια Μυστήρια μας χαρίζει πάλι το ιερό προνόμιο να αποκτούμε στενή κοινωνία μαζί Του. Με το άγιο Βάπτισμα ενδυόμαστε τον Χριστό. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. γ΄ 27), ψάλλει τότε η Εκκλησία. Και με τη θεία Κοινωνία δεχόμαστε μέσα μας τον Κύριο. Δεν φιλοξενείται απλώς μέσα μας ο Κύριος, όπως στην Αγία Τράπεζα και στο Άγιο Ποτήριο, αλλά ενώνεται μαζί μας. Μας καθιστά «κοινωνούς θείας φύσεως» (Β΄ Πέτρ. α΄ 4). Μας θεώνει κατά Χάριν και μας γεμίζει με ό,τι Εκείνος έχει, ανάλογα με τη δεκτικότητά μας: ζωή αιώνια, χαρά πλήρη και τέλεια. Ειρήνη βαθιά και αναφαίρετη. Δόξα που ευφραίνει και γεμίζει την ψυχή.

Πόσες φορές, αλήθεια, στο θυσιαστήριο της καρδιάς μας δεχθήκαμε και υποδεχθήκαμε τον Κύριο με το Σώμα και το Αίμα Του! Ο λειτουργός με το χέρι του, σαν άλλο Σεραφείμ με τη μυστική λαβίδα, μετέφερε τον ουράνιο άνθρακα από το θυσιαστήριο του ουρανού και καθάρισε τα μολυσμένα μας χείλη και τη γλώσσα, σαν τον προφήτη Ησαία (βλ. Ησ. ς΄ 7).

Πώς μπορεί κανείς με λόγια να περιγράψει αυτό το προνόμιο το μοναδικό, που κρύβεται στα λόγια του Αποστόλου· «Ουκ οίδατε ότι ναός Θεού εστε;»! Τα όσα αναφέραμε είναι πολύ φτωχά. Τι μας περιμένει ακόμη στην άλλη ζωή, από όσα «ητοίμασεν ο Θεός τοίς αγαπώσιν αυτόν»!

Εδώ στη γή παίρνουμε μιά αμυδρή εικόνα της θεϊ­κής δόξας που μας επιφυλάσσεται· την λαμβάνουμε από τους Αγίους, που αγωνίστηκαν να κρατήσουν καθαρό και αμόλυντο το ναό της υπάρξεώς τους και να τον στολίσουν με αρετή. Άλλων τα σώματα μένουν άφθαρτα. Άλλων μυροβλύζουν. Άλλων έχουν χαρίσματα ιαμάτων.

Καταλαβαίνουμε ασφαλώς όλοι μας μετά από αυ­τά, ποιό είναι το καθήκον μας: να αγωνιζόμαστε να κρατάμε καθαρό αυτό το ναό του Θεού. Αβεβήλωτο. Γιατί με μανία ο σατανάς προσπαθεί να τον μολύνει. Αλλά και να τον καθαρίζουμε, όποτε κάποιος μολυσμός σαρκός και πνεύματος έρχεται να αφαιρέσει κάτι από την καθαρότητά του. Να τον στολίζουμε με κάθε αρετή. Και να υποδεχόμαστε συχνά με ανάλογη προετοιμασία το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Αυτόν που είναι «τών εφετών η ακρότης», για να γεμίζει η ψυχή μας με τα ουράνια δώρα Του, και για να αξιωθούμε να απολαύσουμε και στον ουρανό όσα «ητοίμασεν ο Θεός τοίς αγαπώσιν αυτόν» (Α΄ Κορ. β΄ 9).

Πηγήosotir.org

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Επενόησαν λοιπόν να διαβρώσουν την πίστη της ύπαρξης του Θεού.



