Υπνωτισμός, Αυτοΰπνωσις, Φαντασία, Διαλογισμός


Ανάγνωση σε 4.8 λεπτά
Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Tού κ. Ιωάννου Μηλιώνη, εκπαιδευτικού, μέλους της Π.Ε.Γ

Ο όρος υπνωτισμός προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νεύρο-υπνωτισμός», που εισήγαγε ο Σκωτσέζος χειρουργός Τζέϊμς Μπρέϊντ (James Braid) (1843), κι ο οποίος σήμαινε «τόν ύπνο του νευρικού συστήματος»[1].
Ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε ύπνωση επιδεικνύει ορισμένα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και ροπές, έναντι ενός μη υπνωτισμένου, ειδικότερα υπερβολική δεκτικότητα στις υποβολές.
Οι πρόγονοι της σύγχρονης ύπνωσης θα πρέπει πιθανώς να αναζητηθούν στους «Ναούς του Ύπνου» των αρχαίων Ασκληπιείων και στις μυστηριακές τελετές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής, όπου οι εκστασιακές τελετουργίες κάλλιστα μπορούν να παραλληλιστούν με τις σύγχρονες υπνωτιστικές πρακτικές.
Σήμερα διά της επιστήμης καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοσθούν τα ευρήματα περί την ύπνωση για την θεραπεία διαφόρων έξεων και παθολογικών καταστάσεων, για τις δυνατότητες των οποίων όμως υπάρχουν παράλληλα και σοβαρές επιφυλάξεις.
Η υπνοθεραπεία, ως λέγουν, εφαρμόζεται προκειμένου να τροποποιηθεί η συμπεριφορά ενός ανθρώπου, το συναισθηματικό περιεχόμενο και οι στάσεις της ζωής του, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, που συμπεριλαμβάνουν δυσλειτουργικές συνήθειες, όπως ανησυχία, ασθένειες που σχετίζονται με το στρές, την διαχείριση του πόνου και -καθώς ισχυρίζονται- την προσωπική του ανάπτυξη.

