Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Ερώτηση: - Εμένα πάτερ ο αδελφός μου, μου δημιούργησε πληγές και τέλος πάντων εγώ του ζήτησα και συγγνώμη. Και αυτός... δεν την δέχεται. Θέλω σ΄αυτό μία απάντηση...
Απάντηση: - Τον πλησιάζεις λοιπόν. Τον πλησιάζεις, του δείχνεις μιά καλή διάθεση. Του δίνεις το χέρι και δεν στο δίνει; Τι κάνεις τότε; Έχεις πνευματικό; Το λές στον πνευματικό και σου λέει: «Πολύ απλό. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, και μετά τα άλλα τα αναλαμβάνει ο Θεός».
Τι λέει ο Απόστολος Παύλος ; Τι λέει;
«Ει δυνατόν, ειρηνεύετε μετά πάντων». «Ει δυνατόν...»
Δεν είναι δυνατόν πάντοτε. Γιατί; Διότι δεν θέλει ο άλλος να ειρηνεύσει. Ε, τι να κάνουμε τώρα, αφού δεν θέλει, είναι δικά του και το λάθος και οι συνέπειες.
π. Αντώνιος: Σ’ αυτό να πώ κάτι. Όταν ο άλλος δεν ανταποκρίνεται στη δική μας μετάνοια, του ζητάμε συγχώρεση και δεν την παίρνουμε, εμείς πάντα λέμε ότι φταίει εκείνος. Σκεφτήκαμε όμως μήπως φταίμε εμείς;
Μήπως και εμείς βολευόμαστε δηλαδή στο να μην παίρνουμε την συγχώρηση; Του είπαμε μία ξερή συγγνώμη, του πετάξαμε μία καλημέρα κάποια στιγμή και περιμένουμε τώρα να έχουμε ανταπόκριση.
Δηλαδή, πάλι και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη στον εαυτό μας πρέπει να τη ρίξουμε, που λέει και ο Γέροντας εδώ πέρα.
Και να πούμε ότι: «Μήπως δεν τα είπα καλά, μήπως δεν είχα πραγματική μετάνοια, δεν τον έχω συγχωρήσει τον αδελφό μου και γι’ αυτό δεν με ακούει και δεν μου δίνει και εκείνος τη μετάνοια. Άς βάλω λοιπόν μιά πιό καλή μετάνοια». Οπότε έτσι θα πάει λίγο ένα βηματάκι πάρα πέρα η υπόθεση...
Ερώτηση: - Ναί, πάτερ, θα του πούμε συγγνώμη, θα του ξαναπούμε και ο άλλος θα μας περάσει και για χαζούς στο τέλος. Κατ’ αρχάς θα μας εκμεταλλεύεται.
Απάντηση: - Και να μας περάσει για χαζούς, δεν πειράζει.
Ερώτηση: - Συγγνώμη δηλαδή αλλά στη διαπροσωπική σχέση, όταν πούμε κάτι έξω από τον κύκλο αυτό, όπου κάποιοι έχουν ακούσει και μιά κουβέντα για το Ευαγγέλιο, θα μας περάσουν και για χαζούς.
Απάντηση: - Λοιπόν. Μας πειράζει να μας περάσουν για χαζούς; Γιατί να μας πειράζει; Ο Χριστός δεν είπε ότι: «Θά σας ονειδίσουν, (θά σας ντροπιάσουν) ένεκεν εμού και του Ευαγγελίου»; Δεν το είπε; Θα σας ντροπιάσουν, θα σας κάνουν στο περιθώριο. Μας το είπε· δεν το είπε; Και τι είπε ακόμα; Ότι είστε μακάριοι αν το κάνετε αυτό. Είστε ευτυχείς δηλαδή, εάν σας βάλουνε στην άκρη.
Γιατί δηλαδή σώνει και καλά εμείς θέλουμε να είμαστε στο κέντρο; Πέστε μου.
Γιατί έχουμε κενοδοξία ! ( ότι δηλαδή "κάτι είμαστε" κι΄ εμείς )
Και τρέμουμε μην τυχόν χάσουμε την κοινωνική μας, ας πούμε, αποδοχή. Άς την χάσουμε. Και θα πείς: «Μά θα γίνω περιθωριακός;».
Καί ο Χριστός περιθωριακός ήταν. Είχε καμιά επίσημη θέση; Πές μου. Είχε καμιά επίσημη καρέκλα; Καμία. Τίποτε. Αποσυνάγωγος και στο τέλος σταυρωμένος. Με τον χειρότερο θάνατο πέθανε. Λοιπόν τι είμαστε; Φοβόμαστε μήπως μας θεωρήσουν χαζούς;
Εμείς για τον Χριστό δεν δουλεύουμε; Πέστε μου. Άμα δουλεύαμε για την κοινωνία, τότε βέβαια να μας νοιάζει. Αλλά δεν δουλεύουμε ούτε για την κοινωνία ούτε για τα πράγματα των ανθρώπων. Για τον Χριστό δουλεύουμε.