                    Ο Ανθρωπος, οπου μοχθεί ,οπου αγωνίζεται με αγάπη και αυτοθυσία...ανάλογα και τις βαθιες τασεις των ταλάντων του...εκει και χαριτωνεται απο τον Θεον.Ειδαμε τον Αγιο Παισιο να φλέγεται απο αγαπη στον συνανθρωπο,να αναλώνεται ολος για την ωφελεια του ...Και ο Κυριος τον στολισε με τοσα χαρισματα...παρακλησεως, ιάσεως,διορασης και προορασης για τη διακονία του αδερφου... και επισης, τον κατέστησε προφητη του γένους .
                    Ειδαμε τον Αγιο Πορφυριο να παίρνει (μαζι με τοσα αλλα)μεγα χαρισμα γνώσεως των οντων.Με αυτα τους τα χαρισματα οι Αγιοι,επαληθεύουν εν εαυτω τα προς σωτηριαν ερωτηματα που τους γεννωνται.Για την σωτηρια,τον αδερφο,τον κοσμο ,το μέλλον του...Κι'αυτα που επαληθεύουν εν εαυτω...γινονται πεδία θερμότατης προσευχης...Για να προλάβουν λυπηρα,αναζητήσουν λυσεις φιλαδελφειας.Ετσι όταν τους ρωτουσες για καποιο θεμα... συνήθως σου παρουσιαζαν μερος της γνωσης που απεκτησαν απο την "εν εαυτω,Χάριτι επαληθευση, αποκάλυψη " που ειχαν.

                    Ο γερων Δαμασκηνος με τον πνευματικο του Αγιο Πορφυριο.
                    Μια μερα ρωτησα τον γεροντα Δαμασκηνο [Κατρακούλη] ...-Γεροντα,Υπάρχουν ένα σωρο θεωρίες για την υπαρξη του ανθρώπου..και υπάρχουν και απολιθώματα ... πχ του Νεατερνταλ...και αν βγω και ισχυριστωτη θεση της Εκκλησίας...το λιγοτερο θα με ειρωνευτουν!
                    Και απαντησε ο γέρων.-Στην εποχή μας σκοτεινά κέντρα επιδιώκουν να καταργήσουν τον Χριστιανισμό στη γη και να επιβαλλουν σαν θρησκεια τον σατανισμο.Πως ομως να τα βαλουν ευθεως κατα του Χριστου;Οποιος βαλει ευθεως κατα της αγαπης, αποτυγχανει οικτρα !Επενοησαν λοιπον να διαβρωσουν την πιστη της υπαρξης του Θεου.Επενοησαν την αθεια.Για τον σκοπο αυτο δημιουργησαν την ψευδή θεωρια του Δαρβινισμου και αρχισαν να την διδάσκουν στα σχολεια.Για να την στηριξουν, να αρχίσει να την προσεχει ο κοσμος... της έφτιαξαν δεκανικια!Εσπειραν αμφιβολιες στους λογους των Γραφων... και στον τροπο της δημιουργίας των Ανθρωπων.Αρχισαν να μιλουν για εξωγηινους δημιουργούς και χαμένους πολιτισμους.Ο σκοπος τους ηταν να διωξουν τον νου απο την ιδεα του Δημιουργου Θεου.Άρχισαν να μιλανε και για τα απολιθώματα της εξέλιξης...Εκει διαπιστωσαν "την αναγκη τους" να βρουν απολιθώματα εκατοντάδων χιλιάδων ετων ... για να διαψεύσουν και την Εκκλησια.Πες μου Κώστα, απο τι ειναι τα απολιθωματα;-Από υλη γεροντα-Ετσι λοιπον...Πηραν υλη που ο χρονος της ηταν 100.000 ετων ...Και με αυτή έφτιαξαν τα απολιθώματα του Νεατερνταλ.Γνωριζω οτι σημερα σου ειναι δυσκολο να αποδεχτείς οτι αυτο εκαναν.Όταν ομως θα αποκαλυφθούν πληρως στην ανθρωποτητα οι επιδιωξεις και τα εργα τουςνα καταργησουν τον Χριστιανισμο...και να φερουν την σατανολατρεια τοτε θα το καταλάβεις. Γιατί η αληθεια πάντοτε αναδεικνύεται!πηγήhttps://proskynitis.blogspot.com/2025/02/blog-post_910.html#more


                    Πηγή: https://hristospanagia3.blogspot.com/2025/04/blog-post_772.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος απ' όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας


                       Στήν πνευματική ζωή ο πρώτος από όλους και ο πιό επικίνδυνος είναι ο σκόπελος της κενοδοξίας, σκόπελος περισσότερο επικίνδυνος και φοβερότερος από τις Σειρήνες, τα γνωστά τέρατα που έπλασαν με τη φαντασία τους οι αρχαίοι μυθοπλάστες ποιητές.
                       Γιατί τον σκόπελο αυτό κατόρθωσαν να τον προσπεράσουν αβλαβείς πολλοί από κείνους που διέπλευσαν το νησί των Σειρήνων· η κενοδοξία όμως είναι για μένα τόσο επικίνδυνη, ώστε ακόμη και τώρα, που καμιά ανάγκη δεν με οδηγεί πρός αυτό το βάραθρο, να μη μπορώ να είμαι αθώος απ᾿ αυτό το κακό.
                       Ο πόθος της τιμής και της δόξας, αυτή πρό παντός η κακία περισσότερο από όλες καταστρέφει και απογυμνώνει την ανθρώπινη ψυχή.