Ένας λόγος για τις ανωτέρω επιφυλάξεις, τις οποίες κι εμείς συμμεριζόμεθα, είναι ότι το θέμα της ύπνωσης διερευνάται και «μελετά­ται επιστημονικά» στη διάρκεια δύο τουλάχιστον αιώνων, όπου τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και νέα προστίθενται με αποτέλεσμα τίποτε να μη μένει σταθερό στον ευαίσθητο αυτό χώρο, που σχετίζεται άμεσα με την φυσιολογία και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.
Ένας δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι ότι για να γίνει κάποιος υπνοθεραπευτής, οι ανάγκες κατάρτισης και οι κρατικές πιστοποιήσεις ποικίλλουν εξαιρετικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο St. Mary ήταν το μόνο ακαδημαϊκό ίδρυμα που προσέφερε μέχρι πρό τινος ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα στην κλινική ύπνωση[2]. Αυτό μεταφράζεται ότι στον χώρο της επαγγελματικής θεραπευτικής ύπνωσης δεν υπάρχει ασφάλεια για το «επαγγελματικό status» αυτών, που ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν κλινική ύπνωση.
Αυτό αφήνει ένα τεράστιο περιθώριο σε κάθε είδους τσαρλατάνους, αποκρυφιστές και νεοεποχίτες να λυμαίνονται τον χώρο της ψυχοθεραπείας δηλώνοντας υπνοθεραπευτές, ενώ διδάσκουν την μετενσάρκωση και ασκούν π.χ. «νευρογλωσσικό προγραμματισμό» (Neuro-Linguistic Programming – NLP)[3] και επιδίδονται σε Φωτογράφηση Αύρας, κατασκευή Οργονιτών και σε άλλα ποικίλα νεοεποχίτικα.
Ένας παράλληλος τομέας με την ύπνωση είναι η αυτούπνωση. Ήδη από τον όρο γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ύπνωση που υποβάλλει στον εαυτό του το ίδιο το πρόσωπο που επιδιώκει να υπνωτιστεί. Κι εδώ εφαρμόζονται τα στάδια που ακολουθούνται σε μία κλασσική συνεδρία υπνωτισμού. Άς περιγράψουμε μερικά από τα βήματα:
«Ξαπλώνω ύπτια ή κάθομαι άνετα σε ένα ήσυχο και ζεστό περιβάλλον… Προσηλώνω το βλέμμα μου σε ένα σημείο που βρίσκεται πάνω και πίσω σε σχέση με τη μέση θέση των ματιών, δηλαδή τα μάτια μου πρέπει να κοιτούν πρός την κατεύθυνση του μετώπου… Το πιό σημαντικό είναι να μένει το βλέμμα μου ακίνητο… Κοιτάζω μιά μικρή περιοχή λίγων εκατοστών παρατηρώντας τις χρωματικές ή ανάγλυφες μικροδιαφορές και μετά από 30 δευτερόλεπτα το βλέμμα μου μένει καρφωμένο σε ένα μικρό σημείο, σε μιά κουκίδα, την οποία και παρατηρώ. Αναπνέω ήσυχα και όταν τα μάτια μου κουραστούν αρκετά, τα βλέφαρα βαραίνουν και δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά… χωρίς να κινώ τα μάτια μου… εναλλάσσω την προσήλωσή μου στην ακοή και στην αφή… Όταν τα βλέφαρα κλείσουν, τότε αρχίζει το δεύτερο στάδιο της αυτούπνωσης… Μετρώ νοερά αντιστρόφως από το 10 έως το 1… Όταν φτάσω στο ένα, τότε μπορώ να αυτουποβληθώ σε υποβολές του τύπου: “κάθε μέρα που περνάει θα είμαι όλο και πιό υγιής”… ή “πιό υπομονετικός”… ή “πιό ήρεμος”… ή “πιό αποτελεσματικός στις πωλήσεις”… ή “κάθε μέρα που περνάει το ανοσοποιητικό μου θα είναι όλο και πιό δυνατό”… ή “τό γόνατό μου θα πονάει όλο και πιό λίγο”… ή “κάθε μέρα που περνάει θα τρώγω όλο και πιό λίγο”… ή “θά καπνίζω όλο και πιό λίγο”… ή “θά πίνω όλο και πιό λίγο αλκοόλ”… ή “τρώγοντας το τάδε τρόφιμο δεν θα παρουσιάζω αλλεργία” … Μπορώ νοερά να κατεβώ σκάλες -μέ κάθε σκαλοπάτι που κατεβαίνω χαλαρώνω ακόμα πιό βαθιά- και να βρεθώ στον «γαλήνιο τόπο» που έχω από πρίν δημιουργήσει στο στοχασμό μου και να ζητήσω βοήθεια -από Άγιο ή ασκητή ή επαΐοντα- ή να χαλαρώσω ακόμα πιό βαθιά.
»Η έξοδος από την βαθιά χαλάρωση, δηλαδή από την αυτούπνωση γίνεται μετρώντας νοερά από το ένα έως το πέντε… Προσοχή, μπορεί να αυτουποβληθώ σε όποια υποβολή θέλω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιθυμία – υποβολή θα γίνει πραγματικότητα. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να χαλαρώσω βαθιά, αλλά ακόμη και τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η υποβολή μου θα πραγματοποιηθεί».
Στήν παραπάνω «πρακτική», θα διαπιστώσαμε ότι το αυτουπνωτιζόμενο πρόσωπο χρησιμοποίησε την βαθιά χαλάρωση και την «κατευθυνόμενη φαντασία», πιστεύοντας ότι η συχνά επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία θα αποφέρει τους καρπούς των επιδιώξεών του μέσω της διαδικασίας της «θετικής σκέψης», η οποία «έλκει θετική ενέργεια»[4] και «υλοποιεί» την επιθυμία από το «διανοητικό πεδίο» στο «φυσικό πεδίο» ύπαρξης[5].
Ως σύνοψη όλων των ανωτέρω μπορούμε να θεωρήσουμε την πρακτική του Διαλογισμού.
Υπάρχουν πολλά είδη και τεχνικές διαλογισμού. Μερικοί προέρχονται από την αρχαιότητα, άλλοι είναι συμπήγματα προερχόμενα από διάφορους σύγχρονους γκουρού και «διδάσκαλους». Ο διαλογισμός είναι βασική προυπόθεση στη Γιόγκα (Yoga) -μέ τις δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές της. Ο Βουδισμός Ζέν της σχολής Μαχαγιάνα κι οι άλλες σχολές του Βουδισμού έχουν τον δικό τους τύπο διαλογισμού και τα άλλα θρησκευτικά σχήματα της Ανατολικής Ασίας, το ίδιο.
Υπάρχουν και οι σύγχρονες μορφές διαλογισμού, όπως π.χ. ο «Υπερβατικός Διαλογισμός» του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι κι άλλων συγχρόνων του, που δημιουργούν δικές τους παραλλαγές και καλούν τους οπαδούς να τις δοκιμάσουν.
Δέν θα μπούμε στην διαδικασία να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές μεταξύ τους. Οποιοδήποτε είδος διαλογισμού κι αν χρησιμοποιείται, ο διαλογισμός παραμένει ένας κι ο στόχος του, όπως οι θιασώτες ισχυρίζονται, είναι -μετά τη σωματική χαλάρωση- η χαλάρωση του νού και ο εστιασμός του. Ο νούς χαλαρώνει, λένε, με την απαλή στροφή του από τη «δίνη» αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων στη συνειδητή δημιουργία σκέψεων που αφορούν στην πνευματική ταυτότητα και φύση του ασκουμένου με σκοπό να αντλήσει, δήθεν, πληροφορίες για υπαρξιακά προβλήματα και στην ουσία να αποδεχθεί ότι είναι κατά φύσιν θεός, τουτέστιν να αποκτήσει την πραγματική αυτογνωσία ότι είναι κατά φύσιν θεός.
Βέβαια, η πραγματικότητα είναι άρδην διαφορετική.
Στά πρώτα στάδια ο γκουρού ή ο «διδάσκαλος» που κατευθύνει τον διαλογισμό, έχει τη δυνατότητα -όπως και στον υπνωτισμό και στην αυτούπνωση- να χειραγωγήσει κατάλληλα τον διαλογιζόμενο που «ανοικτός» στην κάθε επιρροή, μένει αδύναμος σε κάθε είδους χειρισμό μέσω υποβολής.
Αργότερα, ο κατά μόνας διαλογιζόμενος έχει ήδη αποδεχθεί την «υποταγή» στον «εκπαιδευτή» του και απεργάζεται την περαιτέρω απ’ αυτόν, εξάρτησή του.
Τέλος, σε καταστάσεις βαθιάς χαλάρωσης και «κένωσης του νού» πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα «κάτι σκοτεινό» να περάσει «καί ελθόν ευρίσκει σεσαρωμένον και κεκοσμημένον» τον νού. «Τότε πορεύεται και παραλαμβάνει επτά έτερα πνεύματα πονηρότερα εαυτού·καί εισελθόντα κατοικεί εκεί·καί γίνεται τα έσχατα του ανθρώπου εκείνου χείρονα των πρώτων» (Λουκ. ΙΑ΄, 25-26).
Σημειώσεις:
[1] en.wikipedia.org, [2] smuc.ac.uk, [3] archive.is, [4] Ορθόδοξος Τύπος, 18/10/2019,θέμα «Amita Motion, Ημέρα Θετικής Ενέργειας». [5] Κοσμολογική και ανθρωπολογική διάταξη γνωστή σε Θεοσοφία και αποκρυφισμό.

