Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:
Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Ποιά η στάση του Χριστιανού απέναντι στην Πατρίδα και στον πατριωτισμό; Πρέπει εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να ασχολούμαστε με τα Εθνικά Θέματα;
Ο Άγιος Παίσιος συνήθιζε να λέγει: «Καί η πατρίδα είναι μία μεγάλη οικογένεια». Επανελάμβανε με τα δικά του λόγια τη σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Θυμίζω ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στην 37η Επιστολή του έγραφε: «Μητέρα τιμάν των οσίων. Μήτηρ δε άλλη μέν άλλου. Κοινή δε πάντων πατρίς». ¨Η πατρίδα είναι η κοινή μητέρα όλων μας, γράφει ο Άγιος Γρηγόριος, άρα την αγαπούμε οπως την μητέρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μισούμε τις μητέρες των άλλων. Έτσι και ο Άγιος Παίσιος τόνιζε ότι αγαπούμε την πατρίδα όπως αγαπούμε και την οικογένειά μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την βοηθήσουμε και σε δύσκολες και σε ευχάριστες στιγμές. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας καταφάσκουν τον υγιή πατριωτισμό, αλλά απορρίπτουν τον ρατσισμό, τον εθνοφυλετισμό, την εθνική αλαζονεία.
Ιδιαίτερη ευαισθησία είχε ο Άγιος στο Μακεδονικό ζήτημα. Χάρηκε πολύ όταν διάβασε το βιβλίο του αειμνήστου Νικολάου Μάρτη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και έστειλε επαινετικό ποιηματάκι στον συγγραφέα. Επίσης για να δηλώσει τη σημασία που έδινε στο ζήτημα είχε αναρτήσει στο κελλί του την προφητεία του Δανιήλ από την Παλαιά Διαθήκη, η οποία αναφέρει τον Μέγα Αλέξανδρο ως Βασιλέα των Ελλήνων. Για τό κράτος των Σκοπίων προέβλεψε ότι θα διαλυθεί. Έλεγε ότι το κράτος αυτό είναι κτισμένο από φαρσαλινούς χαλβάδες σε σχήμα τούβλου και αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει. Οι διπλωματικές εξελίξεις μέχρι σήμερα δικαιώνουν την προφητεία του. [...] Ήδη πολλοί διεθνολόγοι παραδέχονται ότι το κράτος των Σκοπίων θα διαλυθεί μεταξύ Βουλγάρων, Αλβανών και Σέρβων. Κάτι ήξερε, λοιπόν, ο Άγιος Παίσιος! Φυσικά κατανοούμε ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε το όνομα και την κληρονομιά της Μακεδονίας μας σε ένα θνησιγενές μόρφωμα το οποίο σε λίγα χρόνια θα διαλυθεί!
Οι προφητείες του είναι πολλές, αλλά προτιμώ να μην τις σχολιάσω και να μην προβώ σε ερμηνεία. Όταν μιλούν για μελλοντικά γεγονότα αγιασμένοι άνθρωποι, μόνον άνθρωποι με αγιότητα και πνεύμα Θεού μπορούν να τους ερμηνεύσουν. Ο Γέρων Παίσιος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για το μέλλον της Τουρκίας, αλλά ας αφήσουμε τον Θεό να δώσει τις απαντήσεις. Όσοι παραπέμπουν στον Άγιο για να ερμηνεύσουν θέματα της καθημερινότητος και της διεθνούς επικαιρότητος, αν και το κάνουν καλοπροαίρετα, φοβούμαι ότι δέν ωφελούν πνευματικά.
