Η πορεία του Χριστιανού προς το Άγιο Πάσχα!


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Με την Χάρη του Θεού από την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ξεκινά η ωραία πνευματική περίοδος της ΑΓΙΑΣ και ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, η πορεία του Χριστιανού προς το ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Χριστού μας!

Με φιλότιμο ας αγωνιστούμε για το καλό της ψυχής μας και με τους τρόπους που καθιέρωσε η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας: νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη, συγχωρητικότητα, μετάνοια, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία. 

1. ΝΗΣΤΕΙΑ.
Η νηστεία είναι εντολή Θεού και κατά τους ιατρούς, ΥΓΕΙΑ. Εκτός όμως από την νηστεία των τροφών που είναι υποχρεωτική για όσους είναι υγιής, αλλά και αμαρτία για όσους είναι ασθενείς, ο θαυμαστός Ιεράρχης της Καισαρείας, Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, μας δίνει και μία άλλη ερμηνεία στην νηστεία. Συγκεφαλαιώσει το νόημα της νηστείας σε έναν περίφημο λόγο του, ο οποίος έγινε τροπάριο, και που ακούγετε στην Ακολουθία της Καθαράς Δευτέρας που μας λέει: «Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν, ευάρεστον τω Κυρίω. Αληθής νηστεία, η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας, η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν, αληθής και ευπρόσδεκτος». 

Και η νηστεία της τρέχουσας περιόδου είναι αυστηρότατη! Είναι αλάδωτη για όλες τις ημέρες, εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής. Ας αναλογιστούμε το τυπικό αυτό της Εκκλησίας και ας πράξουμε ό,τι περισσότερο δυνάμεθα σύμφωνα με τις προσωπικές δυνατότητες και την ευλογία του Πνευματικού Πατέρα-Εξομολόγου μας. 

2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
Ας αυξήσουμε τον κανόνα της προσωπικής προσευχής και της συμμετοχής μας στις Ακολουθίες των ημερών αυτών: Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία (του Μεγάλου Βασιλείου), Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, Μέγα Απόδειπνο, Χαιρετισμοί της Παναγίας.

3. ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ.
Από την οικονομία των αγορών της τροφής, ας βοηθήσουμε τον πάσχοντα άνθρωπο. Και να μην είναι μόνο υλική, αλλά και πνευματική (ελεημοσύνη): με την ξεχωριστή προσευχή μας για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, αλλά και για την πονεμένη Χώρα μας!

4. ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Προχωρούμε στην ζωή μας ζητώντας ο Θεός να μας συγχωρέσει τα ΕΘΝΙΚΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αμαρτήματα μας, αλλά και εμείς να συγχωρέσουμε από καρδία κάθε άνθρωπο που μπορεί να μας προξένησε κάποιο κακό. Εάν δεν συγχωρέσουμε, πώς ο Θεός θα μας συγχωρέσει!

5. ΜΕΤΑΝΟΙΑ.
Μετάνοια σημαίνει επιστροφή στο Θεό. Αλλαγή τρόπου ζωής. Αλλαγή ΝΟΥ. Προσπάθεια ειλικρινής αποφυγής της αμαρτίας. Συμμετοχή στο ΙΕΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ της Εκκλησίας όπου ξανα-γινόμαστε φίλοι του Θεού.

6. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ.
Με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δάκρυα, εξομολογούμαστε τα πάντα. Εγκαίρως. Όχι την τελευταία εβδομάδα. Με προετοιμασία. Χωρίς ντροπή και χωρίς να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους. Οι αμαρτίες μας είναι μόνο δικές μας. Τις διαπράξαμε γιατί το θέλαμε. Δεν μας εξανάγκασε κανείς! Ας τις διώξουμε, για να ξελαφρώσουμε. Για να βιώσουμε τον δικό μας ΠΑΣΧΑ! Το δικό μας πέρασμα από την αμαρτία στην αγιότητα. 

7. ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ… ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΕΙΣ ΑΦΕΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΖΩΗΝ ΑΙΩΝΙΟΝ! ΣΩΣΟΝ, Ο ΘΕΟΣ, ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΝ ΣΟΥ… 

Ω τότε τι ευλογία… Ο πιστός γίνεται ΧΡΙΣΤΟΣ! Παιδί του Θεού. Κληρονομιά του Θεού! Μετέχει στην χαρά των αγγέλων! Νιώθει την παρουσία του Χριστού μέσα του! Την όντως ΖΩΗ και ΧΑΡΑ! Την δική του ανάσταση από την φθορά που προκαλεί η αμαρτία. Την δική του ανάβαση προς τον ουρανό, προς την Βασιλεία του Θεού! 

Και όσο περισσότερο εκμεταλλευτούμε πνευματικά αυτές τις ημέρες της Αγίας Τεσσαρακοστής, τόσο περισσότερο επιφορτίζουμε τις «πνευματικές μπαταρίες» μας για όλη την χρονιά. 

Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις, σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! Δύναμη και Χάρη στον πνευματικό αγώνα. 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

π. Θεοχάρης Καλπάκογλου


Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!