Πηγή: orthodoxostypos.gr

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!

                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
                       
                      «Χριστός παραγενόμενος αρχιερεύς τών μελλόντων αγαθών διά της μείζονος και τελειοτέρας σκηνής, ου χειροποιήτου, τούτ᾿ έστιν ου ταύτης της κτίσεως, ουδέ δι᾿ αίματος τράγων και μόσχων, διά δέ τού ιδίου αίματος εισήλθεν εφάπαξ εις τα ῞Αγια, αιωνίαν λύτρωσιν ευράμενος» (Εβρ. 9. 11-13)  «Ο Χριστός ήρθε ως αρχιερέας των αγαθών πραγμάτων που προσμένουμε. ῾Η σκηνή στην οποία μπήκε είναι ανώτερη και τελειότερη. Δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, μέρος δηλαδή αυτής της δημιουργίας. ῾Ο Χριστός μπήκε μιά για πάντα στα άγια τών αγίων, για να προσφέρει αίμα όχι ταύρων και μοσχαριών, αλλά το δικό του αίμα· κι έτσι μας εξασφάλισε την αιώνια σωτηρία».               Όλη η ζωή της Εκκλησίας είναι μία συνεχής υπενθύμιση των μελλόντων αγαθών. Δεν είναι μόνο η σωτηρία, η νίκη δηλαδή κατά του θανάτου. Είναι και η υπέρβαση της  μοναξιάς, η δυνατότητα δηλαδή ο άνθρωπος να πορεύεται πάντοτε εν σχέσει τόσο με τον Θεό στο πρόσωπο του Χριστού, όσο και με τους συνανθρώπους του, στα πρόσωπα των αγίων και όσων βιώνουν τη ζωή και τον τρόπο της βασιλείας του Θεού. Και αυτό ξεκινά από την παρούσα ζωή, εάν γνωρίζουμε και βιώνουμε τι αληθινά είναι η Εκκλησία.  Όχι ένας χώρος ή ένας θεσμός ικανοποίησης των θρησκευτικών μας αναγκών, δηλαδή μιας αναζήτησης του υπερβατικού, της διατήρησης εθίμων και παραδόσεων, της αίσθησης ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να συνεχίσουμε να υπάρχουμε μετά τον θάνατο και αυτό μπορεί να γίνει με την ανταμοιβή για τις καλές μας πράξεις, για την τήρηση των εντολών της ανώτερης δύναμης που ονομάζεται Θεός, με μία φιλοσοφική ενατένιση, ώστε η ζωή μας να εμπνέεται από θετική ενέργεια.   Η Εκκλησία είναι σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Αυτή η σχέση ξεκινά από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο οποίο συνεχώς η πίστη μας υπενθυμίζει τη θυσία του Χριστού επάνω στον Σταυρό, όχι για να ικανοποιήσει τη δικαιοσύνη του Θεού, όπως άλλα δόγματα υποστηρίζουν, αλλά για να ζήσει τον έσχατο εχθρό του ανθρώπου, τον θάνατο, να συναντήσει τις ψυχές των ανθρώπων που Τον περίμεναν στην κατάσταση του Άδη και να κηρύξει την ανάσταση, την έξοδο δηλαδή από το σκοτάδι του θανάτου και την καινούργια ζωή, μέσα στην κατάσταση της κοινωνίας με τον Θεό, που τώρα είναι ένας από εμάς. Διά του Χριστού γινώσκουμε τον Πατέρα. Διά της Εκκλησίας ζούμε την καινή κτίση που μας προσφέρει το Άγιο Πνεύμα με τους καρπούς Του. Και νιώθουμε αυτόν τον συγκλονιστικό λόγο που ο απόστολος Παύλος μοιράζεται με τους Εβραίους αδελφούς του και ως δικό μας βίωμα: «ο Χριστός ήρθε στον κόσμο αυτό ως Αρχιερέας των μελλόντων αγαθών». Ήρθε για μας, για να μας προσφέρει τα μελλοντικά αγαθά στο παρόν. Να μας προσφέρει την αγάπη και την αλήθεια. Τη συγχώρεση διά της μετανοίας. Τη συνάντηση μαζί Του και τη συνάντηση με τον συνάνθρωπο όχι με κριτήρια υστεροβουλίας και συμφέροντος ή εκμετάλλευσης ή χρήσης του άλλου, αλλά με κριτήριο αυτοπροσφοράς, υπέρβασης του εαυτού και του ιδίου θελήματος. Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος της Εκκλησίας, που καθιστά τα μέλλοντα παρόντα. Μόνο που αυτός ο δρόμος και αυτός ο τρόπος προϋποθέτει την πίστη και την απόφασή μας να δούμε την Εκκλησία όπως πραγματικά είναι και να τη ζήσουμε στην πράξη. Να τηρούμε τις εντολές ναι. Όχι όμως προς δόξα μας, αλλά για να ετοιμάζουμε την ύπαρξή μας να βρει τον Θεό. Και να είναι η έκβαση του πνευματικού μας αγώνα έκβαση εμπειρίας του Χριστού στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο μυστήριο της αγάπης, στο μυστήριο της ελπίδας ότι ο θάνατος κάθε μορφής, σωματικός, ψυχικός, του νου, της καρδιάς, της μοναξιάς, της απόρριψης, της συντριβής από τους άλλους δεν είναι αυτός που κυβερνά, αλλά η ανάσταση και η ζωή διά του Χριστού. Πορευόμενοι προς το Πάσχα, ας κάνουμε το μέλλον παρόν. Στο πρόσωπο του Χριστού, στην εκζήτηση της παρουσίας Του, στη ζωή της Εκκλησίας.   π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