                     Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος(Περί Ιερωσύνης, λόγος Γ', 9, ΕΠΕ 28, σελ. 134- 136 – PG 48, 646).πηγή

                    Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/blog-post.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Ο Εθνομάρτυς μητροπολίτης Αγχιάλου Ευγένιος, λίγο πριν τη θανάτωσή του από τους Τούρκους, 10 Απριλίου 1821, έλεγε στους δημίους του


                     «Ω! δήμιοι, τι στοχάζεσθε; μικρά δι᾿ ημάς είναι ταύτα τα κολαστήρια. Κόψατέ μας τα μέλη, συντρίψατέ μας τα οστά, καύσατέ μας τας σάρκας, επινοήσατε παν είδος ανηκούστου τιμωρίας. Όλα θέλομεν τα υποφέρει μετά χαράς. Δία μίαν δράκα αίματος κυκλοφορούντος εις τας φλέβας μας, δία μίαν λεπτήν αέρος αναπνοήν, δεν πωλούμεν την ευσέβειαν εις την μανίαν της ασεβείας. Αρχιερείς είμεθα της Εκκλησίας των μαρτύρων. Ποιμένες λαού, διά τον οποίον ωρκίσθημεν και να αποθάνωμεν. Μαθηταί του Χριστού, όστις απέθανεν επί του σταυρού. Μάθετε εξ ημών ποίαν δύναμιν έχει η πίστις των Χριστιανών. Μάθετε ποίον είναι το έθνος, το οποίον θέλετε να τρομάξητε διά των βασάνων σας. Μάθετε ότι οι Έλληνες γνωρίζουσι να προτιμώσι να αποθνήσκουν μυριάκις, παρά να προδώσωσι τους αδελφούς και την πατροπαράδοτον αυτών πίστιν».

                    Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/10-1821.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Σε αφήνει να πέφτεις..
                      Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής Πρόσεχε να μην κατακρίνεις. Διότι από αυτό παραχωρεί ο Θεός και φεύγει η Χάρη και σε αφήνει ο Κύριος να πέφτεις, να ταπεινώνεσαι, να βλέπεις τα δικά σου σφάλματα. Αλλ’ όταν υποχωρεί η Χάρη για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος, τότε γίνονται όλα σαρκικά και πέφτει η ψυχή. Συ όμως, τότε μη χάνεις την προθυμία σου, άλλα φώναζε διαρκώς την ευχή με βία, με το ζόρι, με πόνο πολύ. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Και πάλι και πολλές φορές, το ίδιο συνεχώς. Και σαν να ατενίζεις νοερά τον Χριστό να του λέγεις: «…Δόξα σοι, δόξα σοι, ο Θεός μου». Και υπομένοντας, πάλι θα έλθει η Χάρη, πάλι η χαρά. Όμως και πάλι ο πειρασμός και η λύπη, η ταραχή και τα νεύρα. Αλλά και πάλιν αγώνας, νίκη, ευχαριστία. Και αυτό γίνεται μέχρις ότου σιγά-σιγά καθαρίζεσαι από τα πάθη και γίνεσαι πνευματικός.

                    Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_01.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Όταν λείπει ο Χριστός…