Λοιπόν ο Χριστός είπε να συγχωράμε. Πόσες φορές; Άπειρες. «Εβδομηκοντάκις επτά». Λέει, ας πούμε, κάποιος: «Πόσες φορές θα συγχωρέσω; Δεν πάει άλλο». Πως δεν πάει άλλο; Πάει και παραπάει.
Αν είσαι Χριστιανός, πάντα συγχωράς. Κάνουμε τραγικά λάθη, παραβαίνουμε τον νόμο του Θεού συνεχώς. Και μετά λέμε: «Δέν φταίμε εμείς, φταίει ο άλλος» ή κάνουμε αυτό που μας είπε ο π. Αντώνιος. Ζητάμε συγγνώμη αλλά στο βάθος του μυαλού μας λέμε: «Εσύ φταίς. Εσύ φταίς».
- Από μέσα μας.
- Και από μέσα μας και απ΄έξω μας. Συγγνώμη αλλά… αρχίζει το «ναί μέν αλλά, ε;».
Οπότε σου λέει και ο άλλος:
«Άντε φύγε ( από μπροστά μου ), που θέλεις και συγγνώμη, αφού μου λές ότι εγώ φταίω».
Δεν έχουμε αποδεχτεί ότι φταίμε εμείς. Καταλάβαμε; Οπότε η συγγνώμη μας δεν πληροφορεί εσωτερικά τον άλλο. Δεν "κολλάει" μέσα του! Καταλάβατε;
Υπάρχει μία ωραία ιστορία στο Γεροντικό. Ήτανε δύο πατέρες. Μαλώσανε. Λοιπόν ζήτησε συγγνώμη ο ένας.
«Δέν σε συγχωράω» λέει ο άλλος. Αμάν! Πάει τότε σε ένα Γέροντα, ο οποίος τον ρώτησε: «Πώς τη ζήτησες τη συγγνώμη; Είχες μέσα σου πειστεί ότι φταίς εσύ πράγματι»; «Όχι» απάντησε ο πατέρας. Για κάντο, να πειστείς ότι εσύ φταίς πραγματικά και πήγαινε και ξαναζήτησέ του συγγνώμη.
Λοιπόν πάει πάλι ο «φταίχτης» και χτυπάει την πόρτα. Του ανοίγει ο άλλος, ο οποίος αμέσως του λέει: «Συγχώρεσέ με». Τελικά ζήτησε συγγνώμη ο αδελφός που άνοιξε την πόρτα. Πρίν κάν πεί ο «φταίχτης» τη δική του συγγνώμη ο άλλος το είχε πληροφορηθεί. Καταλάβατε πως λειτουργεί η αληθινή συγχώρεση; Δεν είπε κάν συγγνώμη «ο φταίχτης». Ο άλλος του άνοιξε την πόρτα και του λέει: «Συγχώρεσέ με». Βλέπετε πως λειτουργεί η αληθινή ταπείνωση;
Αλλά εμείς δεν θέλουμε να ταπεινωθούμε. Θέλουμε να είμαστε και εξωτερικά καλά με τον Χριστό αλλά και να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια, τον χαρακτήρα. Κρατάω χαρακτήρα. Καταστρέφομαι δηλαδή.
Ερώτηση: - Και όταν δεν φταίμε εμείς, πάτερ;
Απάντηση: - Ακόμη και αν δεν φταίμε, οι Άγιοι Πάτέρες λένε να βάζουμε μετάνοια, για να φύγει ο πονηρός. Βάλτε μετάνοια.
Ερώτηση: - Όταν εγώ ζητήσω συγχώρεση και ας μη φταίω και ο άλλος δεν τη δίνει;
Απάντηση: - Σας λέω πως πάντα φταίμε. Ξέρετε γιατί φταίμε πάντα; Γιατί είμαστε κύτταρα του ίδιου σώματος. Και όταν ένα κύτταρο δυσλειτουργεί, ε, συμβάλλουν λίγο και τα άλλα από δίπλα. Πως συμβάλλουν; Δεν λειτουργούμε και εμείς σωστά. Είμαστε άγιοι; Δεν είμαστε άγιοι. Αφού δεν είμαστε άγιοι λοιπόν και είμαστε και εμείς αμαρτωλοί επηρεάζουμε αρνητικά και τους γύρω μας. Οπότε φταίμε, φταίμε... Αν είμαστε άγιοι, τότε εντάξει. Αλλά δεν είμαστε.
Άρα και εμείς φταίμε για την κατάσταση των άλλων. Και εμείς επηρεάσαμε αρνητικά τον άλλο. Αν ήμασταν και εμείς πιό καλοί, θα ήταν και οι άλλοι καλύτεροι. Άρα δεν είναι λάθος να πούμε συγγνώμη. Καταλάβατε; Πάντα φταίμε. [...]
- Πατέρα, την ευχή σας.
- Του Χριστού.
Αρχιμ. Σάββα Αγιορείτου
Πηγή: «Περί μετανοίας» Απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένη Ομιλία (hristospanagia3.blogspot.com)