                      Πηγή: https://zpigikam.blogspot.com/2025/04/blog-post_378.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Η αποστολική περικοπή της Κυριακής Ε Νηστειών. Παναγιώτης Τρεμπέλας


                      Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ε΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ
                      Προς Εβραίους, κεφ. Θ΄, εδάφια 11-14
                      11 Χριστός παραγενόμενος αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών διά της μείζονος και τελειοτέρας σκηνής, ου χειροποιήτου, τούτ' έστιν ου ταύτης της κτίσεως, 12 ουδέ δι' αίματος τράγων και μόσχων, διά δε του ιδίου αίματος εισήλθεν εφάπαξ εις τα Άγια, αιωνίαν λύτρωσιν ευράμενος 13 Ει γάρ το αίμα ταύρων και τράγων και σποδός δαμάλεως ραντίζουσα τους κεκοινωμένους αγιάζει πρός την της σαρκός καθαρότητα 14 πόσω μάλλον το αίμα του Χριστού, ός διά Πνεύματος αιωνίου εαυτόν προσήνεγκεν άμωμον τώ Θεώ, καθαριεί την συνείδησιν υμών από νεκρών έργων εις το λατρεύειν Θεώ ζώντι;
                      Ερμηνευτική απόδοση από τον μακαριστό Παν. Τρεμπέλα
                      11 Αντίθετα ο Χριστός ήλθε ως Αρχιερέας των μελλοντικών αγαθών, των αγαθών δηλαδή της Καινής Διαθήκης. Και εισήλθε στα επουράνια Άγια των Αγίων μέσα από μία ανώτερη και τελειότερη σκηνή, που δεν κατασκευάστηκε από χέρια ανθρώπων. Δηλαδή δεν εισήλθε μέσα από μία επίγεια σκηνή, όπως ήταν η Σκηνή του Μαρτυρίου, αλλά δεδομένου ότι το σώμα Του ήταν η σκηνή και κατοικία του Θεού Λόγου, ασυγκρίτως ανώτερη και τελειότερη, εισήλθε μέσα από τη σκηνή αυτή του σώματός Του.
                      Ακριβώς μάλιστα το σώμα Του αυτό, επειδή συνελήφθη εκ Πνεύματος Αγίου, δεν προερχόταν από την κτίση αυτή, αλλά από νέα πνευματική κτίση. 12 Ούτε χρησιμοποίησε ο Χριστός ως θυσία το αίμα τράγων και μόσχων, όπως οι αρχιερείς των Ιουδαίων. Αλλά με το δικό Του αίμα μπήκε μια για πάντα στα επουράνια Άγια και εξασφάλισε για μας απολύτρωση όχι προσωρινή, αλλά αιώνια. 13 Διότι, εάν το αίμα των ταύρων και των τράγων και το ράντισμα με το νερό και τη στάχτη του δαμαλιού που κατακαιγόταν στο θυσιαστήριο δίνει στους θρησκευτικά μολυσμένους και ακάθαρτους έναν εξωτερικό καθαρμό και εξαγνίζει το σώμα τους, προκειμένου να μπορούν να μετέχουν στη λατρεία, 14 πόσο μάλλον το Αίμα του Χριστού, ο Οποίος με το αιώνιο Πνεύμα που κατοικούσε μέσα Του πρόσφερε στον Θεό ως θυσία τον εαυτό Του ολοκληρωτικά καθαρό και ελεύθερο από κάθε ρύπο αμαρτίας, θα καθαρίσει τη συνείδησή σας από τα έργα της αμαρτίας που φέρνουν στην ψυχή νέκρωση, και θα σας αξιώσει να λατρεύετε αξίως τον ζωντανό Θεό;