                    Όταν λείπει ο Χριστός από την ψυχή μας, αντί Αγάπης, Χαράς Ειρήνης, Πίστεως, Πραότητος, Εγκράτειας, Αγαθοσύνης, είμαστε γεμάτοι με Συναίσθημα, Θλίψη, Ταραχή, Απιστία, Ακράτεια στις επιθυμίες, Κακία.
                    Όταν λείπει ο Χριστός από το σώμα μας, αντί Θείου Έρωτος και μανίας, είμαστε γεμάτοι από ακόρεστες σαρκικές επιθυμίες.
                    Αντί Ναός Αγίου Πνεύματος, το σώμα μας γίνεται ναός του πειρασμού, όπου λατρεύεται η σαρκική ακολασία!
                    Όταν λείπει ο Χριστός από τη διάνοιά μας, αντί να αναμένουμε και να ζούμε σαν παιδιά την πληροφορία του Αγίου Πνεύματος, απομονωμένοι από τον Θεό, μαρτυρούμε και βασανιζόμαστε από σκέψεις, λογισμούς και φαντασιώσεις.
                    Όταν λείπει ο Χριστός από την ισχύ, δηλαδή την δύναμη και την ορμή μας, τότε ορμάμε προς την φιλονικία, την φιληδονία και φιλαργυρία και γινόμαστε αιχμάλωτοι των κακών επιθυμιών και παθών μας.
                    Όταν λείπει ο Χριστός, όλα τα πάθη μας κυριεύουν, γινόμαστε δούλοι της αμαρτίας και ο πειρασμός με εξουσία κυβερνά τη ζωή μας.
                    Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει ο πόθος της Προσευχής, που δεν άφηνε τον ψαλμωδό να κοιμηθεί, αλλά να λέει, «εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί»! (Άσμ. 5,2)
                    Όταν λείπει ο Χριστός, λείπει η Ζωή, η Αλήθεια, η αίσθηση της Βασιλείας των Ουρανών.
                    Είμαστε προσκολλημένοι εξουσιαστικά στη Γη, στην καθημερινότητα με τις απολαύσεις της.
                    Η σημαντικότερη μέρα στη ζωή μας είναι αυτή που θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε, ότι όλη η θλίψη, ταραχή, απομόνωση, ο εγωκεντρισμός που νιώθουμε, οφείλεται στο ότι μας ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!
                    Τότε ανοίγει μπροστά μας, εφ’ όσον είμαστε Βαπτισμένοι και Χρισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ο ατελείωτος, εν όσω ζούμε, δρόμος της Μετανοίας, που μας οδηγεί στην Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

                    Του Ανδρέα Χριστοφόρουπηγή

                    Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2021/02/blog-post_13.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Αλήθεια τι περιμένεις; Προσεύχου.Εξομολογήσου.Μετανόησε


                    Άνθρωπε, απέφευγε την αμαρτία, όπως αποφεύγεις το στόμα του φιδιού. Η αμαρτία κυριαρχεί στον νου και εξουσιάζει την ψυχή μας.

                    Ο διάβολος είναι κακός δανειστής. Μας κάνει, να ξεχνάμε τις αμαρτίες μας, για να μη τις εξομολογούμεθα. Και μας πείθει, να τρέχωμε σε νέες αμαρτίες, γιατί τάχα δεν βλάπτουν. Με αυτές (τις αμαρτίες) μας δένει γερά. Με αυτές μας πουλάει και μας αγοράζει. Με αυτές μας κολακεύει και μας υποδουλώνει.

                    Όταν ελεγχόμαστε από την συνείδηση μας, νιώθομε αηδία. Τότε η μοναδική μας παρηγοριά είναι η ελπίδα της μετανοίας μας. Αλλά ενώ πάντοτε λέμε πως θα μετανοήσουμε, ουδέποτε μετανοούμε.
                    Ξεγελιόμαστε από τον ολέθριο λογισμό, που μας λέει: «Έχεις καιρό».

                    Είμαστε ένοχοι, αδελφοί. Από την μια πιστεύουμε και ομολογούμε Χριστό, και από την άλλη δεν κάνομε αυτά που μας προστάζει.

                    Αν, λοιπόν, συναισθάνεσαι ότι έχεις μέσα σου τραύματα λογισμών και πράξεων, γιατί αμελείς για τα κρυφά τραύματά σου; Είναι πολλοί, που από ντροπή και αμέλεια κάνουν τα κρυφά πάθη τους αθεράπευτα. Στο τέλος θα το μετανιώσουν, γιατί δεν τα είπαν!

                    Πλησίασε, αδελφέ. Πέταξε από πάνω σου το βάρος των αμαρτιών σου. Βάλε τα δάκρυά σου πάνω στην σαπισμένη πληγή σου. Γιατί φοβάσαι τον Γιατρό; Για σένα σαρκώθηκε. Για σένα έγινε άνθρωπος. Για να σε γιατρέψει από τα τραύματά σου. Δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε άσπλαχνος. Δείξε Του το τραύμα σου, προσφέροντας τα δάκρυα και τους στεναγμούς σου.