Από τους λόγους του, τους οποίους κατέγραψαν οι μοναχές στη Σουρωτή, στο Μοναστήρι όπου είναι θαμμένος ο Άγιος, παραθέτω μερικές χαρακτηριστικές σκέψεις του για την Ελλάδα και την ευθύνη που έχουμε ως Έλληνες:
«… Τέτοια κληρονομιά που μας έχει αφήσει ο Χριστός δεν έχουμε δικαίωμα να την εξαφανίσουμε στις ημέρες μας. Θα δώσουμε λόγο στον Θεό. Εμείς, το μικρό αυτό έθνος, πιστέψαμε στον Μεσσία, μας δόθηκε η ευλογία να διαφωτίσουμε όλον τον κόσμο. Η Παλαιά Διαθήκη μεταφράσθηκε στην ελληνική γλώσσα εκατό χρόνια πρίν από την έλευση του Χριστού. Οι πρώτοι Χριστιανοί τι τράβηξαν! Κινδύνευε συνέχεια η ζωή τους. Τώρα τι αδιαφορία υπάρχει!… Ενώ ανώδυνα σήμερα, χωρίς να κινδυνεύη η ζωή μας, μπορούμε να διαφωτίσουμε τα έθνη, να γινόμαστε πιό αδιάφοροι; Αν σήμερα έχουμε λιγάκι ειρήνη, ξέρεις τι έχουν τραβήξει οι παλιοί; Ξέρεις πόσοι θυσιάσθηκαν; Τώρα τίποτε δεν θα είχαμε αν δεν θυσιάζονταν εκείνοι. Και κάνω μία σύγκριση: Πως τότε, ενώ κινδύνευε η ζωή τους, κρατούσαν τη πίστη τους, και πως τώρα, χωρίς καμμία πίεση, όλα τα ισοπεδώνουν!
Όσοι δεν έχουν χάσει την εθνική τους ελευθερία, δεν καταλαβαίνουν. Τους λέω: «Ο Θεός να φυλάξη να μην έρθουν οι βάρβαροι και μας ατιμάσουν!» και μου λένε: «Καί τι θα πάθουμε;». Ακούς κουβέντα; Άντε να λείψετε, χαμένοι άνθρωποι! Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι σήμερα. Δώσε τους χρήματα, αυτοκίνητα, και δεν νοιάζονται ούτε για την πίστη ούτε για την τιμή ούτε για την ελευθερία.
Τήν Ορθοδοξία μας σαν Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και τους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας. Και την ελευθερία μας την οφείλουμε στους ήρωες της Πατρίδας μας, που έχυσαν το αίμα τους για μάς. Αυτήν την αγία κληρονομιά οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την διατηρήσουμε και όχι να την εξαφανίσουμε στις ημέρες μας. Είναι κρίμα να χαθή ένα τέτοιο έθνος! Και βλέπουμε τώρα, όπως πρίν αρχίσει ένας πόλεμος στέλνουν ατομικές προσκλήσεις, έτσι και ο Θεός με ατομικές προσκλήσεις μαζεύει ανθρώπους, για να κρατηθή κάτι και να σωθή το πλάσμα Του. Δεν θα αφήση ο Θεός. αλλά πρέπει και εμείς να κάνουμε Ό,τι μπορούμε ανθρωπίνως και για ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε ανθρωπίνως, να κάνουμε προσευχή να βοηθήσει ο Θεός».
Βεβαίως ο [Άγιος] Παίσιος δίδασκε με έμφαση ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η πνευματική μας προετοιμασία και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να αγωνισθούμε υπέρ της πατρίδος και των Εθνικών Θεμάτων. Η διδαχή του πάντως είναι μία σαφής απάντηση σε ορισμένους παραπλανημένους Χριστιανούς, οι οποίοι εν ονόματι μιάς παρερμηνευμένης οικουμενικότητος [σσ. όχι οικουμενισμού!] αρνούνται ή διστάζουν να αγωνισθούν για την Πατρίδα και τα Εθνικά Θέματα. Στήν Ορθόδοξη Παράδοσή μας η Οικουμενικότητα εναρμονίζεται και δεν συγκρουεται με τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό. Άς ακούσουμε τη φωνή του [Αγίου] Παίσίου και ας απορρίψουμε διεθνισμούς και πολυπολιτισμικότητες, δηλαδή ξενόφερτες ιδεολογίες που επιδιώκουν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας.
[iEpikaira: Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο όπου θα διαπιστώσετε ότι ο άγιος έβλεπε την σημερινή κατάσταση πολύ καλύτερα απ' ότι την αντιλαμβάνονται πολλοί που την ζούνε σήμερα...]