                      Πηγή: https://hristospanagia3.blogspot.com/2025/04/blog-post_778.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Χάνω και ξαναβρίσκω το Θεό μου!…. (Διδακτική ιστορία)

                       ΕΝΑΣ Μοναχός κατέβηκε στην πόλι να πουλήση το εργόχειρό του. Στο δρόμο συνάντησε κατά τύχη μια ωραία νέα, θυγατέρα ειδωλολάτρου ιερέως. Άφησε αφύλαχτο τον εαυτό του και τόσο κυριεύτηκε από την κακή επιθυμία, που ξέχασε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον Χριστό για παρθενία και αγνότητα και τη ζήτησε από τον πατέρα της για σύζυγο. — Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ, του είπε εκείνος, αν δεν ρωτήσω πρώτα το θεό μου. Πήγε πράγματι στο μαντείο να πάρη χρησμό. — Ζήτησέ του ν’ αρνηθή το σχήμα του Μοναχού και το Βάπτισμά του, απάντησε το μαντείο ή μάλλον ο διάβολος. — Αρνούμαι και τα δύο, τόλμησε να ξεστομίση ο δυστυχισμένος καλόγερος, σκοτισμένος από την παράλογη επιθυμία του. Τότε είδε να βγαίνη από το στόμα του ένα κάτασπρο περιστέρι και να χάνεται στο άπειρο. Ο πατέρας της νέας όμως δεν ικανοποιήθηκε αμέσως, ζήτησε και δεύτερο χρησμό. — Μη του δώσης τη θυγατέρα σου, είπε το μαντείο. Ο Θεός του δεν τον εγκατέλειψε ακόμη. Σαν τ’ άκουσε ο αρνητής συγκλονίστηκε, συντρίφτηκε η καρδιά του. — Ο άθλιος εγώ, εφώναξε, αρνήθηκα ένα Θεό που ποτέ δεν αρνείται το έργον των χειρών Του. Θρηνώντας τη φοβερή αμαρτία του πικρά, σαν τον Πέτρο, γύρισε στην έρημο. Πήγε ευθύς σ’ έναν από τους αγίους Πατέρας κι εξομολογήθηκε βαθειά μετανοημένος. Εκείνος τον άκουσε με κατανόησι, τον στήριξε, τον παρηγόρησε, αλλά του έδωσε βαρύ επιτίμιο: — Κλείσου σ’ εκείνο το απόμερο σπήλαιο, του είπε και του έδειξε τη σπηλιά που ήταν επάνω από την καλύβα του, στην κορφή του βράχου. Τρώγε λίγο ξερό ψωμί μια φορά στις τρεις ημέρες και μη παύσης να προσεύχεσαι με θερμά δάκρυα στον φιλάνθρωπο Θεό να σ’ ελεήση. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ για χάρι σου κι ελπίζω πως με κάποιο σημείο θα μας φανερώση ο Κύριος πως δέχτηκε τη μετανοιά σου. — Ο Αδελφός ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του Αγίου Γέροντος. Ενήστευε όμως κι ο Πνευματικός και συγκοπίαζε με τον μετανοούντα. — Σε παρακαλώ, Κύριέ μου, έλεγε στην προσευχή του, με πολύ πόνο, ο συμπαθής Γέροντας, χάρισε μου την ψυχή του Αδελφού και δέξου τη μετάνοιά του. Ο Πανάγαθος Θεός άκουσε τους στεναγμούς και των δύο. Ύστερα από... μια βδομάδα που πήγε ο Γέροντας να ιδή τι κάνει ο Αδελφός, εκείνος του φανέρωσε πως είχε διακρίνει πολύ ψηλά στον ουρανό το περιστέρι, που με την άρνησι είχε βγή απ’ το στόμα του.
                      — Εξακολούθησε τον αγώνα, Αδελφέ, κι έχε την ελπίδα σου στο θείο έλεος, είπε ο Γέροντας και τον άφησε πάλι μόνο. — Πέρασε ακόμη μια βδομάδα κι ο Αδελφός, πιο παρηγορημένος, εξωμολογήθηκε στο Γέροντα πως το ποθούμενο περιστέρι πήγε και στάθηκε πολύ κοντά στο κεφάλι του. — Συνέχισε, τέκνο, την καλή σου μετάνοια, είπε εκείνος ευχαριστημένος. Σαν πέρασε κι η τρίτη βδομάδα, πήγε πάλι ο καλός Πνευματικός να επισκεφθή την ψυχή που είχε αναλάβει. Βρήκε τον Αδελφό να κλαίη από χαρά. — Ηρθε το περιστέρι, Αββά, του είπε μόλις τον είδε, λίγο προτού φανής εσύ και κάθισε επάνω στο κεφάλι μου. Καθως άπλωσα με λαχτάρα το χέρι μου να το κρατήσω, να μη μου φύγη πια, μ’ ένα πήδημα εκείνο μπήκε στο στόμα μου. — Ας έχη δόξα ο Θεός, τέκνον μου, είπε συγκινημένος ο Αββάς, που μας πληροφόρησε πως δέχτηκε τη μετάνοιά σου. Πήγαινε τώρα στο κελλί σου και πρόσεχε πολύ τον εαυτό σου να μη διώξης άλλη φορά τη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, που έλαβες στο Άγιο Βάπτισμα και την ανανεώνεις με τα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ο Αδελφός όμως δε θέλησε πια ν’ αποχωριστή τον άγιο Γέροντα. Έμεινε στην υποταγή του και με την σοφή του καθοδήγησι αγωνίστηκε τον καλό αγώνα της αρετής, ως το τέλος της ζωής του. (Γεροντικόν, μοναχής Θεοδώρας Χαμπάκη,εκδ. Λυδία) https://simeiakairwn.wordpress.com/2019/11/30 