                    Τι ωφελήθηκες τόσον καιρό κάνοντας την αμαρτία; Μέχρι πότε θα εναντιώνεσαι στον Δημιουργό σου και στα προστάγματα Του;

                    Έπεσες; Μην απελπιστείς. Σήκω. Έχε θάρρος. Πρόσπεσε στον Βασιλέα της δόξης Χριστό. Και εξομολογήσου τις αμαρτίες σου. Γιατί είναι Οικτίρμων και Πολυεύσπλαχνος.

                    Είναι πολύ εύκολο να συναντήσεις τον Ουράνιο Βασιλέα. Δεν θα σε εμποδίσουν ούτε στρατιώτες. Ούτε υπηρέτες. Ούτε φύλακες. Ούτε δώρα χρειάζονται για να πάρης άδεια να Τον συναντήσεις.

                    Αν το θελήσεις, αμέσως βρίσκεσαι μπροστά Του. Γιατί είναι αμνησίκακος. Φιλάνθρωπος. Ο Θεός των μετανοούντων: Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Η ελπίδα των απελπισμένων. Η βοήθεια των
                    αβοήθητων. Η οδός της ζωής.

                    Προσεύχου. Εξομολογήσου. Μετανόησε.

                    Ο Κύριος δέχεται τα δάκρυα και τους στεναγμούς, εκείνου που μετανοεί ειλικρινά. Να λοιπόν, έχει ανοιχθή η θύρα της μετανοίας. Φρόντισε, τρέξε, πριν κλείσει. Ο Θεός δεν σου δίνει καιρό, για να αμελείς. Ούτε η θύρα της μετανοίας καθώς σε βλέπει ράθυμο, ανέχεται την δική σου καταφρόνηση. Ο καιρός της μετανοίας είναι λίγος.

                    Τι περιμένεις, λοιπόν;

                    Αγίου Εφραίμ του Σύρου




                    Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2019/11/blog-post_98.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Η επιστολή του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη στον παπα-Δημήτρη Γκαγκαστάθη


                     “Εν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ παπα-Δημήτριε,

                    Χριστός Ανέστη!

                    … Οι Άγιοι δεν παρακαλούσαν τον Θεόν να τους αφαιρέση τα βάσανα και τας θλίψεις, αλλά να τους δίδη υπομονήν να τα υπομένουν αγογγύστως.






                    Αι θλίψεις αδελφέ μου και τα βάσανα είναι τα μέσα, τα αυτοκίνητα που θα μας πάνε στον Παράδεισον.

                    Σε αυτόν τον κόσμον, άλλο μη περιμένης.

                    Η χαρά και η αγαλλίασις επιφυλάσσεται για την άλλην ζωήν.

                    Ο Χριστός δεν λέγει στο Ευαγγέλιον «εν τω κόσμω θλίψιν έξεται; Πολλαί αι θλίψεις των δικαίων; Στενή και τεθλιμένη η οδός;».

                    Κάθε μέρα τα διαβάζουμε αυτά.

                     Αν δεν υπήρχαν οι τύραννοι ούτε και μάρτυρας θα είχαμεν.

                    Η θλίψις γεννά την χαράν.

                    Θάρρος, λοιπόν, και μην απελπίζεσαι εύκολα.

                    Καλά, πολύ καλά κάνεις και προσεύχεσαι συχνά και ζητάς βοήθεια από τον Θεόν.

                    Πάντα έτσι να κάνης.

                    Καλόν όμως θεωρώ να σου πω, πως πρέπει και να λες την ευχήν, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Μεγάλη παρηγοριά θα βρης.

                    Να κρατάς στο χέρι σου το αριστερό κομποσκοίνι και να λες αυτήν την ευχήν.

                    Παπάς είσαι και να την λες, και κανείς δεν θα σε παρεξηγήση.

                    Μάλλον και τους ενορίτας σου να πης να την λένε και αυτοί.

                    Και θα δης πόση χαρά, συν τω χρόνω, θα σου φέρη.

                    Να την λες παντού, όπου και να βρίσκεσαι, ό,τι δουλειά και να κάνης, να μην την αφήσης ποτέ.

                    Πότε με την γλώσσα σου εκφώνως και πότε με το νου σου μυστικά (χωρίς να σε ακούη κανείς).

                    … Μου γράφεις, ότι ο κόσμος πήρε κατήφορο.

                    Άφησε τον κόσμο και κοίταξε τον παπα-Δημήτρη. Έσχατοι και κακοί καιροί.

                    Ο Θεός να μας σκεπάζη.