                      Πηγή: https://adontes.blogspot.com/2019/12/blog-post_14.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Μαρτυρία θαυμαστή περί του γέροντος Τύχωνος του Αγιορείτου

                      Αφήγηση γέροντα ηγουμένου (τελευταίο πνευματικοπαίδι του χαρισματούχου παπα-Φιλάρετου του Κωνσταμονίτη). Όταν ήμουν νεαρός μοναχός με την ευλογία του γέροντά μου Φιλάρετου πήγα να εξομολογηθώ στον παπα-Τύχωνα τον Ρώσο, τον γέροντα του π.Παισίου. Αφού μας δέχθηκε, του είπαμε γιατί πήγαμε και ξεκίνησα την εξομολόγηση.
                      Έλεγα με σκυμμένο κεφάλι τις αμαρτίες μου και όσο περνούσε η ώρα ένιωθα τον αυχένα μου να μουσκεύει. Δεν ήξερα τι συμβαίνει. Μόλις τελείωσα την εξομολόγηση και σήκωσα το κεφάλι είδα τον παπα-Τύχωνα να κλαίει με πολλά δάκρυα, τα οποία έπεφταν πάνω στο κεφάλι μου όση ώρα έκανα την εξομολόγηση!

                      Ο παπα-Τύχων ήταν ρώσος και μιλούσε μόνο σπαστά ελληνικά. Όταν όμως άρχιζε να μας συμβουλεύει μετά την εξομολόγηση εμείς ακούγαμε τα λόγια του στην καθαρεύουσα, σε γλώσσα όμοια με αυτή που μιλούσε ο αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος!

                      Είθε να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του στον Κύριο μας για την σωτηρία της ψυχής μας.
                      πηγή

                      Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/blog-post_6.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Σημαία του 5ου Συντάγματος του Ελληνικού Στρατού....1918....




                      Ο Γάλλος Στρατηγός Franchet d'Espèrey απονέμει το Croix de Guerre (Πολεμικός Σταυρός) στη σημαία του 5ου Συντάγματος του Ελληνικού Στρατού στις 26 Ιουνίου 1918Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν



                      -------Και μετά μας πούλησαν στην Εκστρατεία της Μικράς Ασίας όπως πούλησαν το Ναύαρχο των "Λευκών" Κολτσάκ στους Κόκκινους Μπολσεβίκους.


                      Πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/2025/04/5-1918.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Μεταμορφώνοντας τα πάθη 🕯️ Ζούμε στο σκοτάδι του φωτός μας
                       Αέναη επΑνάστασηΟσία Μαρία η Αιγυπτία, Γιώργος Κόρδης, 2024
                       Το παράδειγμα της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας μας φανερώνει ότι στην πορεία προς την συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, τα πάθη δεν εξαφανίζονται αλλά μεταμορφώνονται.Δηλαδή σκοπός δεν είναι να αλλάξω αυτό που είμαι, την φύση μου, αλλά την βούληση και ελευθερία μου.Κάθε πάθος μας κρύβει μια ωραία πτυχή και δυνατότητα του εαυτού μας. Είναι η σκιά από ένα φως που ζει μέσα μας. Ζούμε στο σκοτάδι του φωτός μας. Ας το σκεφτούμε λιγάκι. [...] Ολόκληρο το άρθρο εδώ Μεγάλο αφιέρωμα στην αγία (η οποία τιμάται στην 5η Κυριακή της Μ. Σαρακοστής) εδώ, παρακαλώ. Με ταπεινή διάθεση. Μια πρόσκληση.Ας έχουμε την ευχή της κι ας είναι πρότυπό μας στο μεγάλο Αγώνα (της ζωής και της ψυχής).


                      Πηγή: https://o-nekros.blogspot.com/2025/04/blog-post_50.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Πως γίνεται να μεγαλώσω τα παιδιά μου Χριστιανικά;
                      Η ανατροφή των παιδιών ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Η δε ανατροφή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην τύρβη της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ερεθίσματα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά μας είναι ποικίλα και δύσκολα μπορούμε να τα προστατέψουμε από αυτά. Παρά ταύτα η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει επιμεληθεί την ιστοσελίδα της «Ορθοδοξία & Παιδί» όπου υπάρχει άφθονο υλικό για την ενασχόληση των παιδιών μας, εάν είναι σε ηλικία που ενδείκνυται.
                      Συγκεκριμένα, έχουμε συλλέξει τραγούδια, κινούμενα σχέδια, διαδραστικά παιχνίδια, υλικό για κατήχηση και άλλα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναρτήσει άρθρα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση και που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να βρείτε λύσεις ΕΔΩ !
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Αν νιώθεις ότι δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει…
                      Πολλές φορές νιώθουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Που μας απασχολούν και φοβόμαστε να τα συζητήσουμε και να τα εξωτερικεύσουμε.
                      Η Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου έχει φτιάξει ειδικά για σένα την "Πλατφόρμα Συναισθημάτων" όπου γράφεις μονολεκτικά ότι νιώθεις και μπορείς να διαβάσεις τί έχουν να σου πουν οι πατέρες της εκκλησίας, και πώς μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

                      Δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις εδώ…
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Προσευχήσου με το Θεοτόκε, Παρθένε... και η Μητέρα του Κυρίου μας δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ


                      Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε δίπλα μας, εκτός από ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν πνευματικά, και τον ίδιο τον Χριστό που μας βοηθάει, την Παναγία, τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και τους Αγίους Πάντες. Θάρρος λοιπόν!
                      Ο Χριστός είναι πολύ δυνατός, είναι παντοδύναμος, και θα δώση την θεϊκή Του δύναμη, να συντρίψουμε τα κέρατα του πονηρού. Μας παρακολουθεί συνέχεια αοράτως και θα μας ενισχύη, όταν εμείς έχουμε την αγαθή προαίρεση και κάνουμε τον μικρό κατά δύναμιν αγώνα μας.
                      Να ζητάς πίστη από τον Χριστό- «πρόσθες ημίν πίστιν»- και να καλλιεργής την ταπείνωση. Γιατί, ακόμα και όταν πιστεύη κανείς, αν έχω υπερηφάνεια, πάλι δεν ενεργεί η πίστη.
                      Με την προσευχή δυναμώνει η πίστη. Ένας άνθρωπος που δεν καλλιέργησε την πίστη του από μικρός, αλλά έχει διάθεση, μπορεί να την καλλιεργήση με την προσευχή, ζητώντας από τον Χριστό να του προσθέση πίστη. Να παρακαλούμε τον Χριστό να μας προσθέση πίστη και να μας την αυξήση. Στον Χριστό τι είπαν οι Απόστολοι; «Πρόσθες ημίν πίστιν» δεν είπαν; 
                      Όταν λές «πρόσθες», σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στον Θεό. Γιατί, αν δεν εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του στον Θεό, τι να του προσθέση ο Θεός; Ζητάμε από τον Θεό να μας προσθέση πίστη, όχι για να κάνουμε θαύματα, αλλά για να Τον αγαπήσουμε περισσότερο.
                      Μεγάλο πράγμα η πίστη! Βλέπετε, και ο Απόστολος Πέτρος με την πίστη βάδισε πάνω στα κύματα. Μόλις όμως μπήκε η λογική, άρχισε να βουλιάζη … Μεγάλη υπόθεση να αφήνεται κανείς στα χέρια του Θεού! Οι άνθρωποι βάζουν στόχους και προσπαθούν να τους επιτύχουν, χωρίς να αφουγκράζωνται ποιό είναι το θέλημα του Θεού και χωρίς να συμμορφώνωνται προς αυτό. 
                      Πρέπει να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στον Θεό να κατευθύνη τα πράγματα και εμείς να κάνουμε το χρέος μας με φιλότιμο. Αν ο άνθρωπος δεν εμπιστευθή στον Θεό, ώστε να εγκαταλείψη τελείως τον εαυτό του στα χέρια Του, θα βασανίζεται.
                      “Κύριε, πρόσθες ημίν πίστιν” (Λουκ. ιζ΄ 5).

                      Άγιος Παΐσιος Αγιορείτηςπηγή

                      Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com/2021/04/blog-post_07.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Τι θα πει ότι η Παναγία είναι αειπάρθενος;





                      Ο προφήτης Ησαΐας προφητεύει για τη μητέρα του Μεσσία και λέγει ότι θα είναι Παρθένος: «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί…» (7, 14). Στον προφήτη Ιεζεκιήλ (44, 1-2) προφητεύεται η αειπαρθενία της Παναγίας με την εικόνα της «κεκλεισμένης πύλης», από την οποία διέρχεται μόνον ο Κύριος, χωρίς αυτή να ανοιχθεί.

                      Για το αειπάρθενο της Παναγίας στις αγιογραφίες της οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν τρία αστέρια. Στο μέτωπο και στις δύο πλάτες. Τα τρία αστέρια συμβολίζουν την αειπαρθενία της Μαριάμ πριν, κατά και μετά τη γέννηση του Χριστού.

                      Η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η Παρθένος Μαριάμ είναι αειπάρθενος. Ήταν δηλαδή παρθένος πριν, κατά και μετά τη γέννηση του Μεσσία. Το Χριστό Τον γέννησε παρθένος γυναίκα, για να φανερωθεί ότι ο Χριστός δε θα είναι συνηθισμένος άνθρωπος, γεννημένος από ανθρώπινη θέληση, αλλά γεννημένος από το θέλημα του Θεού. Στη γέννησή Του ο Χριστός γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο, γιατί η Μαριάμ δεν πόνεσε, όπως η κάθε γυναίκα. Ο πόνος του τοκετού δεν υπήρχε στην Παναγία, γιατί η γέννηση του Χριστού ήταν εκτός της τιμωρίας των Πρωτοπλάστων. Μετά τη γέννηση του Χριστού η Παναγία αφιερώθηκε στο έργο της περίθαλψης του Χριστού και της προσευχής. Όλο το είναι της το κατέλαβε η αγάπη στον Υιό και Θεό της.