                    Μετά της εν Χριστώ αγάπης

                    Εφραίμ ιερομόναχος του παπα-Νικηφόρου”

                    aktines.blogspot.com



                    Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2025/03/blog-post_89.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Μέσα σωτηρίας


                    Η υγεία και η αρρώστια είναι και τα δύο μέσα σωτηρίας, όταν τα εκμεταλλευόμαστε με το πνεύμα της πίστεως στον Θεό που μας αγαπά και προνοεί για εμάς. 
                    Τα ίδια όμως είναι και μέσα καταστροφής, όταν τα αντιμετωπίζουμε με λανθασμένη νοοτροπία. 
                    Συμφιλιωθείτε λοιπόν με τη δοκιμασία σας. Υπομείνετέ την με υποταγή στον Κύριο, πιστεύοντας ότι έτσι θα ευεργετηθείτε και εσείς και οι οικείοι σας.

                    Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστοςπηγή

                    Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2022/03/blog-post_07.html
                    Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                    Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                    Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Παστίτιο νηστίσιμο !!!
                    Έφτιαξα  Νηστίσιμο Παστίτσιο Και έβαλα τα ζυμαρικά ένα ένα!! Θα πάθετε  σοκ αν το φτιάξετε!!

                    ΥΛΙΚΑ
                    🔪500 γρ ζυμαρικά για παστίτσιο
                    🔪2 κτσ ελαιόλαδο
                    🔪Αλάτι
                    ------------------------------------------------
                    🔪1 κιλό μανιτάρια portobello
                    🔪1 μεγάλο κρεμμύδι
                    🔪1 σκελίδα σκόρδου
                    🔪2 κτσ πελτέ ντομάτας
                    🔪ελαιόλαδο
                    🔪1,5 κτγ αλάτι
                    🔪1 κτγ ρίγανη
                    🔪Πιπέρι
                    -------------------------------------------------
                    🔪1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
                    🔪1,5 κτγ αλάτι
                    🔪100 γρ κορνφλάουρ
                    🔪1 κτσ φυτικό βούτυρο
                    🔪Μοσχοκάρυδο
                    🔪Πιπέρι
                    ---------------------------------------------------
                    🔪25χ30 εκ.

                     Δείτε την συνταγή εδώ: https://youtu.be/VBWLIcEvnns
                     

                    https://mageirikikaisintages.blogspot.com/2022/11/blog-post_46.html
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Διδακτική ιστορία με τον γ. Χρυσόστομο τον θεοδίδακτο: Είναι σωστό να δέρνουμε όποιον βλασφημά;
                    Όταν ο Γέρων Χρυσόστομος ήταν εφημέριος στον Καρέα περί το 1960, εκλήθη στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής και του δόθηκε η εντολή να τελέση τον γάμο σε ένα ζευγάρι που είχαν κώλυμμα γάμου σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες. Σύμφωνα με την εκμυστήρευση του Γέροντα, είχαν βαθμό συγγενείας (πρώτα εξαδέλφια). Ο π. Χρυσόστομος ήταν ζηλωτής των πατρικών παραδόσεων. Αρνήθηκε με ευγένεια, όχι ελεγκτικά αλλά αρνήθηκε. Δέχθηκε πολλαπλές πιέσεις. «Τι σε νοιάζει εσένα;» του έλεγαν, «αυτός που σε διατάζει έχει την ευθύνη» κλπ. Εκείνος σταθερός στην άρνησή του. Τότε τον έθεσαν σε αργία οικονομική, δηλαδή επιτρεπόταν να λειτουργή μόνο, όχι να τελή Μυστήρια κλπ., αλλά του έκοψαν τον μισθό από το 1960 μέχρι το 1984. Τώρα αρχίζει το μαρτύριο της πείνας, της ζητιανιάς και της πικρίας για την μητριά Εκκλησία. Αυτός ο χρυσός άνθρωπος φιλοξενιόταν εδώ και εκεί, λειτουργούσε όταν του το επέτρεπαν και ζούσε από τα τρισάγια που έκαναν στα Κοιμητήρια οι πτωχοί αδελφοί του Χριστού.