                      Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις - Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ.92), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου

                      makkavaios.blogspot 


                      Πηγή: https://akrovolistishellas.blogspot.com/2025/04/blog-post_4.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!
                    • Συνέχεια Άρθρου ▼
                      Νόμιζα…





                      Νόμιζα ό,τι αισθάνομαι για τους άλλους θετικό, αισθάνονται το ίδιο κι αυτοί για μένα.

                      Νόμιζα ότι μπορώ ν’ ανοίξω την καρδιά μου με ειλικρίνεια και να εισπράξω αποδοχή.

                      Νόμιζα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είν’ εύκολες και ότι ο άνθρωπος είναι αυτό που δείχνει.



                      Νόμιζα ότι η εξομολόγηση από μόνη της, χωρίς την προσωπική απόφαση γι’ αλλαγή μπορεί να μου δώσει νέα ζωή.

                      Νόμιζα ότι η Θεία Λειτουργία είναι για να νιώσω το Θεό μόνος μου κι απομονωμένος από τους άλλους.

                      Νόμιζα ότι ήταν αρκετό να προσέξω από τα λεγόμενα «σαρκικά αμαρτήματα» για να δικαιούμαι να κοινωνήσω.

                      Νόμιζα ότι αμαρτία είναι να παραβώ τις εντολές του Θεού, όπως παραβαίνει κανείς τους νόμους του κράτους.

                      Νόμιζα ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζω τη θεολογία της Εκκλησίας, αρκεί να είμαι ηθικός για να είμαι «καλός χριστιανός».

                      Νόμιζα ότι ο σκοπός της Εκκλησίας στον κόσμο είναι να κάνει κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό έργο.

                      Νόμιζα ότι προσευχή είναι να λέω στο Θεό : δώσε μου.

                      Νόμιζα ότι άμα αποφασίσω να προσευχηθώ με βάση την επιθυμία να συσχετιστώ με τον «αόρατο και ακατάληπτο» Θεό, κανένας λογισμός δεν θα παρουσιαστεί και θα πηγαίνουν όλα καλά.

                      Νόμιζα ο Χριστός με αγαπά όταν είμαι «καλός χριστιανός» και με αποστρέφεται όταν δεν κάνω το θέλημά Του .

                      Νόμιζα πως ο έρωτας, η διασκέδαση, το ωραίο ντύσιμο, η χαρά και η ευτυχία δεν είναι για τους πιστούς.

                      Νόμιζα ότι η άσκηση είναι μαζοχισμός, προσπάθεια να καταπατήσω τις επιθυμίες μου, να μισήσω το σώμα μου.

                      Νόμιζα… Νόμιζα… Νόμιζα…

                      Μέχρι που συνάντησα «άνθρωπο του Θεού» γνήσιο, αληθινό, ανθρώπινο, και μου αποκάλυψε το μυστήριο της όντως Ζωής με το λόγο του, μα πιο πολύ με την παρουσία του, τη χαρά του, την καρδιά του που αγκάλιαζε όλους ό,τι και να ’ναι, όπως και να ’ναι.

                      Τότε κατάλαβα πως όλοι είμαστε «τέκνα του Αδάμ», αδύνατοι και αμαρτωλοί, με πάθη κρυφά και φανερά, κληρονομικά κι επίκτητα, αλλά και «τέκνα του Νέου Αδάμ», Αυτού που πήρε τη φύση μας και την ανακαίνισε, την έκανε νέα και ωραία. Κι ένιωσα, δια μέσου του «ανθρώπου του Θεού», τη χωρίς όρια αγάπη του Θεού, την ελευθερία από τα «πρέπει», τη μεγάλη χαρά να ζεις χριστιανικά.

                      Κι άρχισα να θέλω να βλέπω τους ανθρώπους αλλιώς, τα ωραία αντί τα άσχημά τους, να προσπαθώ να αφήνομαι στην αγκαλιά του Θεού σε κάθε Λειτουργία μαζί με τους αδελφούς μου, όσο μπορώ να προσεύχομαι και να πορεύομαι με χαρά, κοιτάζοντας πιο πολύ τι έχω απ’ αυτά που δεν έχω, αναμένοντας από τον Κύριο μου να κάνει το θαύμα της σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου, και μαζί με τον κόσμο Του και σε μένα.

                      π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

                      πηγη: pemptousia.gr


                      Πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2023/01/blog-post_19.html
                      Πες μας τί νιώθεις και... Δες κάτι ειδικά για σένα ΕΔΩ!
                      Έχεις σημαντικές απορίες..; Βρες απάντηση ΕΔΩ!
                      Χαλάρωσε με μια Χριστιανική Ταινία ΕΔΩ!

                      Δεν υπάρχει δυνατότητα να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις - Αλλά δείτε ένα "τυχαίο" άρθρο ΕΔΩ!