                    Έτσι τον γνώρισαν όλοι, πτωχό, καθαρό, άρχοντα, ευθυτενή, λευκογένειο, με την τεράστια ομπρέλλα του καλοκαίρι-χειμώνα, γιατί ήταν παλλευκός και τον επείραζε το φως. Ας σημειωθή ότι δεν κρεοφαγούσε και, ενώ πενόταν, δεν ζητούσε, αρκούμενος σε ό,τι ο Θεός θα έστελνε με τον φωτισμό του σε κάποιον αδελφό.
                    Ήταν Μ. Τετάρτη, μια χρονιά που ήταν ακόμη άμισθος. Γύριζε από το Κοιμητήριο. Κατηφόριζε για το εκκλησάκι στον Καρέα. Ήταν μεσημέρι, είχε δροσιά, Άνοιξη. Δρασκέλιζε με μεγάλα βήματα με τα τρύπια άρβηλα τον μόνο ασφαλτόδρομο που ένωνε το Κοιμητήριο με την εκκλησία. Τότε άκουσε μια βαρειά βλασφημία για τον Χριστό από ένα θαμώνα του καφενείου. Πλησίασε στο καφενείο, τον έδειξε, του είπε, «έλα έξω» και με την ανάστροφη της δεξιάς του του έδωσε μία, τόσο δυνατή, που τον ξάπλωσε φαρδύ-πλατύ κάτω και ο άνθρωπος έχασε τις αισθήσεις του. Γύρισε χωρίς καν να τον κοιτάξη, τίναξε τα ρούχα του και συνέχισε τον δρόμο του χωρίς να τον νοιάξη. Οι άνθρωποι τον κοίταζαν αποσβολωμένοι και άκουγε πίσω του την φασαρία, αλλά αυτός προχωρούσε και δεν τον ένοιαζε τίποτε.
                    Φτάνει στον ναό, πάντοτε με την είσοδο έπαιρνε κερί από το παγκάρι, προσκυνούσε τις εικόνες και άναβε δύο κεριά, ένα για τους ζώντες και ένα για τους κεκοιμημένους. Προσκύνησε τις Βασιλικές εικόνες του τέμπλου και, μόλις σκύβει στον Χριστό, άκουσε στην καρδία του μια φωνή πραεία να τον μαλώνη. «Εγώ υπομένω σήμερα τα πάντα, Χρυσόστομε, και εσύ σχεδόν τον σκότωσες τον άνθρωπο».
                    Τότε συγκλονίστηκε, κατάλαβε τι είχε κάνει, γυρνάει πίσω να βρη τον άνθρωπο να του ζητήση συγγνώμη. Τίποτε, το καφενείο κλειστό, όλοι άφαντοι. Γυρίζει πάλι πίσω. Μπαίνει στο Ιερό, σφαλίζει τις θύρες και κλαίει ώρες, αλλά καμμία παρηγοριά. Το απόγευμα πάει στον Πνευματικό, εξομολογείται, αλλά πέτρα η καρδιά του. Ακούει μέσα του το Πνεύμα το Άγιο λυπημένο να του λέη: «Κάϊν, Κάϊν, που είναι ο αδελφός σου;». Γυρνά πάλι στην Εκκλησία. Που να τολμήση να φορέση το πετραχήλι του για την Ακολουθία! Ο λαός συνάζεται, ο ψάλτης αδημονεί και αυτός γονατιστός κλαίγοντας μπροστά στην αγία Τράπεζα παρακαλά για συγχώρεση.
                    Και τότε γίνεται το αναπάντεχο. Ο Σταυρός του Χριστού, που τον είχε βγάλει για να τον καθαρίση και τον είχε ακουμπήσει στον τοίχο, γλίστρησε και πέφτει με πάταγο. Το χέρι του Χριστού και το ξύλο του Σταυρού έπεσε με δύναμη πάνω στο κεφάλι του και το άνοιξε, τρέχαν τα αίματα. Και τότε άκουσε πραεία τη φωνή στην καρδία του, «τα αίματα είναι ο κανόνας σου, σήκω φόρεσε το πετραχήλι σου και πρόσεχε σεαυτώ». Και έβαλε «Ευλογητός» ο χαρίεις αυτός άνθρωπος ο θεοδίδακτος.
                    Πηγή: Θεοδοσίου ιερέως, «Ο Γέρων Χρυσόστομος ο Σταυρονικητιανός». Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», 2017, σελ 199-201. koinoniaorthodoxias.org
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Πώς να κάνω τα παιδιά μου να αγαπήσουν τον Χριστό;
                    Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
                    Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
                  • Συνέχεια Άρθρου ▼
                    Αν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου...
                    Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
                    Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

                    Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…

                    Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!